Gemeente Enschede, verkeersbesluit: Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats school De Huifkar aan de Keppelerdijk te Enschede.

Logo Enschede

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Besluit

- Door middel van het plaatsen van verkeersbord E6 van bijlage 1 van RVV 1990 een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen op de Keppelerdijk ter hoogte van het perceel Keppelerdijk 2, direct ten oosten van de ingang van SO de Huifkar;

Belangenafweging en motivering

Dit besluit wordt genomen uit oogpunt van het/de genoemde doel(en) in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Bij de afweging van de diverse belangen is/zijn deze doelstelling(-en) zwaarder bevonden dan andere met dit besluit betrokken doelstellingen en belangen.

 

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van Politie Oost-Nederland, district Twente, die kan instemmen met deze maatregel.

 

Huidige situatie

In het zuidoosten van Enschede liggen de Keppelerdijk en de Zuid Esmarkerrondweg. Beide zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (30 km/h). Ter hoogte van het kruispunt tussen beide wegen is de school voor speciaal onderwijs De Huifkar gevestigd. De hoofdingang van de school is gelegen aan de Keppelerdijk en naast de hoofdingang zijn diverse haakse parkeervakken gelegen. Daarnaast is op het eigen terrein van de school parkeergelegenheid gerealiseerd welke bedoeld is voor personeel van de school.

 

Aanleiding nieuw verkeersbesluit

Veel leerlingen van de school worden naar school gebracht en later op de dag weer opgehaald met de auto of een ander motorvoertuig. De leerlingen worden allemaal afgezet en opgehaald bij de aanwezige parkeerplaatsen aan de Keppelerdijk. Ten tijde van de momenten dat de school begint en eindigt vinden behoorlijk veel verkeersbewegingen plaats ter hoogte van de parkeerplaatsen.

 

SO de Huifkar is een openbare school en streeft ernaar om bereikbaar te zijn voor alle ouders en leerlingen. Tevens wensen zij, samen met de gemeente Enschede een veilige verkeerssituatie voor de school. Voor minder validen is de verkeerssituatie voor de school momenteel niet optimaal. Zij dienen zich tussen de aanwezige verkeersstromen op de Keppelerdijk door te bewegen om de ingang van de school te bereiken. Gezien hun verminderde mobiliteit kan dit mogelijk verkeersonveilige situaties opleveren.

 

Doelstelling nieuw verkeersbesluit

Door een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te wijzen nabij de ingang van SO de Huifkar wordt voorkomen dat minder validen zich over de Keppelerdijk moeten bewegen gedurende de drukke haal- en brengmomenten. Een gehandicaptenparkeerplaats met voldoende ruimte om te kunnen in- en uitstappen naast de ingang van de school draagt daarmee bij aan de verkeerveiligheid op de Keppelerdijk.

 

Daarnaast bevordert het de toegankelijkheid van de school. De aanwezigheid van de gehandicaptenparkeerplaats beperkt de parkeercapaciteit aan de Keppelerdijk niet aangezien de gebruikers van de betreffende parkeerplaats eerder genoodzaakt waren een reguliere parkeerplek te gebruiken.

 

Wettelijk kader

 

Het nemen van een verkeersbesluit is volgens artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 vereist indien:

  • door plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, en onderborden, een gebod of verbod wordt ingesteld of aangepast;

 

Burgemeester en Wethouders zijn volgens artikel 18, lid 1d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW)

bevoegd om verkeersbesluiten te nemen, te wijzigen en in te trekken.

 

Verkeersbesluiten worden genomen na overleg met de (vertegenwoordiger van) de korpschef conform artikel 24 van het BABW.

 

Bebordingsplan

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen van wie het belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een bezwaarschrift indienen. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede. In het bezwaarschift moeten in ieder geval de volgende onderwerpen opgenomen zijn:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- de datum van vermelding in de digitale Staatscourant;

- tegen welk besluit u bezwaar maakt (met vermelding van besluitnummer);

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

 

Aldus vastgesteld op 13 december 2018

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

P.H.W. Westenbrink,

teamleider afdeling Bestemmen & Vergunnen

Naar boven