Wijziging Omgevingsverordening Gelderland

Logo Gelderland

Provinciale Staten van Gelderland hebben in hun vergadering van 19 december 2018 het Actualisatieplan 6 tot wijziging van de Omgevingsverordening Gelderland vastgesteld met inachtneming van amendement 18A44.

Het planidentificatienummer is NL.IMRO.9925.PVOVa6-vst1.

Provinciale Staten hebben bepaald dat dit besluit in werking treedt op een nader door Gedeputeerde Staten te bepalen datum.

In hun vergadering van 26 februari 2019 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland hierover besloten. In deze vergadering hebben zij ook de toelichting op de Omgevingsverordening Gelderland vastgesteld.

Inhoud

De Omgevingsverordening bevat regels die nodig zijn om de provinciale ambities uit Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’ waar te maken of wettelijke plichten na te komen. De wijzigingen in deze actualisatie zijn beleidsneutraal. Ze zijn gericht op het verduidelijken van moeilijk leesbare artikelen, het schrappen van overbodige teksten en het vereenvoudigen van de nummering. Verder zijn de opzet en het taalgebruik al zoveel mogelijk in lijn gebracht met de eisen die de komende Omgevingswet hieraan stelt. Verder is een aantal beleidsrijke wijzigingen doorgevoerd in de volgende onderwerpen: Wonen; Werklocaties; Windenergie; Natuur (vrijstelling soorten); Natuurcompensatie; Natuurbegraven; Grondwaterbescherming; Natuur (brandgang); Natura 2000; Luchthavenregelingen.

Net als de Omgevingsvisie richt de Omgevingsverordening zich op de inrichting en kwaliteit van de Gelderse leefomgeving. Daarom zijn bijna alle regels op het gebied van ruimte, milieu, natuur, water, verkeer en vervoer in deze verordening opgenomen. De Omgevingsverordening heeft daarom de status van:

  • Ruimtelijke verordening in de zin van artikel 4.1 Wet ruimtelijke ordening:

  • Milieuverordening in de zin van artikel 1.2 Wet Milieubeheer:

  • Natuurverordening in de zin van de Wet Natuurbescherming;

  • Waterverordening in de zin van de Waterwet;

  • Verkeersverordening in de zin van artikel 57 van de Wegenwet en artikel 2 A van de Wegenverkeerswet.

Inspraak

Het ontwerp van het actualisatieplan Omgevingsverordening heeft 8 weken ter inzage gelegen: van 14 juni tot en met 9 augustus 2018. Iedereen kon in deze periode een zienswijze indienen. De termijn voor het aanvullen van pro-forma zienswijzen was tot en met 23 augustus 2018. Gedurende de tervisielegging zijn in totaal 72 zienswijzen ingediend. Deze hebben geleid tot aanpassingen in de onderwerpen Werklocaties; Windenergie; Natuurcompensatie; Natuurbegraven; Grondwaterbescherming en Luchthavenregelingen.

De wijzigingen als gevolg van de zienswijzen zijn primair redactioneel van aard. Uitzondering is de passage in de verordening over het regionaal cluster glastuinbouw met verbrede reikwijdte. Hier is specifiek voor de situatie in Wilp een extra artikellid en kaartlaag toegevoegd aan de verordening met het oog op ontwikkelingen rondom energietransitie en circulaire economie.

Datum inwerkingtreding

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben in hun vergadering van 26 februari 2019 namens Provinciale Staten van Gelderland besloten dat het Actualisatieplan 6 tot wijziging van de Omgevingsverordening Gelderland (met inachtneming van amendement 18A44) op 1 maart 2019 in werking treedt.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de Omgevingsverordening Gelderland vanaf 1maart 2019 raadplegen op:

  • ruimtelijkeplannen.nl: planidentificatienummer NL.IMRO.9925.PVOVa6-vst1 wijzigingsplan

  • ruimtelijkeplannen.nl: planidentificatienummer NL.IMRO.9925.PVOmgverordeningGC-gc07 geconsolideerde versie. Geconsolideerd wil zeggen dat alle in de loop van de tijd aangebrachte wijzigingen in de tekst van de verordening zijn doorgevoerd. Naast de wijzigingen van NL.IMRO.9925.PVOVa6-vst1 zijn ook de wijzigingen in de kaart Regels Natuur (Besluit van 9 oktober 2018 PB 2018-7600) in deze consolidatie verwerkt. De geconsolideerde versie bevat de actueel geldende situatie.

 

Een papieren versie van de Omgevingsverordening kunt vanaf 1 maart 2019 inzien aan de balie van het Huis der Provincie, Markt 11, 6811 CG Arnhem. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 7.30 - 18.00 uur en vrijdag van 7.30 - 17.00 uur.

Rechtsmiddelen

Tegen het besluit kunnen geen rechtsmiddelen worden ingesteld.

Meer informatie

Meer informatie over de Omgevingsverordening vindt u op https://www.gelderland.nl/omgevingsvisie-actueel

Met vragen over de Omgevingsverordening kunt u terecht bij het Provincieloket, T: 026 359999; E: provincieloket@gelderland.nl

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven