Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een voertuigmassa- en aslastbeperking op de brug tussen de Bergen en Salesdreef bij Terheijden

Logo Drimmelen

Burgemeester en wethouders van Drimmelen hebben het volgende besloten:

Besluit

Het instellen van een geslotenverklaring voor voertuigen en samenstelling van voertuigen waarvan de totaalmassa groter is dan 20 ton en de aslast groter is dan 4 ton op de brug tussen de Bergen en Salesdreef bij Terheijden. Dit door het plaatsen van borden model C20 (aslastbeperking) en C21 (voertuigmassabeperking) van bijlage 1 van het RVV 1990 aan weerszijden van de brug. De borden worden geplaatst zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.

Wettelijk kader

Op basis van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) moeten verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en

wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

Op basis van artikel 15 van de WVW 1994 geschiedt het plaatsen van de in artikel 12 Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) genoemde verkeerstekens door het nemen van een verkeersbesluit.

Op basis van artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het

Wegverkeer (hierna: BABW) moet het instellen van een aslast- en voertuigmassabeperking geschieden door het nemen van een verkeersbesluit.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gevoerd met een gemachtigde van de korpschef van de politie van district Zeeland-West Brabant.

Overwegingen

De brug tussen de Bergen en Salesdreef bij Terheijden overspant het Markkanaal. Rijkswaterstaat Zuid-Nederland is verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid van deze brug. In 2016 heeft Rijkswaterstaat een inspectie en herberekening uitgevoerd om de actuele constructieve toestand van de brug te bepalen. Uit het inspectierapport en de herberekening volgt dat de brug in slechte technische staat verkeert. Om het verkeer veilig te kunnen blijven dragen, verzoekt Rijkswaterstaat Zuid-Nederland de gemeente Drimmelen dringend om de draaglast van de brug per direct te beperken tot een totale voertuigmassa van 20 ton en een aslast van 4 ton.

De weg over de brug, de Bergen, is in beheer bij de gemeente Drimmelen. De gemeente Drimmelen is derhalve verantwoordelijk voor een veilige verkeersafwikkeling, de uitrusting van de weg en de daarvoor benodigde besluitvorming. Daarom verzoekt Rijkswaterstaat Zuid-Nederland de gemeente Drimmelen als wegbeheerder om de bovengenoemde maatregelen te treffen teneinde het gebruik van de brug in overeenstemming te brengen met de huidige draagkracht.

Het doel van de geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 20 ton en de aslast meer is dan 4 ton, is om de brug te beschermen tegen overbelasting door zware voertuigen en daarop te kunnen handhaven.

De in dit besluit genoemde maatregel wordt genomen op basis van artikel 2 van de WVW 1994 voor het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

De onder ‘besluiten’ genoemde (delen van) weg ligt buiten de bebouwde kom van de kern Terheijden en is in beheer en onderhoud bij de gemeente Drimmelen. De brug zelf is eigendom van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.

Made, 27 december 2018

Namens het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen,

Martin van Drimmelen

Afdelingshoofd Openbare Werken

Bijlage

Bezwaarschriftenprocedure

1.Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop het is bekendgemaakt een bezwaarschrift worden ingediend.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het bestuursorgaan dat dit besluit heeft genomen, dus aan het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de gemeenteraad en moet worden verzonden naar Postbus 19, 4920 AA Made.

Het bezwaar dient te zijn ondertekend en bevat tenminste:

    • Naam en adres van de indiener;

    • De dagtekening;

    • Omschrijving van het besluit met vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt;

    • Een opgave van de reden(-en) waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

    • 2.

      Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.

      Het verzoek dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten:

      • Naam en adres van de verzoeker;

      • De dagtekening;

      • Vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum of kenmerk van het besluit;

      • De gronden van het verzoek (motivering).

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling van het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de Rechtbank Zeeland – West-Brabant wijst u na indiening van het verzoekschrift op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht u binnen welke termijn en op welke wijze het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

Meer informatie over de bezwaarschriftprocedure vindt u op www.drimmelen.nl, of in de folder in het informatierek van het gemeentehuis. Ook kunt u contact opnemen met de secretaris van de bezwaarschriftencommissie via het telefoonnummer 140162.

Naar boven