Wijziging Verordening ruimte ivm plan Reeshofweide 2018, Tilburg

Logo Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben in hun vergadering van 26 februari 2019 de ‘Wijziging Verordening ruimte ivm plan Reeshofweide 2018, Tilburg’ vastgesteld. Het planidentificatienummer van deze wijzigingsverordening is: NL.IMRO.9930.VrNBHB0855Reeshfwe-va01.

Inhoud

Bestemmingsplan Reeshofweide 2018 voorziet in de ontwikkeling van het noordwestelijke gedeelte van Tilburg ‘Reeshofweide’. Met dit plan wordt invulling gegeven aan de afspraak met de B5 gemeenten over natuurontwikkeling B5-bod ‘Steden als schakels binnen Natuur Netwerk Brabant’. Het doel is om een aanééngesloten natuurgebied te verwezenlijken van de Lange Rekken naar de Dongevallei in de Reeshof. Daarnaast voorziet het plan in uitvoering van bestaande compensatieverplichtingen voor aanpassing van het Wilhelminakanaal en ten behoeve van de Beekse Bergen. Tevens voorziet het plan in ‘rode’ functies, bestaande uit 35 patiowoningen en een volkstuinencomplex.

De beoogde nieuwe functie ‘natuur’ in het bestemmingsplan valt samen met de groenblauwe mantel.

De regels welke gelden voor de structuur groenblauwe mantel in de Verordening zijn niet uitsluitend gericht op behoud, bescherming en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. De regels van de Verordening hebben hier als uitgangspunt, dat ontwikkelingen mogelijk zijn mits er een positieve bijdrage wordt geleverd aan de bescherming en ontwikkeling van de onderkende ecologische en landschappelijke waarden en kenmerken. Het bestemmingsplan heeft ten doel om naast de realisering van ‘rode’ functies, nieuwe natuur te ontwikkelen en deze te behouden en te beschermen en invulling te geven aan bestaande natuurcompensatieverplichtingen. De regels zoals deze gelden voor de groenblauwe mantel zijn hiervoor niet toereikend.

In het ontwerpplan is daarom in een verruiming van het Natuur Netwerk Brabant (NNB) voorzien ten opzichte van de structuur zoals op dat moment opgenomen in de Verordening.

Dit is gebaseerd op mogelijkheden die de Verordening bevat voor aanpassing van grenzen ten behoeve van bestemmingsplannen. In dit geval o.b.v. artikel 5.2: Wijziging van de NNB-begrenzing om ecologische redenen, artikel 11.2. Wijziging van de aanduiding ecologische verbindingszone en artikel 18 lid 2 Wijziging van de aanduiding Behoud en herstel watersystemen. Het plan voldoet aan de daarbij gestelde voorwaarden en er worden verder provinciale belangen mee gediend.. Het is dus gewenst medewerking te verlenen aan het gemeentelijke plan d.m.v. een herbegrenzing. Daarnaast is voorzien in een kleine actualisatie van het NNB ter hoogte van de zwaaikom gelegen binnen het Wilhelminakanaal grenzend aan het plangebied Reeshofweide.

Hierdoor kan de gemeente het bestemmingsplan ‘Reeshofweide 2018’ vaststellen.

De vaststelling van de wijziging van de Verordening ruimte zorgt ervoor dat de kaarten van deze verordening en het bestemmingsplan goed op elkaar aansluiten.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de wijzigingsverordening raadplegen via de rechtstreekse linken hieronder:

1. http://ruimtelijkeplannen.brabant.nl;

2. www.ruimtelijkeplannen.nl

’s-Hertogenbosch, 26 februari 2019

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant,

de voorzitter,

Prof.dr. W.B.H.J. van de Donk

de secretaris,

drs. M.J.A. van Bijnen MBA

Naar boven