Gemeente Hoeksche Waard – Verkeersbesluit kruispuntaanpassingen Sportlaan te Maasdam

Logo Hoeksche Waard

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard;

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;Artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW)de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoeksche Waard tot het nemen van verkeersbesluiten, als bedoeld in het eerste lid sub d. van artikel 18 van de WegenverkeerswetArtikel 2 van de van de Wegenverkeerswet, uit het oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het beschermen van weggebruikers en passagiers;

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

Is het gewenst om

Extra voetgangersvoorzieningen te realiseren op het kruispunt op de Sportlaan ter hoogte van het gemeentehuis. Deze voetgangersvoorzieningen zullen bestaan uit extra voetpaden en verhoogde plateaus. Tevens zal er een fietssluis aangelegd worden en zal de maximaal toegestane snelheid aangepast worden van respectievelijk 80 en 60 km per uur naar 50 km per uur.

Motivering

1.Met het realiseren van verhoogde plateaus zal de verkeersveiligheid verbeteren.

Het aantal voetgangers dat de oversteek maakt van het parkeerterrein bij de tennisvereniging naar het gemeentehuis zal door de uitbreiding van het gemeentehuis toenemen.

In het kader van deze ontwikkelingen is er besloten dat het kruispunt aangepast moet worden om de veiligheid van het overstekend langzaam verkeer te garanderen.

Het verhogen van de plateaus zal ervoor zorgen dat het verkeer afremt en dat het accent op het conflictpunt wordt gelegd, waardoor de verkeersveiligheid toeneemt.

2.Het verlagen van de toegestane snelheid zal een positief effect hebben op de verkeersveiligheid.

Door de toegestane snelheid te verlagen van respectievelijk 80 en 60 km per uur naar 50 km per uur zijn de snelheden tussen de kruisende verkeersstromen minder groot. Dit verkleint de remafstand van het gemotoriseerde verkeer en verlaagd de kans op ongevallen.

3.Het aanleggen van een fietssluis zal een positieve invloed hebben op de verkeerveiligheid.

Door het aanleggen van een fietssluis is het langzaam verkeer gedwongen om af te remmen voordat ze zich op het kruispunt begeven. Tevens dwingt dit het langzaam verkeer om te kijken naar het kruisend gemotoriseerd verkeer.

Advies politie

Er heeft overleg plaatsgevonden met de politie en deze heeft positief geadviseerd.

Besluit:

1. Het verhogen van de plateaus van het langzaam verkeer op de kruising.

2. Het verlagen van de maximaal toegestane snelheid van respectievelijk 80 en 60 km per uur naar 50 km per uur.

3. Het realiseren van een fietssluis om de snelheid van het langzaam verkeer te verlagen.

4. Dit uit te voeren volgens bijgevoegde gewaarmerkte tekeningen.

Gemeente Hoeksche Waard, 25 februari 2019

Namens burgemeester en wethouders van Hoeksche Waard,

M.A. Kickert

Teammanager Openbare Ruimte

Rechtsmiddelenclausule:

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na bekendmaking daarvan een bezwaarschrift indienen bij het college van Hoeksche Waard. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de datum van het bezwaarschrift, de gronden van het bezwaar, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en een telefoonnummer waarop de indiener overdag bereikbaar is, zodat wij de indiener kunnen uitnodigen voor een informeel gesprek. Voor de wijze waarop het bezwaarschrift wordt behandeld, verwijzen wij belanghebbenden naar de website: www.gemeentehw.nl.

Belanghebbenden kunnen, als onverwijlde spoed dat – gelet op betrokken belangen – vereist, eveneens een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Belanghebbenden kunnen ook digitaal een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moeten belanghebbenden wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Nadere informatie over dit besluit kan worden ingewonnen bij team Openbare Ruimte, telefoon 14 0186.

Te publiceren in Het Kompas van 1 maart 2019 en de eerstvolgende Staatscourant.

 

Naar boven