Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 29 november 2018, ELVV/18299083, houdende visverbod voor een bepaald tijdvak voor Saba

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 5 van de Visserijwet BES;

Gehoord de Visserijcommissie als bedoeld in artikel 13 van de Visserijwet BES;

Besluit:

Artikel 1

Het is verboden te vissen in de periode van 1 december om 00:01 uur tot en met 28 februari om 23:59 uur in het gebied zoals aangegeven met onderstaande coördinaten:

PUNT

NOORDERBREEDTE

WESTERLENGTE

EEN

17°34'45.00"N

63°18'38.00"W

TWEE

17°33'32.00"N

63°16'21.00"W

DRIE

17°33'46.00"N

63°16'47.00"W

VIER

17°33'55.00"N

63°19'02.00"W

Artikel 2

Indien een vissersvaartuig gedurende het tijdvak, bedoeld in artikel 1, door het in artikel 1 bedoelde gebied vaart, dienen de vistuigen op een zodanige wijze vastgemaakt en opgeborgen te worden dat er niet onmiddellijk mee gevist kan worden.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2018 en vervalt 1 maart 2023.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 november 2018

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze: B. Deetman Procescoördinator Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

TOELICHTING

Op grond van artikel 5 van de Visserijwet BES kan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gehoord de Visserijcommissie BES, voor een bepaald tijdvak een visverbod instellen.

Met dit besluit wordt voorzien in de voortzetting van de sluiting van het visserijgebied op de Sababank waar jaarlijks de zogenaamde ‘spawning aggregation’ plaatsvindt. Dit is een verschijnsel waarbij de rode rotszeebaars (Epinephelus guttatus) en de koninginnetrekkervis (Balistes vetula) zich jaarlijks in de periode december tot en met februari vanuit de gehele Sababank in een heel klein gebied concentreren om te paaien.

Bevissing van deze paaiconcentratie vormt een bedreiging voor de toestand van de populatie rode rotszeebaarzen en koninginnetrekkervissen in de gehele Sababank. Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat het bevissen van paaigebieden tijdens het paaiseizoen een grote achteruitgang in de vangsten van aggregerende vissoorten ten gevolg heeft (Sadovy and Domeier 2005; Coral Reefs (2005) 24: 254-262). Door een seizoensluiting kan ongecontroleerde visserij in dit paaigebied worden voorkomen en daarmee het gevaar dat de gehele populatie op termijn wordt uitgeput. Het is noodzakelijk om bovengenoemde visbestanden op peil te brengen ter bescherming van de unieke en rijke biodiversiteit van de Sababank en om het effect van de visserijactiviteiten op de mariene ecosystemen op een duurzaam niveau te houden.

Gedurende de maanden december, januari en februari wordt daarom een algeheel visverbod ingesteld voor het gebied met de in het besluit genoemde coördinaten. Dit gebied heeft een beperkte omvang van 4,5 x 1,7 km waarbinnen het feitelijke paaigebied, wat vastgesteld is door lokaal onderzoek (Kadison et al. 2009), centraal ligt en beslaat slechts 0,2% van de gehele Sababank.

De Visserijcommissie is hierover gehoord. Tevens wordt het instellen van seizoenssluitingen van de visserij in paai-aggregatie gebieden ter bescherming van de voortplanting van de betreffende soorten, aanbevolen door de Westelijk Centraal-Atlantische Visserijcommissie (WECAFC) in haar Recommendation WECAFC/15/2014/1 on the establishment of a regional closed season for fisheries in the WECAFC area to protect spawning aggregations of groupers and snappers.

Betrokkenen zijn van dit in te stellen visverbod ruim van te voren op de hoogte gebracht. Dit besluit wordt in de Staatscourant gepubliceerd en daarnaast verder bekend gemaakt in Caribisch Nederland.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, namens deze: B. Deetman Procescoördinator Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Naar boven