Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat van 3 december 2018, nr. WJZ/18268181, tot wijziging van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld en de Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld

De Minister van Economische Zaken en Klimaat,

Gelet op de artikelen 16 en 17, vierde lid, van het Kaderbesluit nationale EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt ‘Minister van Economische Zaken’ vervangen door ‘Minister van Economische Zaken en Klimaat’.

B

In artikel 2, tweede lid, wordt de zinsnede ‘1 januari 2018 tot en met 31 december 2018’ vervangen door ‘1 januari 2019 tot en met 31 december 2019’.

ARTIKEL II

De Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, tweede lid, wordt de zinsnede ‘28 mei 2018 tot en met 31 december 2018’ vervangen door ‘1 januari 2019 tot en met 31 december 2019’.

B

In artikel 6, eerste lid, wordt ‘€ 14.000.000,–’ vervangen door ‘€ 20.000.000,–’.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 3 december 2018

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

TOELICHTING

Voor 2019 kunnen aanvragen op grond van de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld en de Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld worden ingediend van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019.

Het subsidieplafond voor 2019 wordt voor de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld vastgesteld op € 40 miljoen. Dit subsidieplafond is reeds opgenomen in artikel 6, eerste lid, van die regeling, zodat dit artikel geen wijziging behoeft. Het subsidieplafond voor de Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld wordt vastgesteld op € 20 miljoen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om in de Regeling waardevermeerdering woningen gaswinning Groningenveld de begripsomschrijving van “minister” aan te passen aan de nieuwe benaming van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Bij de introductie van beide subsidieregelingen is in de toelichting bij de beide regelingen uitvoerig stilgestaan bij de administratieve lasten die deze regelingen met zich brengen. De regelingen zijn verregaand lastenarm ingericht. Met de onderhavige regeling worden geen informatieverplichtingen gewijzigd, derhalve leidt de regeling evenmin tot een wijziging van de eerder berekende administratieve lasten per aanvrager.

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. Dit is een vast verandermoment als bedoeld in aanwijzing 4.17, tweede lid, van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Wel wordt afgeweken van de regel dat tussen de publicatiedatum en het tijdstip van inwerkingtreding een termijn van minimaal twee maanden in acht wordt genomen. Deze afwijking wordt gerechtvaardigd doordat de doelgroep van deze regeling gebaat is bij een spoedige inwerkingtreding, waarvoor afwijking volgens aanwijzing 4.17 wegens de eerste uitzonderingsgrond van het vijfde lid in dit geval is toegestaan.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven