Verkeersbesluit uitbreiden parkeerverbod en instellen blauwe zone Valkeveenselaan te Naarden

Logo Gooise Meren

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding verkeersbesluit

Het huidige parkeerverbod op de Valkeveenselaan wordt uitgebreid (1). Tevens wordt naast de begraafplaats aan de zijde van de Valkeveenselaan een blauwe zone ingesteld waarin maximaal twee uren mag worden geparkeerd (2). Het huidige parkeerverbod op deze locatie wordt ingetrokken (3).

3. Doelstelling verkeersbesluit

Gelet op de Wegenverkeerswet is de volgende doelstelling van toepassing:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

4. Overwegingen

1. Uitbreiden parkeerverbod Valkeveenselaan

Als veel bezoekers het speelpark Oud Valkeveen bezoeken tijdens piekdagen dan ontstaat op de Valkeveenselaan een ongewenste en soms chaotische situatie.

Er wordt aan beide zijden van de weg in de berm geparkeerd. Vertrekkende bezoekers keren op de rijbaan. Bezoekers waaronder veel (kleine) kinderen lopen in beide richtingen aan beide zijden op de rijbaan. Er is hier geen trottoir aanwezig omdat de Valkeveenselaan buiten de bebouwde kom ligt.

De situatie zoals beschreven leidt tot verkeersonveiligheid. Daarnaast is een vrije doorgang – ook voor hulpdiensten – niet meer gegarandeerd.

In de huidige situatie is op de Valkeveenselaan tussen de brug en het kruispunt Valkeveenselaan – Meentweg een parkeerverbod van kracht. De Valkeveenselaan tussen de brug en het kruispunt met de Naarderstraat ligt binnen de gemeente Huizen. Ook zijn parkeerverboden ingesteld op de Oud Huizerweg en de Meentweg.

In de nieuwe situatie wordt het voor de bezoekers van het speelpark mogelijk om aan de westzijde tijdens piekdagen te parkeren als het parkeerterrein aan de oost- en zuidzijde van het park geen plaats meer biedt.

Gegeven de extra parkeercapaciteit aan de westzijde van het speelpark kunnen alle bezoekers in de nieuwe situatie parkeren aan de oost-, zuid- of westzijde. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om het parkeerverbod op de Valkeveenselaan uit te breiden zodat tussen de brug en het kruispunt Valkeveenselaan – Meentweg aan beide zijden niet meer mag worden geparkeerd waardoor de ongewenste situatie zoals hiervoor beschreven tot het verleden behoort.

In de nieuwe situatie blijven de parkeerverboden op de Oud Huizerweg en de Meentweg van kracht. Zo ontstaat één zone waarin langs de rijbanen van de Valkeveenselaan, Oud Huizerweg en de Meentweg niet mag worden geparkeerd. Dit verbetert de overzichtelijkheid van het parkeerregime.

2. Instellen blauwe zone begraafplaats

Het terrein tussen de begraafplaats en de rijbaan van de Valkeveenselaan (westzijde begraafplaats) is bedoeld voor bezoekers van de begraafplaats. Het is niet gewenst dat bezoekers van het speelpark hier hun auto parkeren.

In de huidige situatie is voor het terrein naast de begraafplaats een parkeerverbod ingesteld met bord E1 - zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 - waarbij een uitzondering geldt voor bezoekers van de begraafplaats. Wettelijk gezien is het maken van een uitzondering voor bezoekers van een begraafplaats niet mogelijk. Daarom is deze verkeersmaatregel niet te handhaven.

Als het terrein voor de begraafplaats met bord E4 - zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 - wordt aangeduid plus onderbord waarop de maximale parkeerduur staat aangegeven, dan is het gebruik van een parkeerschijf niet verplicht. Dit bemoeilijkt de handhaving.

Bij een blauwe zone wordt de bebording ondersteund voor witte zonemarkering en blauwe markering op de plaats waar mag worden geparkeerd. Hierdoor wordt duidelijk weergegeven dat hier een ander parkeerregime van kracht is dan op de rijbaan van de Valkeveenselaan.

De maximale parkeerduur voor het terrein naast de begraafplaats wordt twee uur. De ervaring leert dat dit voldoende is voor bezoekers van de begraafplaats terwijl de parkeerduur te kort is voor bezoekers van het speelpark.

3. Intrekken parkeerverbod westzijde begraafplaats

Er kunnen geen twee parkeerregimes gelijktijdig van kracht zijn. Door het instellen van de blauwe zone op het terrein naast de begraafplaats vervalt het huidige parkeerverbod.

5. Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden.

6. Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de gemeente Gooise Meren. Tevens worden de direct omwonenden geïnformeerd dat dit verkeersbesluit is genomen en gepubliceerd en dat er een mogelijkheid is om bezwaar te maken.

7. Besluit

Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren besloten om

op de Valkeveenselaan te Naarden het huidige parkeerverbod uit te breiden waardoor op de Valkeveenselaan tussen de brug en het kruispunt Valkeveenselaan – Meentweg aan beide zijden een parkeerverbod van kracht is dat wordt aangegeven met bord E1 zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 plus onderbord met daarop de tekst ‘geldt ook voor de bermen’;

het huidige parkeerverbod aan de westzijde van de begraafplaats zoals aangegeven met bord E1 zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990 in te trekken;

aan de westzijde van de begraafplaats tussen de begraafplaats en de rijbaan van de Valkeveenselaan een blauwe zone in te stellen door het plaatsen van bord E10 En E11 zoals aangegeven in bijlage I van het RVV1990, waarin maximaal twee uur onafgebroken mag worden geparkeerd.

Tekening

Op de twee tekeningen die onderdeel van dit verkeersbesluit zijn, is de nieuwe situatie weergegeven.

Bussum, 17 december 2018

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct-afdelingshoofd Mens en Omgeving

 

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven