Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 februari 2018, nr. 1047234/1047236 tot het wijzigen van de voorrangsregeling voor fietsers op de kruising van de N504 met de Kanaaldijk ter hoogte van km.10.006 in de gemeente Langedijk.

Logo Noord-Holland

 

 

Aanleiding en maatregelen

Over de voorrangsregeling op kruising N504/Kanaaldijk zijn herhaaldelijk klachten binnengekomen. Wat de situatie hier verwarrend maakt is het feit dat bestuurders die uit de richting N245 de Kanaaldijk naderen, behoorlijk vaart moeten minderen voor het T-kruispunt. Dit wordt ondersteund door de daar aanwezige snelheidsbeperking met plateau.

 

Het gebeurt regelmatig dat deze bestuurders, die dus al weinig vaart hebben, in afwijking van de geldende voorrangsregeling de fietsers toch voorrang geven. Door dit informele voorrangsgedrag steken fietsers dan alsnog over en zijn zij zich op dat moment onvoldoende bewust dat zij dan alsnog voorrang moeten geven aan een eventueel van rechts komende bestuurder vanaf de Kanaaldijk.

 

Verder ligt het fietspad bij dit kruispunt vrij dicht langs de weg, waardoor het voor fietsers niet altijd duidelijk is dat zij hier voorrang moeten verlenen. Daarbij speelt ook dat op dit deel van de N504 de fietsers op bijna alle kruisingen wel voorrang hebben.

Gelet op vorenstaande hebben wij besloten om op de kruising N504/Kanaaldijk de voorrang zodanig te regelen dat aan fietsers voorrang dient te worden verleend.

De gewijzigde voorrangsregeling wordt aangegeven door het verplaatsen van de borden B6 en het aanbrengen van haaientanden. 

 

Doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen en verwijderen van bord B6 van bijlage I van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden, een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

Deze maatregelen leidt tot een uniformer wegbeeld langs deze weg en komt overeen met het nu al voorkomende (informele) verkeersgedrag. Dit zal leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling wat de belangen van de weggebruiker dient. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Omdat de provincie beheerder en eigenaar is van dit weggedeelte, zijn Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

1. Door plaatsing van de borden B6 van bijlage I van het RVV 1990 en het plaatsen van haaientanden op de kruising N504/Kanaaldijk, de voorrang zodanig te regelen dat bestuurders op de N504 en bestuurders afkomstig van de Kanaaldijk, voorrang dienen te verlenen aan fietsers op het fietspad;

2. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

Haarlem, 15 februari 2018

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan gedeputeerde staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken. Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan.Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u – bij een spoedeisend belang – een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland.

2.Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

Naar boven