Start m.e.r.-procedure bestemmingsplan Haven-Costerweg, Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Logo Wageningen

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat gestart wordt met de m.e.r.-procedure ten behoeve van het bestemmingsplan Haven-Costerweg. Hiervoor is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld.

Inleiding 

Het bestemmingsplan voor de Wageningse haven staat al geruime tijd op de planning om geactualiseerd te worden. Door de veranderende wet- en regelgeving is het lange tijd onduidelijk geweest of de haven nog ontwikkelruimte heeft of kan krijgen. Recent is hierover duidelijkheid gekomen en kan een vervolg worden gegeven aan de actualisering van het bestemmingsplan. Daarbij bestaat de wens om de havenactiviteiten bundelen aan de noordzijde van de haven. Op die wijze ontstaat aan de zuidkant van haven ruimte voor recreatie en natuurontwikkeling.

Daarnaast ligt sinds geruime tijd de “Compotex-locatie” aan de Costerweg braak. De gemeente maakt het mogelijk om deze locatie te herontwikkelen ten behoeve van woningbouw en deels detailhandel.

Om beide locaties te voorzien van een passend planologisch-juridisch kader wordt het bestemmingsplan ‘Haven-Costerweg’ voorbereid. Het plangebied bestaat naast het havengebied en de Compotex-locatie tevens het daartussen gelegen gebied (globaal: Grebbedijk 4 en 6 –Nude 1 en 3 -2 t/m 24 en Costerweg 1 t/m 3).

M.e.r . procedure

Het in voorbereiding bestemmingsplan zal beperkt (nieuwe) activiteiten mogelijk gaan maken waarvan op voorhand niet is uit te sluiten dat deze nadelige gevolgen voor het milieu kunnen hebben. Daarnaast biedt het bestemmingsplan een kader voor m.e.r.-beoordelingsplichtige activiteiten en grenst aan het Natura2000-gebied Rijntakken. Voor het vaststellen van het bestemmingsplan is, op grond van het Besluit m.e.r., het doorlopen van een milieueffectrapportage(m.e.r.) procedure verplicht.

De eerste stap in de m.e.r. procedure is het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD beschrijft de achtergrond, het doel en de aanpak van het proces dat uiteindelijk moet leiden tot een Milieueffectrapport (MER) dat de onderbouwing zal vormen voor het bestemmingsplan. Het MER zal inzicht geven in de milieueffecten van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen die met het bestemmingsplan mogelijk gemaakt kunnen worden.

Terinzagelegging Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Het concept van de Notitie reikwijdte en Detailniveau dient ter inzage ter worden gelegd om eenieder de gelegenheid te bieden zijn of haar zienswijze kenbaar te maken. Gelijktijdig zullen de wettelijke adviseurs en bestuursorganen die bij de besluitvorming over het bestemmingsplan betrokken zijn, in de gelegenheid worden gesteld om advies uit te brengen.

De notitie Reikwijdte en Detailniveau zal van 28 december 2019 tot en met 7 februari 2019, ter inzage worden gelegd bij Publiekszaken, Markt 22. Publiekszaken is op woensdagochtend geopend van 8.30 uur tot 12.30 uur en op vrijdagmiddag van 12.30 uur tot 19.00 uur. De stukken kunnen ook op afspraak worden ingezien tussen 8.30 uur en 16.00 uur. Via de gemeentelijke website (www.wageningen.nl) kunt u een afspraak maken.

Inloopbijeenkomst

Op 21 januari 2019 is er een inloopbijeenkomst waarin u in de gelegen wordt gesteld de stukken in te kijken en vragen te stellen aan de betrokken medewerkers van de gemeente. De inloopavond zal plaatsvinden van 19:30u tot 21:00u in de raadszaal van het stadhuis (Markt 22).

Website

Het concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau is in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen via de website van de gemeente Wageningen (www.wageningen.nl/bestemmingsplannen).

Reageren

Tot en met 7 februari 2019 kan iedereen zijn of haar zienswijzen ten aanzien van de concept NRD naar keuze schriftelijk of mondeling indienen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u onder vermelding van ‘Zienswijze Notitie Reikwijdte en Detailniveau tbv BP Haven en Costerweg’ sturen naar het college van B&W van de gemeente Wageningen, postbus 1, 6700 AA Wageningen. Voor het mondeling indienen van uw zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer U. Yntema van het team Beleid en Projecten, telefoonnummer (0317) – 492 931.

Naar boven