Instellen van een voertuigmassa- en aslastbeperking op de burg tussen de Bergen en de Salesdreef.

Logo Breda

Z2018-001163 d.d. 28 februari 2019.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

 

Is het gewenst om

Een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen en samenstelling van voertuigen waarvan de totaalmassa groter is dan 20 ton en/of de asdruk van één as groter is dan 4 ton op de brug tussen de Bergen en de Salesdreef bij Terheijden. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Bebording voertuigmassa- en aslastbeperking op de brug tussen de Bergen en de Salesdreef bij Terheijden’.

 

Motivering

De brug tussen de Bergen en Salesdreef bij Terheijden overspant het Markkanaal. Rijkswaterstaat Zuid-Nederland is verantwoordelijk voor de constructieve veiligheid van deze brug. In 2016 heeft Rijkswaterstaat een inspectie en herberekening uitgevoerd om de actuele constructieve toestand van de brug te bepalen. Uit het inspectierapport en de herberekening volgt dat de brug in slechte technische staat verkeert. Om het verkeer veilig te kunnen blijven dragen heeft Rijkswaterstaat Zuid-Nederland verzocht een voertuigmassa- en aslastbeperking in te stellen.

 

Het doel van de geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 20 ton en de aslast meer is dan 4 ton, is om de brug te beschermen tegen overbelasting door zware voertuigen en daarop te kunnen handhaven.

 

De gemeentegrens tussen de gemeente Breda en de gemeente Drimmelen loopt langs de watergrens. Breda neemt enkel een verkeersbesluit voor de bebording aan de zuidkant van de brug.

 

 

De beperking wordt aangegeven door het plaatsen van het bord C21 ‘20t’, gesloten voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de som van de aslasten of de totaalmassa hoger is dan op het bord aangegeven. Tevens wordt het bord C20 ‘4,0t’, gesloten voor voertuigen waarvan de aslast hoger is dan op het bord aangegeven, geplaatst.

 

Om het verkeer op de brug te regelen wordt het bord F06, bestuurders uit de tegenovergestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan, geplaatst voor de brug.

 

Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening ‘Bebording voertuigmassa- en aslastbeperking op de brug tussen de Bergen en de Salesdreef bij Terheijden’.

 

Belangenafweging

 

Het doel van de geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 20 ton en de aslast meer is dan 4 ton, is om de brug te beschermen tegen overbelasting door zware voertuigen en daarop te kunnen handhaven.

 

Indien deze geslotenverklaring niet ingesteld wordt dan zal de brug beschadigd worden en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Het betreffende verkeer zal om moet rijden. De route is maximaal 5 minuten extra reistijd. De gemeente heeft het belang van het in stand houden van de brug en het voorkomen van schade laten prevaleren boven de belangen van de voertuigen met totaalmassa hoger dan 20 ton en/of een aslast van meer dan 4 ton om de kortste route te kunnen rijden.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland, West-Brabant.

 

Overeenkomstig artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de Gemeente Drimmelen en Rijkswaterstraat Zuid-Nederland.

 

Besluiten

I. In verband met de geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 20 ton en/of de asdruk van één as meer is dan 4 ton op de brug tussen de Bergen en Salesdreef bij Terheijden de volgende bebording te plaatsen op de Bergen, aan de Bredase zijde van de brug. Het bord C21 ‘20t’, gesloten voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de som van de aslasten of de totaalmassa hoger is dan op het bord aangegeven. Tevens wordt het bord C20 ‘4,0t’, gesloten voor voertuigen waarvan de aslast hoger is dan op het bord aangegeven, geplaatst.

 

II. Om het verkeer op de brug te regelen wordt het bord F06, bestuurders uit de tegenovergestelde richting moeten verkeer dat van deze richting nadert voor laten gaan, geplaatst voor de brug.

 

III. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Bebording voertuigmassa- en aslastbeperking op de brug tussen de Bergen en de Salesdreef bij Terheijden’, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

IV. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 28 februari 2019.

 

 

Breda, 28 februari 2019.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Dhr. C. van der Kleijn via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Instellen van een voertuigmassa- en aslastbeperking op de burg tussen de Bergen en de Salesdreef’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Bebording voertuigmassa- en aslastbeperking op de brug tussen de Bergen en de Salesdreef bij Terheijden’

 

Naar boven