Kennisgeving gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:42 van de Algemene wet bestuursrecht het volgende bekend.

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 14 februari 2019 het bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’ gewijzigd vastgesteld en hierbij geen exploitatieplan vastgesteld. In samenhang daarmee heeft het college van burgemeester en wethouders op 8 januari 2019 hogere waarden voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting vastgesteld.

Bestemmingsplan en exploitatieplan

Bestemmingsplan

Het plangebied ligt in stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam en maakt onderdeel uit van het projectgebied Overamstel. Het bestemmingsplangebied wordt grofweg begrensd door de Joan Muyskenweg aan de westzijde, de verlengde Amstelstroomlaan aan de zuidzijde, het toekomstige buurtpark aan de oostzijde en de toekomstige noordelijke woonblokken van Amstelkwartier tweede fase aan de noordzijde. Het bestemmingsplan beoogt de realisatie mogelijk te maken van maximaal 240 woningen en circa 2.800 m2 bvo aan niet-woonfuncties verdeeld over bedrijven, culturele voorzieningen, dienstverlening, horeca en kantoor. Daarbij ziet het bestemmingsplan toe op de realisatie van een nieuwe vaste brug over de Duivendrechtsevaart, een gedeeltelijke verlegging van de Joan Muyskenweg en oostelijke toe- en afrit van de Nieuwe Utrechtseweg van/naar de Joan Muyskenweg en een gedeeltelijke verlegging van een bestaande hoge druk aardgas transportleiding. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De wijzigingen zijn weergegeven in de Nota van wijzigingen en de Nota van Beantwoording zienswijzen.

Exploitatieplan

Uitgangspunt is dat het kostenverhaal via een exploitatieplan wordt geregeld tenzij hier op een andere wijze in wordt voorzien. Het vaststellen van een exploitatieplan is niet aan de orde aangezien het kostenverhaal anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 8 januari 2019 hogere waarden vastgesteld als bedoeld in de Wet geluidhinder voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting. Het bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’ heeft onder meer tot doel om woningbouw mogelijk te maken binnen zones van wegen. De voorkeursgrenswaarde wordt op meerdere gevels van verscheidene bouwvlakken van de nieuwe woonlocaties overschreden als gevolg van verkeer op bestaande en reeds geprojecteerde wegen. Dit geldt ook voor de geprojecteerde woonschepenligplaats aan de oostzijde van de Duivendrechtsevaart in het plangebied van het op 27 november 2013 vastgestelde bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase’ voor zover gelegen binnen de zone van het nieuwe wegvak van de Amstelstroomlaan. Hogere waarden zijn vastgesteld voor alle nieuwe woningen die met het nieuwe bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’ worden mogelijk gemaakt en de in het bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase’ geprojecteerde woonschepenligplaats van 4 woonschepen aan de oostzijde van de Duivendrechtsevaart. Het ontwerpbesluit hogere waarde is gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn weergegeven in de Nota van Beantwoording zienswijzen.

Het bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’ heeft ook tot doel om de realisatie mogelijk te maken van een nieuwe vaste brug over de Duivendrechtsevaart en de daarvoor benodigde gedeeltelijke verlegging van de Joan Muyskenweg en aanpassing van de oostelijke toe- en afrit naar/van de Nieuwe Utrechtseweg. Binnen de zones van deze wegaanpassingen bevinden zich bestaande en nieuwe woonfuncties. Ingevolge de Wet geluidhinder is akoestisch onderzoek uitgevoerd waaruit is op te maken dat er sprake is van reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder. Het doorlopen van een nieuwe hogere waarde procedure voor de reconstructie is echter niet aan de orde omdat met het treffen van maatregelen, eerder vastgestelde hogere waarden niet worden overschreden.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Amstelkwartier tweede fase Weststrook Zuid e.o.’ ligt met de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit vaststelling hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder, met ingang van28 februari 2019 gedurende onderstaande beroepstermijn ter inzage bij:

  • Het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of   kijk op amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum.

  • De Afsprakenbalie van Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2 te Amsterdam. Deze is  geopend op maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 18.00 uur. U kunt online   een afspraak maken op amsterdam.nl/afspraakmaken of bellen met 14 020.

Het bestemmingsplan is ook digitaal in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0363.M1802BPGST-VG01.

Beroepstermijn bestemmingsplan en besluit hogere waarde geluid

De Wet geluidhinder koppelt de beroepstermijn van het besluit tot vaststelling van hogere waarden aan de beroepstermijn voor het betreffende bestemmingsplan. Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 1 maart 2019 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden als bedoeld in de Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Ook kan door een belanghebbende beroep worden ingesteld tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit bestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing omdat het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied. Deze afdeling stelt strikte eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en de andere hierboven genoemde besluiten treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

De werking van een besluit wordt door indiening van een beroepschrift niet opgeschort. Degene die beroep heeft ingesteld, kan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient gericht te worden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn van het bestemmingsplan wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Voor de behandeling van een verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Amsterdam, 27 februari 2019

burgemeester en wethouders ,

 

Femke Halsema

burgemeester

 

Peter Teesink

gemeentesecretaris

 

Naar boven