Vaststelling bestemmingsplan Gemmenicherweg 56 te Vaals en besluit hogere grenswaarde Wet Geluidhinder

Logo Vaals

Het college van burgemeester en wethouders van Vaals maakt bekend dat de gemeenteraad op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) het bestemmingsplan "Gemmenicherweg 56 te Vaals" heeft vastgesteld. Daarnaast heeft het college voor het perceel Gemmenicherweg 56 een hogere waarde besluit genomen in het kader van de Wet geluidhinder.

Bestemmingsplan

Op grond van het vigerend bestemmingsplan Buitengebied 2013 is binnen de bestemming Wonen maximaal één woning met de daarbij behorende bouwwerken toegestaan. In het bestaande hoofdgebouw is echter een tweede zelfstandige wooneenheid aanwezig, waarvan gebleken is dat deze behoort tot de historische (woon)voorraad van de gemeente Vaals. Het onderhavige bestemmingsplan maakt deze tweede woning planologisch mogelijk.

Besluit hogere grenswaarde

Uit akoestisch onderzoek in het kader van de planologische procedure is gebleken dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor weglawaai uit de Wet Geluidhinder, op de gevels van Gemmenicherweg 56 wordt overschreden. De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om hogere grenswaarden vast te stellen indien blijkt dat de overschrijding van de voorkeursgrenswaarden niet volledig door geluid beperkende maatregelen kan worden tegengegaan. Gelet op de situatie en het uitgevoerde onderzoek wordt geconcludeerd dat geluidreducerende maatregelen redelijkerwijs niet mogelijk zijn en dat het noodzakelijk is om voor de noordgevel van Gemmenicherweg 56 een hogere grenswaarde vast te stellen van 52 dB.

Ter inzage

Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde liggen met ingang van 1 maart 2019 voor zes weken gedurende de openingstijden op het gemeentehuis ter inzage. Het bestemmingsplan wordt tevens gepubliceerd op www.ruimtelijkeplannen.nl (IMRO: NL.IMRO.0981.BPgemmenicherweg56-VG01).

Beroep

Beroep tegen dit besluit kan worden ingesteld door belanghebbenden die binnen de in de wet gestelde termijn een zienswijze naar voren hebben gebracht omtrent het ontwerp-besluit hogere waarden. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze naar voren hebben gebracht op het ontwerp-besluit, kunnen ook beroep instellen.

De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt 6 weken. Het bestemmingsplan ‘Gemmenicherweg 56’ en het besluit hogere waarden liggen met ingang van 1 maart 2019 voor een periode van 6 weken ter inzage voor beroep. Op grond van artikel 145 van de Wet geluidhinder loopt de beroepstermijn van het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder tegelijk en gezamenlijk met de beroepstermijn voor het bestemmingsplan ‘Gemmenicherweg 56’.

Eventuele beroepen dienen te worden gericht aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage

Informatie over het instellen van beroep treft u aan op www.raadvanstate.nl. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Vaals, 1 maart 2019

Burgemeester en wethouders van Vaals

Naar boven