Besluit van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 29 november 2018, nr. VO/1425835, tot wijziging van het Besluit vaststelling beleidskader subsidie bèta-technieknetwerken 2017–2020 in verband met het splitsen van de betalingsmomenten voor Toptechniek in Bedrijfnetwerken

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 1.3 en 2.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit vaststelling beleidskader subsidie bèta-technieknetwerken 2017–2020 wordt als volgt gewijzigd:

In paragraaf 7 van de bijlage wordt aan het einde van de tweede alinea toegevoegd:

In afwijking van voorgaande betaalt de minister het subsidiebedrag voor TiB-netwerken voor het kalenderjaar 2019 in twee keer. De eerste helft van het subsidiebedrag wordt betaald in juni 2019, de tweede helft in januari 2020.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Met ingang van 12 juni 2017 is het Besluit vaststelling beleidskader subsidie bèta-technieknetwerken 2017–2020 (hierna: het Beleidskader) in werking getreden. Op grond van het Beleidskader kunnen bèta-technieknetwerken subsidie ontvangen om ambities uit het Nationale Techniekpact 2020 te realiseren.

Toptechniek in Bedrijf

Een van deze soorten netwerken zijn de Toptechniek in Bedrijf-netwerken (hierna: TiB-netwerken), die in 2012 gestart zijn met als doel de regionale aansluiting tussen vmbo en mbo te verbeteren en het onderwijs goed te laten aansluiten op de lokale arbeidsmarkt. Er zijn inmiddels 28 van deze netwerken in Nederland.

Wijziging betalingsritme TiB-netwerken

In kalenderjaar 2019 vindt de laatste aanvraagronde plaats. In 2019 is echter ook sprake van financiële krapte bij het ministerie voor de plannen voor het middelbaar beroepsonderwijs. Om deze krapte te verlichten wordt de betaling van het subsidiebedrag voor de TiB-netwerken verspreid over twee kalenderjaren. De betaling geschiedt echter wel binnen één schooljaar, zodat de plannen van de netwerken slechts minimaal aangepast hoeven te worden.

Administratieve lasten

De administratieve lasten voor de netwerken zullen niet toenemen. De administratieve lasten voor DUS-I zullen heel licht toenemen, doordat zij een extra betalingsmoment moeten inlassen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven