Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 28 november 2018, nr. IENW/BSK-2018/248767, tot wijziging de Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol in verband met de inwerkingtreding van de wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol in verband met een maximum aantal nachtvluchten handelsverkeer

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 8.27, 8.28, 8.29 en 8.30 Wet luchtvaart;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol wordt als volgt gewijzigd.

A

In artikel 3.1, onderdeel a, wordt na ‘de ontwikkeling’ ingevoegd ‘van het aantal bewegingen met handelsverkeer gedurende de periode van 23 uur tot 7 uur,’.

B

In artikel 3.2, onderdeel a, wordt na ‘de ontwikkeling in het afgelopen half jaar’ ingevoegd ‘van het aantal bewegingen met handelsverkeer gedurende de periode van 23 uur tot 7 uur,.

C

In bijlage 1 wordt na de rij met vijf kolommen over artikel 4.2.2, vierde lid, de volgende rij met vijf kolommen ingevoegd:

4.2.3a

Het aantal vliegtuigbewegingen met handelsverkeer gedurende de periode tussen 23.00 en 7.00 uur

Vanaf het begin van het gebruiksjaar tot het einde van iedere maand van dat gebruiksjaar

Twee weken na afloop van het tijdvak

4.1a

D

In bijlage 8 wordt § 1 als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen n tot en met cc worden geletterd o tot en met dd.

2. Na onderdeel m wordt een nieuw onderdeel ingevoegd luidende:

n. handelsverkeer:

verkeersvluchten van luchtvaartmaatschappijen die open staan voor individuele boekingen voor passagiers, vracht of post, en die betreffen: geregelde vluchten, zijnde lijnvluchten of commerciële vluchten uitgevoerd op een vaste route volgens een gepubliceerde dienstregeling, en niet-geregelde vluchten, zijnde chartervluchten in het passagiers- en vrachtvervoer of commerciële vluchten met een ongeregeld karakter;

E

In bijlage 8 wordt § 2.4 als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel f wordt geletterd g.

2. Na onderdeel e wordt een nieuw onderdeel ingevoegd luidende:

  • f. of de vlucht voldoet aan de definitie van handelsverkeer;

F

In bijlage 8 wordt na § 4.1 een nieuwe paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 4.1a. Vaststellen van het aantal vliegtuigbewegingen met handelsverkeer gedurende de periode tussen 23.00 en 7.00 uur

Een vlucht wordt meegeteld in het totaal aantal vliegtuigbewegingen met handelsverkeer tussen 23.00 en 7.00 uur als:

  • de vlucht is geregistreerd als handelsverkeer overeenkomstig § 3.1, onderdeel k, en

  • het tijdstip van de vlucht volgens § 3.1, onderdeel a, is gelegen in de periode van 23:00:00 tot en met 06:59:59 uur lokale tijd (datum, uren, minuten en seconden volgens Annex 8A).

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 november 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

1. Inleiding

Ingevolge de Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol (RMI) registreren, koppelen en verwerken de exploitant van de luchthaven Schiphol, de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen bepaalde gegevens en verstrekken deze aan de inspecteur-generaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). In de RMI staat vermeld op welke wijze dit dient te geschieden.

Op 1 november 2018 is de wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) in werking getreden waarmee een maximum aantal nachtvluchten handelsverkeer van 32.000 is vastgesteld 1. Dit maximum aantal nachtvluchten wordt gehandhaafd door de ILT. De onderhavige wijziging van de RMI bepaalt welke gegevens Schiphol hiervoor aan de ILT moet aanleveren.

2. Inhoud wijziging

Op grond van artikel 2.2 van de RMI registreert de exploitant van Schiphol de in bijlage 1 (Gegevens over de milieu- en veiligheidsbelasting) bij de RMI opgenomen gegevens en verstrekt deze gegevens binnen de daarbij aangegeven termijn aan de inspecteur-generaal overeenkomstig artikel 3.1 en 3.2 bij de RMI.

Ingevolge de onderhavige wijziging registreert de exploitant in verband met het maximum opgenomen in artikel 4.2.3a van het LVB, op adequate wijze het aantal feitelijke vliegtuigbewegingen met handelsverkeer gedurende de periode tussen 23.00 en 7.00 uur en verstrekt deze maandelijks aan de inspecteur-generaal, binnen twee weken na afloop van elke maand. De gegevens worden vastgesteld volgens de met de onderhavige wijziging opgenomen paragraaf 4.1a in bijlage 8.

3. Gevolgen

De wijziging vloeit voort uit de in de inleiding genoemde wijziging van het LVB en heeft zelfstandig geen gevolgen. Op grond van de RMI worden door de exploitant reeds gegevens geregistreerd en verstrekt, de wijziging behelst geen wijziging ten opzichte van de huidige werkwijze.

4. Afstemming

De wijziging is afgestemd met Schiphol. De ILT heeft deze getoetst op uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en fraudebestendigheid.

5. Inwerkingtreding

Omdat de regeling aansluit bij het gebruiksjaar van Schiphol, dat loopt van 1 november tot en met 31 oktober, kunnen de vaste verandermomenten voor regelgeving niet worden aangehouden. Omdat de wijziging in werking dient te treden tegelijkertijd met de wijziging van het LVB met het maximum aantal nachtvluchten, zijnde 1 november 2018, is aan deze regeling terugwerkende kracht verleend tot en met die datum.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Besluit van 19 september 2018, nr. 2018000837, tot wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol in verband met de vaststelling van een maximum aantal voor nachtvluchten op de luchthaven Schiphol en tot wijziging van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart in verband met de uitgestelde toepassing van de bepalingen voor zweefvlieg-, ballonvaart- en recreatieve luchtvaartbrevetten van verordening (EU) 1178/2011 (Stb. 2018, 366)

Naar boven