Omgevingsvisie Gaaf Gelderland vastgesteld

Logo Gelderland

 

Provinciale Staten van Gelderland hebben in hun vergadering van 19 december 2018 de Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’ vastgesteld met inachtneming van amendement 18A34.

Het planidentificatienummer is NL.IMRO.9925.SVOmgvisieGG-vst1.

Gaaf Gelderland vervangt de oude Omgevingsvisie Gelderland (2014-2018).

Provinciale Staten hebben daarom de Omgevingsvisie Gelderland samen met de bijbehorende actualisaties ingetrokken.

Het gaat om de planidentificatienummers:

• NL.IMRO.9925.SVOmgvisie-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVh1Wind-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa2Divers-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa2Divers-vst2;

• NL.IMRO.9925.SVOVa3A-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa3-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa4-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa5-vst1;

• NL.IMRO.9925.SVOVa6-vst1;

Om te voorkomen dat als gevolg van de intrekking van de oude Omgevingsvisie Gelderland beleidslacunes ontstaan, hebben Provinciale Staten Gedeputeerde Staten gemandateerd om beleidsonderdelen uit de oude Omgevingsvisie Gelderland waar nodig in een andere rechtsvorm beleidsneutraal vast te stellen.

Provinciale Staten hebben bepaald dat dit besluit in werking treedt op een nader door Gedeputeerde Staten te bepalen datum.

Inhoud

De omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’ bevat de hoofdlijnen van het provinciale beleid voor de fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie Gaaf Gelderland beschrijft de strategische hoofdopgaven voor de lange termijn. Deze zijn onderverdeeld in zeven thema’s, te weten energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, biodiversiteit, bereikbaarheid, vestigingsklimaat en woon- en leefomgeving. Sinds 2014 is een vijftal wettelijk verplichte planfiguren voor ruimte, natuur, water, milieu en verkeer en vervoer opgenomen in de Omgevingsvisie. Daarbij zijn gebieden en functies aangewezen. Deze blijven voortbestaan onder deze omgevingsvisie. Het gaat om de aanwijzing van functies van regionale oppervlaktewateren, van gebieden waar milieukwaliteit bijzondere bescherming behoeft, van Natura-2000 gebieden en van bijzondere natuurgebieden. Andere kaarten en functiebeschrijvingen uit de oude Omgevingsvisie Gelderland hebben een uitvoerend of informerend karakter en worden daarom overgeheveld naar programma’s of andere beleidsdocumenten. In hun vergadering van 26 februari 2019 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland daartoe het Regionaal Waterprogramma, de Handreiking Plussenbeleid en de Beleidslijn Windenergie vastgesteld.

Inspraak

De ontwerp-Omgevingsvisie heeft 8 weken ter inzage gelegen: van 14 juni tot en met 9 augustus 2018. Iedereen kon in deze periode een zienswijze indienen. De termijn voor het aanvullen van pro-forma zienswijzen was tot en met 23 augustus 2018. Gedurende de tervisielegging zijn in totaal 126 zienswijzen ingediend. Deze hebben geleid tot aanpassingen in alle zeven thema’s van de Omgevingsvisie. De wijzigingen als gevolg van de zienswijzen zijn primair tekstueel van aard: het betreft aanscherpingen, aanvullingen, correcties. Daarnaast zijn er naar aanleiding van de ingediende zienswijzen, wijzigingen op sommige kaarten doorgevoerd.

Datum inwerkingtreding

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben in hun vergadering van 26 februari 2019 namens Provinciale Staten van Gelderland besloten dat de Omgevingsvisie 'Gaaf Gelderland Gelderland' (met inachtneming van amendement 18A44) op 1 maart 2019 in werking treedt.

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’ met ingang van 1 maart 2019 raadplegen op:

De beleidsdocumenten bij de Omgevingsvisie 'Gaaf Gelderland', te weten het Regionaal Waterprogramma; de Handreiking Plussenbeleid en de Beleidslijn Windenergie kunt raadplegen op www.gelderland.nl/omgevingsvisie-actueel

Een papieren versie van de Omgevingsvisie kunt vanaf 1 maart 2019 inzien aan de balie van het Huis der Provincie, Markt 11, 6811 CG Arnhem. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 7.30 - 18.00 uur en vrijdag van 7.30 - 17.00 uur.

Rechtsmiddelen:

Tegen het besluit kunnen geen rechtsmiddelen worden ingesteld.

Meer informatie

Meer informatie over de Omgevingsvisie vindt u op www.gelderland.nl/omgevingsvisie-actueel

Met vragen over de Omgevingsvisie kunt u terecht bij het Provincieloket, T: 026 359999; E: provincieloket@gelderland.nl

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven