Deelregeling #NieuweStukken Fonds Podiumkunsten

Het bestuur van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Gelet op artikel 10 lid 4 van de Wet op het specifiek cultuurbeleid en artikel 2 van het Algemeen Reglement van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+

Besluit:

Artikel 1: Definities

In deze regeling wordt verstaan onder:

bestuur:

de raad van bestuur van de stichting Nederlands Fonds voor Podiumkunsten;

kandidaat:

een schrijver die is toegelaten tot een ontwikkeltraject;

Fonds Podiumkunsten:

de stichting Nederlands Fonds voor Podiumkunsten;

Nederland:

Het Koninkrijk der Nederlanden, bestaande uit Nederland inclusief Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Artikel 2: Doel

Het bestuur verstrekt een financiële bijdrage ten behoeve van een ontwikkeltraject van een getalenteerde schrijver om bij te dragen aan het maken en presenteren van nieuwe, andere verhalen binnen het Nederlandse podiumkunstenveld.

Artikel 3: Commissie

Het bestuur vraagt advies over ingediende aanvragen. Adviseurs beoordelen de aan hen voorgelegde aanvragen met inachtneming van het bepaalde in deze regeling.

Artikel 4: Voorwaarden voor toelating tot het ontwikkeltraject

Voor toelating tot het ontwikkeltraject komen schrijvers in aanmerking die:

  • 1. de Nederlandse nationaliteit hebben ofwel op het moment van aanmelding in Nederland wonen en werken;

  • 2. geen kunstvakopleiding hebben gevolgd;

  • 3. wiens werk niet eerder is gepubliceerd bij een erkende literaire uitgeverij dan wel is uitgevoerd door een professionele podiumkunsteninstelling.

Artikel 5: Aanvrager

  • 1. Een aanvraag kan worden ingediend door een instelling die primair gericht is op het zelf ontwikkelen en produceren van voorstellingen of concerten op het terrein van de podiumkunsten of het presenteren daarvan.

  • 2. Het bestuur kan per aanvraagronde instellingen aanwijzen die als enige aanvragen mogen indienen.

  • 3. Het bestuur kan een maximum stellen aan het aantal schrijvers waar een aanvrager een aanvraag voor indient.

  • 4. Het bestuur kan een maximum stellen aan het aantal kandidaten dat een aanvrager kan begeleiden.

  • 5. Het bestuur kan in afwijking van het bepaalde in lid 1 besluiten dat een instelling kan aanvragen indien:

    • a. de instelling is gericht op het ontwikkelen van jong schrijftalent; en

    • b. beschikt over een interessant netwerk, waar potentiële kandidaten uit kunnen voortkomen.

Artikel 6: Aanvraag

  • 1. De aanvraag wordt ingediend op een door het bestuur vastgestelde wijze voor een door het bestuur vastgestelde datum.

  • 2. Bij het indienen van de aanvraag verstrekt de aanvrager in ieder geval de volgende gegevens van de schrijvers die hij wil begeleiden in een ontwikkeltraject:

    • a. een tekst dan wel een opname van een voordracht van een tekst, die een goed beeld geeft van de capaciteiten van de schrijver; en

    • b. een motivering, waarin wordt toegelicht waarom de schrijver een theatertekst wil schrijven en welke doelen de schrijver in het ontwikkeltraject wil behalen.

Artikel 7: Beoordeling

  • 1. De selectie uit aanvragen vindt plaats op basis van het ingestuurde materiaal en de motivering.

  • 2. De commissie selecteert de kandidaten die naar haar oordeel de potentie hebben om nieuwe, andere verhalen van deze tijd te schrijven, waarin zoveel mogelijk mensen zich kunnen herkennen.

Artikel 8: Fase een van het ontwikkeltraject

  • 1. Aan de kandidaat wordt een coach gekoppeld. De coach staat de kandidaat gedurende het ontwikkeltraject met raad en daad terzijde.

  • 2. De kandidaten schrijven onder verantwoordelijkheid van de aanvrager en met begeleiding van de coach een korte tekst.

Artikel 9: Fase twee van het ontwikkeltraject

  • 1. De commissie kiest op basis van de korte teksten de kandidaten die doorgaan naar de tweede fase.

