Ontwerp facetbestemmingsplan Eemsmond gebouwd erfgoed

Logo Eemsmond

(heeft als voorontwerp ter inzage gelegen onder de titel Behoud ruimtelijke kwaliteit en slopen)

De gemeente Eemsmond hecht samen met het rijk en de provincie veel belang aan het behoud van de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving, en in het bijzonder haar erfgoed. De cultuurhistorische, landschappelijke en/of stedenbouwkundige waarde van panden en gebieden komt, mede als gevolg van de aardbevingsproblematiek, steeds meer onder druk te staan.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond bereiden daarom een bestemmingsplan voor, waarin karakteristieke panden, die tot het erfgoed in de gemeente behoren, zijn vastgelegd. Deze worden voorzien van een regeling die toeziet op het, zoveel mogelijk, in stand houden van de ruimtelijk relevante kenmerken. Het gaat hier niet alleen om karakteristieke panden, maar ook om andere karakteristieke objecten, zoals bruggen en dijkcoupures.

Naast het beschermen van objecten is er ook behoefte aan de bescherming van waardevolle gebieden, zoals oude kernen en de oudere bebouwingslinten. Binnen deze gebieden is een nadere afweging nodig ten aanzien van sloop en nieuwbouw van panden, om te voorkomen dat panden zondermeer worden gesloopt. In het voorontwerpbestemmingsplan ligt de focus niet alleen op behoud van panden; in veel gevallen kan sloop worden toegestaan, mits er voldaan wordt aan de voorwaarden waaronder sloop kan plaatsvinden.

Ter inzage

Artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening

Van vrijdag 16 februari 2018 tot en met donderdag 29 maart 2018 ligt het ontwerp van het facetbestemmingsplan Eemsmond gebouwd erfgoed ter inzage bij de publieksbalie van het gemeentehuis, Hoofdstraat-West 1 in Uithuizen. U kunt het bestemmingsplan ook downloaden van www.ruimtelijkeplannen.nl via de link onder het kopje "Gerelateerde informatie" op deze pagina.

Reacties

Tot en met donderdag 29 maart 2018 kunt u via een zienswijze reageren op het ontwerpbestemmingsplan. Dat kan schriftelijk of mondeling. U kunt uw schriftelijke zienswijze richten aan de gemeenteraad van Eemsmond, Postbus 11, 9980 AA Uithuizen. Of neem voor een mondelinge zienswijze contact op met Ria Uilenberg of Bart Moes van de gemeente Eemsmond via (0595) 437 555.

Naar boven