Besluit van 20 december 2018 nr.2018002408, houdende departementale herindeling met betrekking tot de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, d.d. 17 december 2018, kenmerk 3683863;

Gelet op artikel 44 van de Grondwet;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

Onze Minister voor Medische Zorg wordt belast met de behartiging van aangelegenheden betreffende de beleidsontwikkeling en uitvoering van werkzaamheden ten behoeve van de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor op het terrein van de productie van medische radio-isotopen, voor zover deze voor 26 april 2018 was opgedragen aan Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat.

Artikel 2

De taken van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden dienovereenkomstig gewijzigd.

Artikel 3

De organisatorische, personele, en rechtspositionele aspecten van de in de artikelen 1 en 2 bedoelde herindeling van departementale taken worden uitgewerkt in overleg tussen Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 april 2018.

Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken en Onze Minister van Economische Zaken en Klimaat, Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onze Minister voor Medische Zorg en Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn belast met de uitvoering van dit besluit, dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Hoge Colleges van Staat, de Raad van Ministers, de Gevolmachtigde Ministers van Aruba, van Curaçao en van Sint Maarten en de ministeries.

Wassenaar, 20 december 2018

Willem Alexander

De Minister-President,Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

NOTA VAN TOELICHTING

Met dit besluit wordt de overgang geregeld van de beleidsverantwoordelijkheid voor de Stichting Voorbereiding PALLAS-reactor (hierna: PALLAS) van de Minister van Economische Zaken en Klimaat naar de Minister voor Medische Zorg.

Op 26 april 2018 is in een brief aan de Tweede Kamer over de vervolgonderzoeken van de Hoogambtelijke werkgroep nucleair landschap aangekondigd dat met oog op de voorzieningszekerheid van medische radio-isotopen de beleidsverantwoordelijkheid ten aanzien van Pallas, als productiefaciliteit voor medische radio-isotopen, onder de verantwoordelijkheid van de Minister voor Medische Zorg zal worden gebracht (Kamerstuk 25 422 nr.220). Met het verder ontwikkelen van PALLAS is duidelijk geworden dat PALLAS naar verwachting voornamelijk een rol zal gaan spelen in de voorzieningszekerheid van medische isotopen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de Minister voor Medische Zorg.

De over te hevelen taak met betrekking tot PALLAS betreft de beleidsontwikkeling en uitvoering van de werkzaamheden ten behoeve van PALLAS. Het gaat daarbij onder meer om:

  • werkzaamheden voor het Rijk die voorvloeien uit statuten van de stichting, waaronder het benoemen van de leden van de Raad van Toezicht en het vaststellen van het jaarplan inclusief een begroting, investeringsplan en liquiditeitsbegroting (Kamerstukken II 2012/13, 33 626, nr. 1);

  • besluitvorming ten aanzien van de go/no-go momenten en daartoe bestuurlijk overleg met de provincie Noord-Holland over de voortgang van PALLAS;

  • internationale inzet op full-cost recovery van medische radio-isotopen.

Daarbij vallen ook toekomstige (financiële) besluiten ten aanzien van Stichting Pallas onder de verantwoordelijkheid van de Minister voor Medische Zorg. De Minister van Economische Zaken en Klimaat blijft verantwoordelijk voor PALLAS, waar het gaat om het inbrengen van bedrijfseconomische kennis en bevordering van het ondernemersklimaat. Ook het technisch beheer van de bestaande lening blijft de verantwoordelijkheid van de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

De overige taken, bevoegdheden en (financiële) verantwoordelijkheden op het terrein van nucleair, zoals onder andere genoemd in de instellingswet Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (artikel 5.7) en het bijbehorende Koninklijke Besluit (Stcrt. 2015, 11080), blijven onveranderd. Dit betekent onder andere dat de Minister van Economische Zaken en Klimaat beleidsverantwoordelijk blijft voor Nuclear Research en consultancy Group (NRG). De gevolgen van eventuele samenloop tussen Pallas en NRG in de bouw- en exploitatiefase zullen worden bezien door de Minister van Medische Zorg en de Minister van Economische Zaken en Klimaat.

De desbetreffende taken en organisatie worden overgeheveld van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De overige organisatorische aspecten, met inbegrip van de financiële, alsmede de personele en rechtspositionele aspecten van de overgang van de verantwoordelijkheid voor het genoemde beleidsterrein zullen nader worden uitgewerkt in overleg tussen de Minister van Economische Zaken en Klimaat, de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belast met de leiding van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister voor Medische Zorg en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit betreft onder meer de overgang dan wel toerekening van personeel behorende tot de algemene, staf- en bedrijfsvoeringsonderdelen.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken, M. Rutte

Naar boven