Besluit van 31 januari 2018, nr.2018000183 tot aanwijzing van een onroerende zaak ter onteigening in de gemeente Tynaarlo krachtens artikel 78 van de onteigeningswet (onteigeningsplan N386 rotonde Tynaarlo)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan worden onteigend voor de uitvoering van een bestemmingsplan.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Provinciale staten van Drenthe hebben Ons bij besluit van 14 december 2016, nummer 2016-761, verzocht om ten name van de provincie Drenthe over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van een onroerende zaak in de gemeente Tynaarlo, begrepen in het onteigeningsplan N386 rotonde Tynaarlo. De onroerende zaak is nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Rotonde N386 en nieuwbouw SV Tynaarlo.

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben bij brief van 18 januari 2017, kenmerk 201600033-00675308, het verzoek aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben bij brieven van 9 maart 2017, kenmerk 201600033-00683831, en 1 mei 2017, kenmerk 201600033-00693136, de onteigeningsstukken aangevuld.

Planologische grondslag

De onroerende zaak die in het onteigeningsplan is begrepen, is gelegen in het bestemmingsplan Rotonde N386 en nieuwbouw SV Tynaarlo (verder te noemen: het bestemmingsplan). Het bestemmingsplan is op 19 januari 2016 vastgesteld door de raad van de gemeente Tynaarlo en is inmiddels onherroepelijk.

Aan de onroerende zaak is de bestemming Verkeer toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 5 september 2017 tot en met 16 oktober 2017 in de gemeente Tynaarlo en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Tynaarlo van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 30 augustus 2017 openbaar kennis gegeven in De Oostermoer. De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 31 augustus 2017, nr. 46771.

Verder heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een rotonde, met aan de oostzijde een vrijliggend fiets- en voetpad, in Tynaarlo. De rotonde wordt aangelegd ter vervanging van het bestaande kruispunt N386 – Berkenlaan/Dorpsstraat. Naar aanleiding van een dodelijk ongeluk in 2013 heeft de gemeente Tynaarlo een projectgroep opgestart, met als doel om een verkeersveilige oplossing te bedenken voor het bestaande kruispunt. Na inspraak van de bewoners van Tynaarlo is een rotonde als beste oplossing naar voren gekomen. De vormgeving van de rotonde is overeenkomstig de aanbevelingen van CROW (buiten de bebouwde kom). Dit betekent dat gemotoriseerd wegverkeer voorrang heeft boven fietsers en voetgangers. Met het ontwerp wordt ook zoveel mogelijk getracht de groene entree van het dorp te behouden. Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid, zal door de aanleg van de rotonde ook de doorstroming van het verkeer en de leefbaarheid in het dorp Tynaarlo verbeteren.

Als gevolg van de aanleg van de rotonde zal de berm en het talud langs de bestaande weg opschuiven. De ter onteigening aan te wijzen onroerende zaak is nodig voor de aanleg van een gedeelte van de nieuwe weg, bijbehorende berm en talud.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, als ook door de zakelijke beschrijving en de ontwerptekening behorende bij het onteigeningsplan.

De aanleg van de rotonde wordt uitgevoerd door en in opdracht van de provincie Drenthe. De kosten voor de aanleg van de rotonde worden gedragen door de provincie en de gemeente Tynaarlo. Door beide zijn hiervoor middelen ter beschikking gesteld.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de provincie Drenthe de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaak.

De verzoeker heeft met de eigenaar overleg gevoerd om de onroerende zaak minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot (volledige) overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft verzoeker tot zijn onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat de aanleg van de rotonde prioriteit heeft vanwege de huidige verkeersonveilige situatie. Verzoeker is nog niet gestart met de aanbesteding van het werk, omdat nog onzeker is wanneer de benodigde gronden in eigendom komen. Zodra er zicht is op verwerving van de gronden zal de aanbesteding worden gestart. Verzoeker verwacht in het najaar van 2018 over te kunnen gaan tot gunning van het werk. In het voorjaar van 2019 zal naar verwachting met de aanleg van de rotonde worden gestart. De werkzaamheden zullen ongeveer vier maanden in beslag nemen. Naar verwachting zullen de werkzaamheden voor de zomer van 2019 zijn afgerond. Met het vorenstaande is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de bedoelde termijn zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaak bij de uitvoering van het bestemmingsplan niet kan worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de provincie Drenthe de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaak verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van provinciale staten van Drenthe tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 december 2017, nr. RWS-2017/43432, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het besluit van provinciale staten van Drenthe van 14 december 2016, nummer 2016-761;

gelezen de voordracht van gedeputeerde staten van Drenthe van 18 januari 2017, kenmerk 201600033-00675308;

gelezen de brief van gedeputeerde staten van Drenthe van 9 maart 2017, kenmerk 201600033-00683831;

gelezen de brief van gedeputeerde staten van Drenthe van 1 mei 2017, kenmerk 201600033-00693136;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 3 januari 2018, no. W04.17.0380/I;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 25 januari 2018, nr. RWS-2018/1274, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan Rotonde N386 en nieuwbouw SV Tynaarlo van de gemeente Tynaarlo ten name van de provincie Drenthe ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaak, aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Tynaarlo en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die is vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 31 januari 2018

Willem-Alexander

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: N386 rotonde Tynaarlo

VERZOEKENDE INSTANTIE: Provincie Drenthe

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Vries

Grondplan

nr.

Te onteigenen

grootte

Als

Ter grootte

van

Sectie

en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

1

0

05

04

Wonen Terrein (Natuur)

0

50

29

H 2782

Hendrik Wubbe Harkema, Tynaarlo

Naar boven