Verkeersbesluit tijdelijke maatregelen in verband met werkzaamheden ombouw Amstelveenlijn bij de kruising Beneluxbaan-Sportlaan

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z18-018211

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten om in verband met de ombouw van de Amstelveenlijn verkeersmaatregelen te nemen bij de kruising Sportlaan-Beneluxbaan. De maatregelen hebben gevolgen voor het langzaam verkeer en zijn nodig om de werkzaamheden voor de aanpassing van de Amstelveenlijn uit te kunnen voeren. Deze werkzaamheden duren naar de huidige inzichten ongeveer twee jaar. Voor motorvoertuigen wordt de maximumsnelheid binnen het werkgebied aangepast. Er worden borden A1, A2, B1, B6, C1, C2, C16 en G12a van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst en verwijderd, ondersteund met fysieke afsluitingen en er worden haaientanden aangebracht. De maatregelen zijn aangegeven op de in dit besluit opgenomen tekening.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

  • het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

  • het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

- het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b).

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

De uitvoerder van de werkzaamheden aan de ombouw van de Amstelveenlijn in de middenberm van de Beneluxbaan, Vital, heeft een aanvraag ingediend voor het nemen van een verkeersbesluit voor tijdelijke maatregelen ter hoogte van de kruising Beneluxbaan-Sportlaan. Het zijn maatregelen die langer dan vier maanden duren en waarvoor een verkeersbesluit is voorgeschreven. De maatregelen zijn nodig om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Naar de huidige inzichten duren de maatregelen ongeveer twee jaar. Verschillende halten en kruisingen op het traject worden aangepast. Dit verkeersbesluit heeft betrekking op het gedeelte van het tracé van de Amstelveenlijn ter hoogte van de sneltramhalte Sportlaan bij de kruising Beneluxbaan-Sportlaan.

 

De sneltram gaat de kruising Beneluxbaan-Sportlaan ongelijkvloers kruisen. Om ruimte te creëren voor de uitvoering van dit werk is het noodzakelijk dat de noord-zuid gerichte fietsverbindingen langs de Beneluxbaan aan de oost- en westkant tijdens de werkzaamheden worden opgeheven en dat fietsers en bromfietsers worden omgeleid via een parallelle omleidingsroute door de naastgelegen wijken. Ter hoogte van de Johannes Calvijnlaan en Mont Blanc worden doorsteken gemaakt om fietsers en bromfietsers naar deze omleidingsroute te leiden. De afsluiting van de fiets/bromfietspaden langs dit deel van de Beneluxbaan geldt voor het gedeelte direct ten zuiden van deze doorsteken. Het is niet toegestaan dat fietsers en bromfietsers over de rijbaan van de Beneluxbaan rijden en dat voetgangers daar lopen. Dat wijzigt als gevolg van de werkzaamheden niet. De omleidingsroute geldt vanaf maart 2019 gelden en wordt met gele borden aangeduid.

 

Op de kruising Beneluxbaan-Sportlaan worden de fiets-/bromfietspaden aan de noordoost-, zuidoost- en noordwestkant opgeheven. Fietsers en bromfietsers worden omgeleid via de tunnel bij de halte Marne. Het fiets/bromfietspad aan de zuidwestkant van de kruising wordt daarvoor verlegd. Deze situatie geldt eveneens vanaf maart 2019 en duurt naar verwachting ongeveer een jaar.

 

Voor voetgangers zal er bij deze kruising tijdens het werk altijd een oostwestverbinding beschikbaar zijn.

 

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om de maximumsnelheid op het gedeelte van de Beneluxbaan ten noorden van de kruising met de Sportlaan vanaf de werkgrens tijdens deze werkzaamheden te verlagen van 70 km/uur naar 50 km/uur. Deze maatregel gaat begin januari 2019 in. Het verlagen van de maximumsnelheid is in overeenstemming met de richtlijnen van het Handboek wegafzettingen werk in uitvoering van het CROW. De Beneluxbaan is een voorrangsweg. Dit wijzigt niet.

 

Over het besluit heeft overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg plaatsgevonden met de gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Dit verkeersbesluit is in overleg met Vital tot stand gekomen. De gemeente is akkoord met de door Vital bij de aanvraag gevoegde tekening VITAL-013108, die hierna integraal in het besluit is opgenomen.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

Amstelveen, 10 december 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven