Gemeente Emmen – Verkeersbesluit rotonde Brinkenweg te Emmen (zaaknummer: 101745-2018).

Logo Emmen

 

Burgemeester en Wethouders van Emmen,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht.

 

Overwegende:

We nemen een verkeersbesluit voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens die in artikel 12 van het BABW zijn genoemd (artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994).

Dit verkeersbesluit maken we bekend in de Staatscourant(artikel 26 BABW).

We beheren de wegen waar dit verkeersbesluit over gaat.

 

Uit het oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg

het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid.

 

Is het gewenst om:

Een rotonde aan te leggen op de Y-splitsing van de Brinkenweg te Emmen.

 

Motivering:

Op de Y-splitsing Brinkenweg – Brinkenweg, dit is aan de zijde van de Hondsrugweg, is als het ware een verzameling van gelijkwaardige kruispunten. Dit maakt het kruispunt complex en onoverzichtelijk. Er vinden veel ongevallen plaats, veelal gaat het om voorrangsfouten.

Met de aanleg van een rotonde valt het kruispunt beter op. Ook is een rotonde de meest veilige kruispuntsvorm dat bestaat.

Op de rotonde worden fietsers uit de voorrang gelaten. Dit uitgangspunt is afgesproken in het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe. Ook op alle andere rotondes met vrijliggende fietspaden in Emmen moeten fietsers voorrang verlenen bij het oversteken. Naast uniformiteit vinden wij dat het uit de voorrang houden van fietsers veiliger is en beter is voor de doorstroming van het verkeer.

 

We zien dat veel fietsers tegen het verkeer in rijden op de fietspaden langs de Brinkenweg. Dit gedrag is te verklaren omdat hiermee een oversteek bij verkeerslichten op de Hondsrugweg wordt vermeden. Ook ligt er langs de Nijbracht, aan de zuidzijde, een fietspad met twee richtingsverkeer. Hierdoor is het logisch om aan die zijde van de weg te blijven fietsen. Daarom willen we de inrichting van de fietspaden af stemmen op het feitelijke gebruik. Dit is mogelijk door de fietspaden te verbreden.

 

Belangenafweging

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld. Ook ontstaat door het uitvoeren van de maatregelen een duidelijke verkeerssituatie.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politiechef van de nationale politie van de regionale eenheid Noord-Nederland.

 

Besluiten

1. We leggen een rotonde aan op de Y-splitsing Brinkenweg - Brinkenweg te Emmen (het kruispunt dat is gelegen tussen de Deverbrink en Bruntingerbrink). Hierbij moeten bestuurders die de rotonde op willen rijden, voorrang verlenen aan bestuurders die zich op de rotonde bevinden. Fietsers die bij de rotonde over willen steken moeten voorrang verlenen aan alle overige bestuurders. De maatregel wordt uitgevoerd door plaatsing van verkeersborden B6 (met haaientanden) en D1.

 

2. We staan toe dat de volgende fietspaden in beide richtingen bereden kunnen worden:

de fietspaden langs beide zijden van de Brinkenweg tussen de aan te leggen rotonde en de Hondsrugweg;

de fietspaden aan de noord en zuidzijde van de aan te leggen rotonde en

de fietsoversteek aan de oostzijde van de rotonde.

De maatregel wordt uitgevoerd door plaatsing van onderborden OB505 of OB502 onder de verkeersborden G11.

 

Bijlage

tekening

 

Emmen, 13 december 2018

burgemeester en wethouders van Emmen,

namens dezen,

de teamleider van Team Inrichting Openbare Ruimte

V. Fennis

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor iedereen in te zien bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen voor een periode van zes weken na bekendmaking. Voor meer informatie over het besluit kunt u contact opnemen met de heer B. Winkel via telefoonnummer 14 0591.

 

 

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift sturen naar:

College van burgemeester en wethouders van Emmen

t.a.v. Team Inrichting Openbare Ruimte

Postbus 30.001

7800 RA EMMEN

 

Naast schriftelijk bezwaar is ook digitaal bezwaar mogelijk via www.gemeente.emmen.nl

 

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit. Als u het bezwaarschrift te laat indient, kan het niet ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat er niet wordt gekeken naar de inhoud van uw bezwaar.

 

Ondanks een ingediend bezwaar mag de gemeente het besluit uitvoeren. Wilt u dit voorkomen? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. Voor meer informatie zie www.rechtspraak.nl of bel 088 - 361 13 37.

 

 

Naar boven