Verkeersbesluit tijdelijke maatregelen in verband met werkzaamheden ombouw Amstelveenlijn bij de halten Kronenburg en Zonnestein

Logo Amstelveen

Zaaknummer: Z-2018/049068

 

Burgemeester en wethouders van Amstelveen besluiten om in verband met de ombouw de Amstelveenlijn voor de duur van de werkzaamheden verkeersmaatregelen te nemen bij de kruisingen Beneluxbaan-Rembrandtweg-Saskia van Uiylenburgweg en Beneluxbaan-Zonnestein-Straat van Messina. De maatregelen hebben gevolgen voor het kruisend langzaam verkeer. Bushalten worden tijdelijk verplaatst. De maatregelen zijn nodig om de werkzaamheden voor de aanpassing van de Amstelveenlijn uit te kunnen voeren. Deze werkzaamheden duren naar de huidige inzichten ongeveer twee jaar. Er worden borden A1 (met opschrift 50 en 70), A4, B1, B6, C1, C2, C15, C16, D2, G12a en L3b van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 geplaatst en verwijderd, ondersteund met fysieke afsluitingen en er worden haaientanden aangebracht. De maatregelen zijn aangegeven op de in dit besluit opgenomen tekening. De tijdelijke bushalten zullen worden aangeduid met niet op de tekening aangegeven borden L3b van genoemde bijlage.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

- de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

Motivering

Het besluit strekt conform artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 tot:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a);

- het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b).

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1d).

 

De uitvoerder van de werkzaamheden aan de ombouw van de Amstelveenlijn in de middenberm van de Beneluxbaan, Vital, heeft een aanvraag ingediend voor het nemen van een verkeersbesluit voor tijdelijke maatregelen waarvoor een verkeersbesluit is voorgeschreven. De maatregelen zijn nodig om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. De maatregelen duren naar de huidige inzichten ongeveer twee jaar. Verschillende halten en kruisingen op het traject worden aangepast. Dit verkeersbesluit heeft betrekking op het gedeelte van het tracé van de Amstelveenlijn bij de sneltramhaltes Kronenburg en Zonnestein. De kruisingen Beneluxbaan-Zonnestein-Straat van Messina bij de sneltramhalte Zonnestein en Beneluxbaan-Rembrandtweg-Saskia van Uylenburgweg bij de sneltramhalte Kronenburg worden aangepast. De Beneluxbaan wordt verlegd om ruimte te creëren voor de werkzaamheden. Dit heeft tijdens de werkzaamheden gevolgen voor de oostwest fietsverbindingen op de kruisingen bij de haltes Zonnestein en Kronenburg en voor de bushaltes bij deze kruisingen.

 

De oostwest fietsverbindingen bij Zonnestein worden verlegd en afgesloten. De afsluiting is nodig om ruimte te creëren voor het aanleggen van een ongelijkvloerse kruising. Aanvankelijk wordt alleen het fietspad bij Zonnestein aan de zuidkant verwijderd. Dat zal naar verwachting begin december 2018 starten. Het volledige oostwest fietsverkeer bij Zonnestein wordt dan over een aan te leggen tijdelijk tweerichtingenfietspad aan de noordkant van de kruising afgewikkeld. Vanaf maart 2019 wordt het oostwest fietsverkeer bij Zonnestein richting Straat van Messina helemaal afgesloten.

 

De oostwest fietsverbindingen van de kruising Beneluxbaan-Rembrandtweg-Saskia van Uylenburgweg bij de halte Kronenburg worden opgeheven om voldoende ruimte te creëren om de ongelijkvloerse kruising aan te kunnen leggen. Deze werkzaamheden starten naar verwachting begin 2019 en duren ongeveer twee jaar. Fietsers en bromfietsers kunnen gebruik maken van de nieuwe oversteekvoorziening ter hoogte van de tijdelijke tramhalte tussen de kruisingen met de Rembrandtweg-Saskia van Uylenburgweg en met Zonnestein-Straat van Messina. Ter compensatie van het afsluiten van de oostwest fietsverbindingen bij de kruisingen Beneluxbaan-Rembrandtweg-Saskia van Uylenburgweg en Beneluxbaan-Zonnestein-Straat van Messina wordt er ter hoogte van de tijdelijke tramhalte een nieuwe oostwest verbinding geopend voor (brom)fietsverkeer en voetgangers. Deze wordt voorzien van verkeerslichten.

 

Door verlegging van de Beneluxbaan is er bij Zonnestein geen ruimte meer beschikbaar voor de huidige twee bushaltes, Deze situatie duurt ongeveer twee jaar, ingaande januari 2019. Dat is ook het geval bij de halte Kronenburg eveneens ingaande januari 2019. Er worden ter vervanging ter hoogte van de tijdelijke tramhalte bij de oversteek naar deze halte langs de Beneluxbaan twee nieuwe bushaltes geopend.

 

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om tijdens deze werkzaamheden de maximumsnelheid op het gedeelte van de Beneluxbaan ten noorden van Onderuit vanaf de werkgrens, waar nu een maximumsnelheid van 70 km/uur geldt, te verlagen naar 50 km/uur. Deze maatregel gaat in de loop van januari 2019 in. Het verlagen van de maximumsnelheid is in overeenstemming met de richtlijnen van het Handboek wegafzettingen werk in uitvoering van het CROW. De Beneluxbaan is een voorrangsweg. Dit wijzigt niet.

 

Over het besluit heeft overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg plaatsgevonden met de gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering namens de korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Dit verkeersbesluit is in overleg met Vital tot stand gekomen. De gemeente is akkoord met de door Vital bij de aanvraag gevoegde tekening VITAL-012702, die hierna integraal in het besluit is opgenomen.

Bevoegd gezag

Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (artikel 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Het mandaatbesluit van burgemeester en wethouders is van toepassing. Er is ondermandaat verleend aan de juridisch adviseur verkeer van de gemeente.

 

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Amstelveen.

Tekening

Amstelveen, 28 november 2018

Burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,

namens dezen,

mr. J.C.M. Otten

juridisch adviseur verkeer

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Zo mogelijk meldt u uw e-mailadres en het telefoonnummer waarop u overdag te bereiken bent.

Het bezwaarschrift richt u aan het College van burgemeester en wethouders, t.a.v. Juridische zaken, Postbus 4, 1180 BA Amstelveen.

Digitaal bezwaar maken is ook mogelijk. Dit kan via www.amstelveen.nl/bezwaarschrift. Hiervoor moet u wel over een elektronische handtekening (DigiD) beschikken.

 

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Als u bezwaar maakt, geldt de beslissing nog wel. Wilt u dat het gemeentelijke besluit tijdens uw bezwaarprocedure tijdelijk wordt opgeschort? Dien dan een verzoek om voorlopige voorziening in bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Als de voorzieningenrechter uw verzoek toekent, is het besluit opgeschort.

Een verzoek dient u in bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Naar boven