Kennisgeving besluiten Windpark De Groene Delta

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 19 februari 2019 de omgevingsvergunning voor Windpark De Groene Delta verleend. Bovendien zijn in mandaat ook de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming voor het windpark verleend. De besluiten (en de bijbehorende stukken) liggen van donderdag 28 februari 2019 tot en met donderdag 11 april 2019 ter inzage. Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen de besluiten.

 

Verleende omgevingsvergunning en verleende vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming

De omgevingsvergunning en de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming maken de realisatie van Windpark De Groene Delta (planologisch) mogelijk. Het windpark bestaat uit twee windturbines met een totaal opgesteld vermogen van ongeveer 5 tot 9 Megawatt. Het project is een initiatief van ENGIE Energie Nederland B.V. (hierna: ENGIE). De beoogde locatie van het windpark is het terrein van de Centrale Gelderland in Nijmegen, nabij de kern Weurt (gemeente Beuningen). Het geldende bestemmingsplan staat de realisatie van windturbines niet toe. Om die reden heeft ENGIE de provincie toestemming gevraagd om van het bestemmingsplan af te wijken. De provincie heeft, mede op basis van meerdere uitgevoerde onderzoeken, vastgesteld dat het initiatief voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening.

De ontwerpen van de omgevingsvergunning en van de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming hebben van donderdag 13 september 2018 tot en met woensdag 24 oktober 2018 ter inzage gelegen. Een ieder is in de gelegenheid gesteld om zienswijzen naar voren te brengen. Naar aanleiding van de terinzagelegging van de ontwerpbesluiten zijn zienswijzen naar voren gebracht. In de Nota beantwoording zienswijzen Windpark De Groene Delta zijn de zienswijzen samengevat en van een antwoord voorzien. De toelichting van de omgevingsvergunning en van de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming is op onderdelen aangevuld ten opzichte van de ontwerpbesluiten. De besluiten en de voorschriften zijn niet gewijzigd. De aanvullingen zijn vermeld in hoofdstuk 4 van de Nota beantwoording zienswijzen Windpark De Groene Delta.

 

Bevoegd gezag

De bevoegdheid tot verlening van de omgevingsvergunning en de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming ligt bij Gedeputeerde Staten. Dit volgt uit artikel 9f lid 2 van de Elektriciteitswet 1998. Uit het eerste lid van dit artikel volgt bovendien dat Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van deze besluiten coördineren. Daarnaast geldt dat locatie van de windturbines ligt op het terrein van een provinciale inrichting. Provinciale Staten hebben op 30 mei 2018 zogenoemde categorieën van gevallen aangewezen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen van Provinciale Staten vereist is. Eén van deze categorieën is het bouwen en in gebruik nemen van windturbines op locaties die in de Omgevingsvisie Gelderland zijn aangeduid als locatie voor windenergie. Aangezien het terrein van Centrale Gelderland is voorzien van zo’n aanduiding, is een verklaring van geen bedenkingen voor het initiatief van ENGIE niet aan de orde.

 

Terinzagelegging

De periode van terinzagelegging duurt van donderdag 28 februari 2019 tot en met donderdag 11 april 2019.

 

Welke besluiten liggen ter inzage?

De volgende besluiten liggen (samen met de bijbehorende stukken) ter inzage:

  • de omgevingsvergunning voor de activiteiten “bouwen” en “afwijken van het bestemmingsplan” op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming.

 

Waar kunt u de besluiten vinden?

U kunt de besluiten tijdens de terinzagelegging digitaal inzien op de provinciale website https://www.gelderland.nl/groenedelta.

 

De omgevingsvergunning is bovendien te raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt daarvoor gebruik maken van de volgende link:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.9925.OVwindparkGrDelta-vst1.

 

Tijdens werkdagen kunt u de stukken ook op papier inzien bij:

  • provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG te Arnhem

  • stadswinkel Gemeente Nijmegen, Mariënburg 30, 6511 PS te Nijmegen

  • gemeente Beuningen, Van Heemstraweg 46, 6641 AE Beuningen

 

Let op: informeer bij de betreffende overheden naar de actuele openingstijden.

 

Instellen beroep

Met ingang van vrijdag 1 maart 2019 tot en met donderdag 11 april 2019 kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen de omgevingsvergunning en tegen de vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend op de ontwerp omgevingsvergunning of de ontwerp vergunning en ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming. Heeft een belanghebbende geen zienswijze ingediend, dan kan deze alleen beroep instellen als de belanghebbende redelijkerwijs niet verweten kan worden dat hij geen zienswijze heeft ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve besluiten wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

 

 

Het beroepschrift kan worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

a) naam en adres;

b) de dagtekening;

c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

d) de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

 

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is

een DigiD vereist.

 

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld, kan tevens de voorzieningenrechter verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Het verzoek om voorlopige voorziening kan worden gericht aan:

Raad van State

t.a.v. de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

 

Griffierecht

Voor de behandeling van het beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Kijk voor actuele informatie over het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

 

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is afdeling 2 van Hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend;

beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

 

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State doet in principe binnen zes maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak.

 

Meer informatie

Heeft u vragen? Voor meer informatie over het project of de procedure kunt u contact opnemen met het Provincieloket, 026 359 99 99.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

 

Naar boven