  • 2. De selectie van de commissie vindt plaats aan de hand van de volgende criteria:

    • a. de kwaliteit van de korte tekst; en

    • b. de ontwikkeling van de kandidaat tijdens het schrijfproces.

  • 3. In de tweede fase werken de kandidaten de korte teksten uit tot een theatertekst in samenwerking met de coach en de aanvrager.

Artikel 10: Presentatie

De eindresultaten van de kandidaten worden gepresenteerd op een door het bestuur te bepalen locatie en tijdstip.

Artikel 11: Voortgang

De aanvrager ziet toe op de voortgang van het ontwikkeltraject. Indien de ontwikkeling van de kandidaat tijdens het ontwikkeltraject naar het oordeel van het bestuur er aanleiding toe geeft of als er andere dringende redenen zijn, kan het bestuur besluiten om het ontwikkeltraject te beëindigen.

Artikel 12: Financiële bijdrage

  • 1. Het bestuur kent een financiële bijdrage toe aan de aanvrager ten behoeve van de trajecten van de kandidaten.

  • 2. Het bestuur bepaalt de hoogte van de financiële bijdrage.

Artikel 13: Overig

In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 14: Begrotingsvoorbehoud

Subsidie wordt verstrekt onder voorbehoud van verstrekking van de bijbehorende middelen door de Minister van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap.

Artikel 15: Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

Artikel 16: Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Deelregeling #NieuweStukken Fonds Podiumkunsten.

Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Bestuur d.d. 15 oktober 2018

TOELICHTING DEELREGELING #NIEUWESTUKKEN FONDS PODIUMKUNSTEN

Inleiding

De Deelregeling #NieuweStukken beoogt beginnende schrijvers nieuwe, andere verhalen te laten maken en presenteren binnen het Nederlandse podiumkunstenveld. Het gaat om schrijvers in de breedste zin van het woord, dus dichters en woordkunstenaars vallen ook onder de definitie. Het Fonds Podiumkunsten zoekt via deze regeling aansluiting met een nieuwe generatie schrijvers, die moeilijk de weg weet te vinden naar de reguliere praktijk en subsidiënten. De schrijvers die geselecteerd worden in het kader van deze regeling doorlopen een ontwikkeltraject. Het doel van de regeling is tweeledig. Enerzijds wil het Fonds investeren in de ontwikkeling van jonge, nieuwe schrijvers met het oog op een duurzame diverse schrijfpraktijk in de Nederlandse podiumkunsten. Anderzijds beoogt het Fonds met deze regeling nieuwe, andere verhalen op het toneel te krijgen.

Het Fonds Podiumkunsten is uitvoerder van de regeling. Bij de uitvoering werkt het Fonds Podiumkunsten samen met het Nederlands Letterenfonds. Het Nederlands Letterenfonds levert onder meer expertise aan voor het beoordelen van aanvragen. Voor de regeling is jaarlijks een budget beschikbaar van 150.000 euro.

Voor wie is de regeling bedoeld?

Het Fonds Podiumkunsten wil schrijvers bereiken die nog niet gepubliceerd zijn door een professionele literaire uitgeverij en nog geen toneeltekst hebben geschreven voor een professioneel toneelgezelschap. De schrijvers moeten de ambitie en het talent hebben om een theatertekst te schrijven. De regeling is nadrukkelijk ook bedoeld voor schrijvers die teksten produceren die zijn bestemd voor andere contexten dan de theatervoorstelling, zoals spoken word, performance, liveradio et cetera. De regeling staat open voor schrijvers van heel uiteenlopende achtergronden, maar wil wel expliciet schrijvers met een migratieachtergrond bereiken, omdat juist deze groep nog ondervertegenwoordigd is. De regeling is niet bedoeld voor studenten of afgestudeerden van het kunstvakonderwijs. Hiermee wordt in de eerste plaats bedoeld het reguliere kunstvakonderwijs op hbo-niveau.

