Verkeerssituatie Heksenakker en aangelegen parkeerterreinen.

Logo Breda

Z2018-007399 d.d. 18 december 2018.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2017, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 14 november 2017, van kracht geworden op 1 januari 2018, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

 

Is het gewenst om

De verkeerssituatie op de Heksenakker en aanliggende parkeerterreinen aan te passen. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Winkelcentrum Heksenwiel verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 307225.

 

Motivering

De verkeerssituatie rondom winkelcentrum Heksenwiel wordt aangepast. Tussen twee parkeerplaatsen bij winkelcentrum Heksenwiel loopt de weg de Heksenakker. De Heksenakker loopt langs de hoofdentree van het winkelcentrum. Hier zijn regelmatig conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en voetgangers. Daarom is besloten de Heksenakker af te sluiten voor gemotoriseerd autoverkeer.

 

Het parkeerterrein aan de zijde van de Heksenwiellaan krijgt een nieuwe ontsluiting op de Heksenwiellaan. Verkeer op deze parkeerplaats kan wel gebruik maken van de Heksenakker om rond te rijden voor het vinden van een parkeerplaats, men kan echter niet meer voorlangs de hoofdingang richting het parkeerterrein aan de Heksendans rijden.

 

De Heksenakker wordt fysiek afgesloten met uitneembare palen. Nood- en hulpdiensten zijn in het bezit van de sleutel van de palen. Ook de aangelegen bedrijven kunnen een sleutel krijgen van de palen. De Heksenakker wordt aan de zijde van de Heksenwiellaan over de eerste 5 meter ingericht als verplicht fietspad. Hierbij wordt het bord G11, verplicht fietspad, geplaatst.

 

Het eenrichtingsverkeer op de Heksenakker ter hoogte van huisnummers 98-172 wordt opgeheven. Het bord C3, eenrichtingsweg, en C2, eenrichtingsweg in deze richting gesloten, met onderbord OB54, uitgezonderd (brom)fietsers, worden verwijderd.

 

De vier gehandicaptenparkeerplaatsen op de parkeerplaatsen bij de Heksenwiel worden verplaatst. Daardoor zijn deze beter verdeeld over de parkeerplaatsen en centraler gelegen bij de ingangen van het winkelcentrum. Er waren vier gehandicaptenparkeerplaatsen, dit aantal zal hetzelfde blijven. Het bord E6, gehandicaptenparkeerplaats, zal worden verwijderd bij de huidige parkeerplaatsen en vier maal terug geplaatst worden bij de nieuwe locaties.

 

Een en ander zoals opgenomen op de tekening ‘Winkelcentrum Heksenwiel verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 307225 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

Belangenafweging

 

De verkeerssituatie op de Heksenakker wordt aangepast in verband met de verkeersveiligheid. Er ontstaan regelmatig conflicten met voetgangers en automobilisten. Om de verkeersonveilige situaties te voorkomen wordt de Heksenakker afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Door het afsluiten van de Heksenakker ontstaat een veiligere en rustigere situatie bij de hoofdingang van het winkelcentrum.

 

De aangelegen panden blijven bereikbaar en de parkeerterreinen blijven bereikbaar. De hoeveelheid invalidenparkeerplaatsen blijft gelijk ten opzichte van het huidige aantal.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland, West-Brabant.

 

Besluiten

I. De verkeerssituatie op de Heksenakker en aangelegen parkeerterreinen te wijzigen. In verband hiermee de volgende borden te plaatsen en/of te verwijderen;

- Aan de zijde van de Heksenwiellaan wordt de Heksenakker over de eerste 5 meter als ‘verplicht fietspad’. De Heksenakker aan de zijde van de Heksenwiellaan wordt over de eerste 5 meter ingericht als verplicht fietspad. Hierbij wordt het bord G11, verplicht fietspad, geplaatst;

- Het eenrichtingsverkeer op de Heksenakker ter hoogte van huisnummers 98-172 wordt opgeheven. Het bord C3, eenrichtingsweg, en C2, eenrichtingsweg in deze richting gesloten, met onderbord OB54, uitgezonder (brom)fietsers, worden verwijderd;

- De gehandicaptenparkeerplaatsen op de parkeerplaatsen bij de Heksenwiel worden verplaatst. Het bord E6, gehandicaptenparkeerplaats, zal worden verwijderd bij de huidige parkeerplaatsen en vier maal terug geplaatst worden bij de nieuwe locaties.

 

II. De Heksenakker fysiek af te sluiten voor doorgaand verkeer met paaltjes.

 

III. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘Winkelcentrum Heksenwiel verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 307225, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

IV. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 18 december 2018.

 

 

Breda, 18 december 2018.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Mevr. J. Paulissen-Sändker via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Verkeerssituatie Heksenakker en aangelegen parkeerterreinen.’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Winkelcentrum Heksenwiel verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 307225.

 

Naar boven