Kennisgeving Net op zee – Hollandse Kust (zuid) ontwerpbesluit fase 2, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 14 december 2018 tot en met donderdag 24 januari 2019 ligt een ontwerpbesluit ter inzage van het project Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 2. Iedereen kan reageren op dit ontwerpbesluit met een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

In het Energieakkoord voor duurzame groei dat op 6 september 2013 is gesloten tussen werkgevers, werknemers, natuur- en milieuorganisaties, energiebedrijven, decentrale overheden, het Rijk en vele andere organisaties, is afgesproken dat in 2023 4.450 megawatt (MW) aan windvermogen op zee operationeel moet zijn. Dat is 3.450 MW extra boven op de bestaande parken en de parken die al in voorbereiding zijn. Voor de afvoer van de stroom naar het land zullen ook kabels en transformatorstations aangelegd moeten worden. TenneT TSO B.V., verder aangeduid als TenneT, wil op en ten noorden van de Maasvlakte (gemeente Rotterdam) een gedeelte van het Net op zee Hollandse Kust (zuid) realiseren. Het net op zee bestaat uit twee platforms met transformatoren op de Noordzee, met elk twee (in totaal vier) onderzeese 220 kV-elektriciteitskabels naar de kust. Deze kabels worden via een nieuw transformatorstation met twee 380 kV-kabels op het bestaande hoogspanningsstation aan de Coloradoweg aangesloten. Hiermee sluit het beoogde windenergiegebied Hollandse Kust (zuid) aan op het landelijk hoogspanningsnet.

Hoe gaat de besluitvorming?

Voor de besluitvorming over een net op zee moet een inpassingsplan worden gemaakt. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, de zogenoemde rijkscoördinatieregeling. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Gemeenten, provincie(s), omwonenden en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij de besluitvormingsprocedure.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken is op 22 februari 2018 een inpassingsplan vastgesteld door de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling verschillende vergunningen verleend; een Watervergunning, twee Omgevingsvergunningen, een vergunning en ontheffing Wet Natuurbescherming en een Spoorwegvergunning. Het inpassingsplan en de vergunningen zijn voorbereid in een gecoördineerde procedure en zijn onherroepelijk.

In de verleende Watervergunning zijn voorschriften opgenomen waarin staat dat voor een aantal onderwerpen een nadere uitwerking nodig is. Deze uitwerking staat beschreven in vier werkplannen die ten grondslag liggen aan het ontwerpbesluit Werkplan HDD-zeewering Net op Zee Hollandse Kust (zuid). De vier werkplannen zijn:

  • Werkplan aanleg HDD-zeewering.

  • Werkplan stabiliteit zeewering.

  • Werkplan calamiteiten.

  • Werkplan scheepvaart.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerpbesluit en de onderliggende stukken van 14 december 2018 tot en met 24 januari 2019 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode bekijken op de volgende locatie:

  • DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1, Schiedam, op afspraak via telefoonnummer 010 246 80 00 of e-mail: info@dcmr.nl.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen.

In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerpbesluit en de werkplannen.

U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van het ontwerpbesluit of de werkplannen u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 14 december 2018 tot en met 24 januari 2019.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 2’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Net op zee – Hollandse Kust (zuid) fase 2

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070 379 89 79.

Bureau Energieprojecten gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen en reacties worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve besluit.

Het definitieve besluit komt ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de besluitvorming van het project Net op zee – Hollandse Kust (zuid) vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op de TenneT website: https://www.netopzee.eu/hollandsekustzuid.

Naar boven