Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 december 2018, kenmerk 1451529-184526-CZ, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering in verband met de subsidie voor anonieme e-mental health

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gelet op artikel 70a van de Zorgverzekeringswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling zorgverzekering wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan het slot artikel 6.2.2, derde lid, wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. voor het soort interventies dat reeds gedurende het laatste kwartaal van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar door de organisatie werden verleend.

B

In artikel 6.2.4, vierde lid, wordt ‘€ 337’ vervangen door ‘€ 347’.

C

Aan het slot van artikel 6.2.5, tweede lid, wordt toegevoegd ‘met dien verstande dat deze verdeling niet leidt tot een verlening van minder dan € 50.000’.

D

In artikel 6.2.22 wordt, onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. Indien het bedrag van de subsidie berekend overeenkomstig de voorgaande leden minder is dan € 50.000, wordt de subsidie op nihil vastgesteld.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

TOELICHTING

Algemeen

Sinds 1 januari 2017 verstrekt het Zorginstituut Nederland op basis van de Regeling zorgverzekering subsidies ten behoeve van anonieme e-mental health. Deze subsidiëring wordt binnen twee jaar na introductie geëvalueerd. Vooruitlopend op deze evaluatie worden met de onderhavige wijzigingsregeling, naast de indexering van het maximale subsidiebedrag per interventie, enkele verbeteringen aangebracht in de subsidiesystematiek. Deze verbeteringen, die gebaseerd zijn op de ervaringen van het Zorginstituut in de afgelopen jaren, worden artikelsgewijs toegelicht.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Met de toevoeging van een nieuw onderdeel e aan artikel 6.2.2, derde lid, is vastgelegd dat het gaat om de subsidiëring van reeds ontwikkelde interventies waarmee voorafgaand aan het subsidiejaar in de praktijk al ervaring is opgedaan door de subsidieontvanger. De interventies kunnen dan het volledige subsidiejaar toegepast worden. Hiermee wordt voorkomen dat subsidie wordt verleend voor interventies die nog niet volledig ontwikkeld en klaar voor gebruik zijn. In die gevallen bestaat het risico dat er meer subsidie wordt verleend dan daadwerkelijk aangewend kan worden omdat de interventie pas later dan gepland beschikbaar komt. Als gevolg daarvan wordt de subsidie op een lager bedrag vastgesteld dan is verleend. Dit is onwenselijk. Daarom wordt de eis gesteld dat het type interventie waarvoor de subsidie wordt verleend reeds in het kwartaal voorafgaand aan het subsidiejaar uitgevoerd moeten zijn door de subsidieontvanger. Hiermee wordt een betere benutting beoogd van budget dat voor de subsidiëring van anonieme e-mental health beschikbaar is.

Artikel I, onderdeel B

De maximale subsidie per volledige interventie is, als gevolg van indexering, verhoogd van € 337 naar € 347.

Artikel I, onderdeel C

De subsidie voor anonieme e-mental health kent een ondergrens van € 50.000 en een bovengrens van € 700.000. Aanvragen van minder dan € 50.000 worden zonder meer afgewezen. Aanvragen van meer dan € 700.000 komen hooguit voor een subsidie van € 700.000 in aanmerking. Dit is geregeld in artikel 6.2.4.

Ook indien het subsidieplafond overschreden wordt en het beschikbare budget op grond van artikel 6.2.5 verdeeld wordt, geldt nog steeds de ondergrens van € 50.000. Dit is verduidelijkt in het tweede lid. Wanneer het te verlenen subsidiebedrag als gevolg van de verdeling van het beschikbare budget lager zou zijn dan € 50.000, wordt de aanvraag afgewezen.

Overigens blijft voor aanvragen van meer dan € 700.000 het meerdere buiten beschouwing bij de verdeling. Deze aanvragen tellen slechts voor de bovengrens van € 700.000 mee en worden vanaf dat bedrag naar rato verlaagd.

Artikel I, onderdeel D

Met de wijziging van artikel 6.2.22 wordt een tekortkoming in de subsidiesystematiek gerepareerd. Zoals hierboven opgemerkt, kent de subsidie voor anonieme e-mental health een ondergrens van € 50.000 en een bovengrens van € 700.000. Voor de verlening is dat, zeker met de bovenstaande verduidelijking van artikel 6.2.5, geregeld. Bij de vaststelling is het systeem echter niet sluitend. De bovengrens van € 700.000 kan niet worden gepasseerd, omdat de subsidie nooit op een hoger bedrag wordt vastgesteld dan verleend en er niet meer dan € 700.000 wordt verleend. Voor de ondergrens van € 50.000 loopt het echter niet rond. Doordat de subsidie wordt vastgesteld op basis van het aantal gerealiseerde (on)volledige interventies, zou het bedrag van de vast te stellen subsidie op minder dan € 50.000 kunnen uitkomen. Dat is niet de bedoeling. Er is immers een ondergrens aan de subsidie gesteld om een balans aan te brengen tussen een optimale stimulering van anonieme e-mental health enerzijds en het realiseren van voldoende grootschalige voorzieningen anderzijds. Deze balans wordt verstoord wanneer uiteindelijk toch subsidies van minder dan € 50.000 verstrekt worden. Dan is alsnog sprake van versnippering van het aanbod van gesubsidieerde anonieme e-mental health. Daarom is vastgelegd dat de subsidie op nihil wordt vastgesteld indien voor minder dan € 50.000 aan interventies is gerealiseerd. Aldus wordt de ondergrens van € 50.000, net als ten tijde van de verlening, strikt toegepast. Subsidieontvangers worden geacht hier rekening mee te houden. In dit verband wordt ook gewezen op de aan de subsidie verbonden verplichtingen, zoals het verantwoorde beheer van de middelen, de adequate administratie en de meldingsplicht. Subsidieontvangers behoren mede daardoor in staat te zijn tijdig te anticiperen om onderschrijding van de grens van € 50.000 te voorkomen.

Artikel II

De wijzigingen van de Regeling zorgverzekering gaan per 1 januari 2019 in. Het Zorginstituut heeft de organisaties die in 2018 subsidie ontvangen per brief van 30 augustus 2018 geïnformeerd over het voornemen van de hierboven toegelichte wijzigingen, zodat zij daar bij hun aanvragen al rekening mee konden houden. Daarnaast is de brief samen met het aanvraagformulier op de website van het Zorginstituut geplaatst, zodat ook andere organisaties kennis konden nemen van de voorgenomen wijzigingen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Naar boven