Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 20 december 2018, nr. 1163088/1163093 tot aanwijzing van een weggedeelte als busbaan zoals bedoeld in artikel 1, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, en het plaatsen van diverse verkeersborden in dit verband in de gemeente Haarlemmermeer.

Logo Noord-Holland

Aanleiding

De provincie heeft een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding (hierna: HOV) gerealiseerd tussen Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk. De nieuwe busbaan op Schiphol-Oost wordt onderdeel van meerdere HOV-verbindingen en zorgt daarmee voor een betere bereikbaarheid voor reizigers op en rond Schiphol. De busbaan begint bij de Hendrik Walaart Sacréstraat en voegt in op de Fokkerweg (N232) ter hoogte van de Schipholdijk.

 

Bij deze busbaan zijn bushalten gerealiseerd ter hoogte van:

-km. 10,2 (halte Oostgat);

-km 10,7, (halte knooppunt Oost, beide richtingen):

-km. 42,55 (halte Zuideinde op N232, rijrichting Aalsmeer)

-km. 42,85 (halte Zuideinde op N232 rijrichting A9)

-km.41,7 (halte Southern Cross, op N232 rijrichting Aalsmeer)  

Voor de diverse maatregelen, verkeerstekens en verkeersborden die hierbij horen dient een verkeersbesluit te worden genomen.

 

Maatregelen

Bestemming busbaan

De bestemming van het nieuwe weggedeelte tot busbaan is aangegeven door het woord “LIJNBUS” op het wegdek. Daarnaast wordt een geslotenverklaring (C1) met onderbord “uitgezonderd lijnbussen” (OB104) aangebracht. De bebording en tekst worden geplaatst op de volgende locaties:

- de aansluiting van de busbaan ter hoogte van het kruispunt Hendrik Walaart Sacréstraat /Oostgat;

-op de busbaan waar deze weer invoegt op de Fokkerweg;

-het kruispunt busbaan/De Goede Ree;

-de halten Southern Cross en Zuideinde Westbaan.

 

Op de bushalten wordt het bord L3-B aangebracht.

 

D2 op verkeersheuvel

Op de busbaan wordt ter hoogte van het kruispunt met De Goede Ree een verkeersheuvel gemaakt. Bestuurders worden door bord D2 verplicht om deze verkeersheuvels aan de rechterzijde te passeren.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing van verkeerstekens op het wegdek zoals de aanduiding van busstroken en busbanen en voor het plaatsen van de borden C1 en D2 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van deze maatregel is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps.

 

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling en een verbetering van het hoogwaardig openbaar vervoer. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.

    De nieuw aangelegde en voor bussen van lijndiensten bestemde baan vanaf de Hendrik Walaart Sacréstraat tot aan de Fokkerweg (km 12,8) aan te duiden als busbaan, zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), door het woord “LIJNBUS” op het wegdek. Tevens wordt bij de aansluiting van deze busbaan met andere wegen het bord C01 met onderbord “uitgezonderd lijnbussen” (OB104) geplaatst.

  • 2.

    Door het plaatsen van bord D2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de verkeersheuvel op de busbaan, bestuurders te verplichten om deze verkeersheuvel aan de rechterzijde te passeren;

  • 3.

    Door het plaatsen van bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990, bushalten te realiseren op deze busbaan en de N232 op de volgende locaties:

    -km. 10,2 (halte Oostgat, beide rijrichtingen);

    -km. 10,7, (halte knooppunt Oost, beide rijrichtingen):

    -km. 41,7 (halte Southern Cross, op N232 rijrichting Aalsmeer)

    -km. 42,55 (halte Zuideinde op N232, rijrichting Aalsmeer)

    -km. 42,85 (halte Zuideinde op N232 rijrichting A9)

  • 4.

    Van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

 

Haarlem, 20 december 2018,

 

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

 

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

 

Rechtsmiddelen

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

 

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

 

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met de provincie Noord-Holland, servicepunt Wegen, telefoon: 0800-0200 600.

 

Naar boven