Ontwerp-instemmingsbesluit gaswinningsplan Q16 Charlie Noord, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van 13 december 2018 tot en met 23 januari 2019 ligt het ontwerp-instemmingsbesluit voor het gaswinningsplan Q16 Charlie Noord ter inzage. Iedereen kan reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met een zienswijze. In deze kennisgeving staat hoe dat gaat.

Wat staat er in het winningsplan Q16 Charlie Noord?

Oranje-Nassau Energie B.V. (hierna: ONE) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Q16 Charlie Noord ingediend bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Het winningsplan betreft het gasveld Q16 Charlie Noord, gelegen binnen het gebied van de winningsvergunning Q16bc-Diep. Geografisch gezien ligt het gasveld onder de Noordzee in de provincie Zuid-Holland en in de gemeente Rotterdam.

In het vergunningengebied wordt sinds 2014 gas gewonnen uit het gasvoorkomen Q16-Maas. Het winningsplan Q16-CharlieN betreft een nieuwe winning en beschrijft op welke wijze ONE verwacht het gas te winnen uit het gasveld Q16-CharlieN en hoe de eventuele risico’s daarvan zoveel mogelijk worden beperkt. Daarnaast bevat het winningsplan informatie over de verwachte gasproductie van het desbetreffende gasveld, een overzicht van het productiesysteem, de verwachte bodemdaling en de kans op aardbevingen, en de maatregelen die volgens ONE daaruit voortvloeien voor de boven- en ondergrond. ONE verwacht dat de gaswinning circa vier jaar in beslag zal nemen.

Ontwerp-instemmingsbesluit en onderliggende stukken

Het winningsplan Q16 Charlie Noord is, zoals voorgeschreven in de per 1 januari 2017 in werking getreden gewijzigde Mijnbouwwet, ook voorgelegd voor advies aan de betrokken decentrale overheden en voor een reactie voorgelegd aan Rijkswaterstaat. Daarnaast zijn Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad om advies gevraagd. Alle uitgebrachte adviezen zijn meegenomen in het ontwerp-instemmingsbesluit en zitten bij de onderliggende stukken die ter inzage liggen.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 13 december 2018 tot en met 23 januari 2019 het ontwerp-instemmingsbesluit en de onderliggende stukken inzien op http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Rotterdam, Halvemaanpassage 1 te Rotterdam (Op afspraak 010-2672514)

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag

Reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit?

U kunt van 13 december 2018 tot en met 23 januari 2019 reageren op het ontwerp-instemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit met het winningsplan en de onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dit toelichten?

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp-instemmingsbesluit u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze hebben ingebracht en belanghebbende in de zin van de wet zijn, later tegen het instemmingsbesluit beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze schriftelijk indienen door een brief te sturen naar:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt winningsplan Q16 Charlie Noord

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling worden genomen als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd.

Wat zijn de vervolgstappen?

Alle zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve instemmingsbesluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. Hierop staat beroep open. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant en in huis-aan-huisbladen. Tevens krijgen alle indieners van een geldige zienswijze persoonlijk een brief van het ministerie ter kennisgeving van de publicatie van het definitieve besluit.

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie en mondeling inspreken kunt u op maandag tot en met donderdag van 9.00u tot 12.00u contact opnemen met de heer Hisse de Vries (tel.: 06-24352136).

Naar boven