Aanvragers

Het Fonds Podiumkunsten weet de beoogde schrijvers nog niet goed te bereiken. Voor de Deelregeling #NieuweStukken wil het Fonds een aantal organisaties betrekken in het circuit van jong, anders, nieuw en cultureel divers. De organisatie is in beginsel een instelling die primair gericht is op het zelf ontwikkelen en produceren van voorstellingen of concerten op het terrein van de podiumkunsten of het presenteren daarvan. Het Fonds kan bij uitzondering ook andere instellingen toelaten indien talentontwikkeling een wezenlijk onderdeel is van de missie van de instelling en de instelling beschikt over een relevant netwerk. Het Fonds heeft de mogelijkheid om per aanvraagronde organisaties aan te wijzen die de betreffende ronde als enige mogen aanvragen. Er zal per bestuursbesluit bekend worden gemaakt of het Fonds van deze mogelijkheid gebruikt maakt en welke organisaties worden aangewezen.

Het zijn de organisaties die aanvrager zijn voor het subsidie #NieuweStukken, en in die hoedanigheid zijn zij verantwoordelijk voor de inhoudelijke, financiële en productionele ondersteuning van het traject. Zij ontvangen een lumpsum bedrag. Het subsidie is bestemd ter dekking van kosten die samenhangen met de uitvoering van het traject (werkzaamheden van de organisatie zelf, coaching en een bedrag voor de schrijver).

De procedure

Het subsidie #NieuweStukken wordt aangekondigd door middel van een open call die door de aanvragers wordt uitgezet in hun eigen netwerk. Een adviescommissie, samengesteld uit adviseurs van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlandse Letterenfonds buigt zich op twee momenten over de ingediende aanvragen. Uit de aanmeldingen naar aanleiding van de open call selecteren de aanvragers ieder in beginsel twee kandidaten. De aanvrager dient bij het Fonds een aanvraag in voor zijn kandidaten. Bij de aanvraag wordt een tekst dan wel een opname van een voordracht van een tekst meegezonden en de motivering voor deelname aan het traject.

De adviescommissie toetst vervolgens of de kandidaten aansluiten bij de doelstelling van de regeling. Dit gebeurt op basis van de kwaliteit van het ingezonden werk, in combinatie met de motivering voor deelname. Als de adviescommissie ook positief is over de schrijvers worden zij toegelaten tot het ontwikkeltraject. De kandidaten krijgen ten behoeve van het ontwikkeltraject een coach toegewezen. De geselecteerde kandidaten doorlopen de eerste fase en bereiden onder begeleiding van de aanvrager en de coach een korte tekst voor. Vervolgens maakt de adviescommissie opnieuw een keuze. Naast de kwaliteit van de theatertekst wordt deze keer ook rekening gehouden met de ontwikkeling van de kandidaat gedurende het schrijfproces. De kandidaten die over blijven gaan door naar de tweede fase, waarin een tekst wordt geschreven van ongeveer 40-50 minuten. In een tussentijds toonmoment delen de deelnemers live hun teksten met de overige kandidaten, coaches en aanvragers.

Alle theaterteksten worden tot slot gepresenteerd via een openbare lezing met professionele acteurs. De adviescommissie zal aan het eind van het traject feedback geven op het geschreven werk.

Verplichtingen en verantwoording

Veranderingen die wezenlijk zijn voor de subsidiëring moeten door de aanvrager worden gemeld. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als de activiteiten niet of anders worden uitgevoerd. Ook kan in het subsidiebesluit een verplichting zijn opgenomen op grond waarvan specifieke zaken gemeld moeten worden. Als achteraf blijkt dat er sprake is van een wezenlijke verandering die niet is gemeld, kan het Fonds Podiumkunsten het subsidie lager vaststellen of zelfs helemaal intrekken.

Subsidies kleiner dan € 25.000 hoeven niet standaard verantwoord te worden door de aanvrager. Subsidies van € 25.000 of meer dienen wel inhoudelijk verantwoord te worden. De verantwoording bestaat uit een evaluatie van het traject, waarin zowel de aanvrager als de schrijver aan het woord komen.

Tot slot

Deze toelichting moet worden gelezen in combinatie met de Deelregeling #NieuweStukken Fonds Podiumkunsten.

Naar boven