Besluit van de manager Divisie Individuele Zaken van 1 februari 2018 nr. 2190725, houdende verlening van ondermandaat, volmacht en machtiging aan de onder de manager ressorterende senior selectiefunctionarissen (Mandaatbesluit manager Divisie Individuele Zaken 2018)

De manager van de Divisie Individuele Zaken,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van de Mandaatregeling Ministerie van Veiligheid en Justitie 2011;

Besluit:

Artikel 1

Van het ingevolge artikel 1, onder a, van het Mandaatbesluit directeur Divisie Individuele Zaken 2015 aan de managers verleende ondermandaat, wordt ondermandaat verleend aan de senior selectiefunctionarissen, ten aanzien van de aangelegenheden die de Divisie Individuele Zaken betreffen, voor het nemen van beslissingen aangaande:

  • a. machtigingen voor verlof en machtigingen voor een scholings- en trainingsprogramma op grond van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen, en strafonderbreking op grond van artikel 77j van het Wetboek van Strafrecht;

  • b. verlof op grond van de Penitentiaire beginselenwet en strafonderbreking op grond van artikel 570b van het Wetboek van Strafvordering;

  • c. het tijdelijk verlaten van de inrichting op grond van artikel 39 van de Wet beginselen gevangeniswezen BES juncto artikel 31 en 34 Huishoudelijk reglement penitentiaire inrichtingen BES en artikel 2 tot en met 9 van de Verlofregeling BES;

  • d. strafonderbreking op grond van artikel 38 Wet beginselen gevangeniswezen BES.

Artikel 2

Van het krachtens dit besluit verleende ondermandaat, wordt geen ondermandaat verleend.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Mandaatbesluit manager Divisie Individuele Zaken 2018.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De manager Divisie Individuele Zaken, W. Vernes

TOELICHTING

Met het Mandaatbesluit midden manager Divisie Individuele Zaken 2016 is door de midden manager aan de senior selectiefunctionarissen van de Divisie Individuele Zaken al de bevoegdheid verleend om namens de Minister van Veiligheid en Justitie besluiten te nemen die kunnen leiden tot een verblijf buiten de inrichting van gedetineerden of jeugdigen (ondermandaat).

Het gaat hierbij om beslissingen over machtigingen voor verlof en machtigingen voor een scholings- en trainingsprogramma op grond van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen en beslissingen over strafonderbreking op grond van het Wetboek van Strafrecht, en beslissingen over verlof op grond van de Penitentiaire beginselenwet en strafonderbreking op grond van het Wetboek van Strafvordering.

Nu voor het mandaat het onderscheid tussen midden manager en operationeel manager is vervallen, en nog slechts sprake is van de manager Divisie Individuele Zaken, is het mandaatbesluit in die zin aangepast.

Met dit mandaatbesluit is nu tevens de bevoegdheid verleend aan de senior selectiefunctionarissen voor het werkproces ‘Doorplaatsing’ inzake de BES-eilanden, tot het nemen van beslissingen over het tijdelijk verlaten van de inrichting en strafonderbreking.

Indien sprake is van mogelijk gevoelige zaken, pleegt de senior selectiefunctionaris afstemming met de midden manager en wordt desgewenst de bewindspersoon geïnformeerd voordat een beslissing wordt genomen.

De senior selectiefunctionarissen zijn niet bevoegd verder ondermandaat te verlenen.

Beslissingen tot beëindiging van de maatregelen tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (artikel 5, Besluit tenuitvoerlegging jeugdstrafrecht 1994,) beëindiging van terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege met het oog op repatriëring van een vreemdeling naar het land van herkomst (artikel 38la, Wetboek van Strafrecht) en beëindiging van de ISD-maatregel (artikel 38u, Wetboek van Strafrecht) zijn voorbehouden aan de directeur van de Divisie Individuele Zaken.

Dit mandaatbesluit heeft uiteraard geen betrekking op de thans geattribueerde bevoegdheden van de senior selectiefunctionarissen op grond van de Penitentiaire beginselenwet en de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen.

De manager Divisie Individuele Zaken, W. Vernes

Naar boven