Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 26 november 2018, nr. DE/1311810, houdende wijziging van de Regeling toekenning Joke Smitprijs en de Regeling toekenning Jos Brinkprijs in verband met de toevoeging van het criterium, dat de ontvanger van een prijs van onbesproken gedrag is

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 3, tweede lid, van het Besluit van 10 oktober 1985, tot instelling van de Joke Smit-prijs (Stb. 1985, 597) en artikel 3, tweede lid, van het Besluit instelling Jos Brinkprijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling toekenning Joke Smitprijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vijfde lid wordt ‘kandidat3.en’ vervangen door ‘kandidaat’ en wordt ‘worden voorgedragen’ vervangen door ‘wordt voorgedragen’.

2. Het zesde lid wordt als volgt gewijzigd:

  • a. De zinsnede ‘de telling v5.an de stemmen’ wordt vervangen door ‘de telling van de stemmen’.

  • b. De zinsnede ‘zijn uitgebracht.6.’ wordt vervangen door ‘zijn uitgebracht.’.

  • c. De zinsnede ‘voor één of beide prijzen’ vervalt.

B

In artikel 6, derde lid, wordt ‘één of beide voorgedragen kandidaten hebben kenbaar gemaakt’ vervangen door ‘de voorgedragen kandidaat heeft kenbaar gemaakt’.

C

In artikel 8 wordt aan het eerste lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. een persoon, groep of instelling die niet van onbesproken gedrag is.

D

De opsomming in bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste onderdeel wordt ‘de bijdrage’ vervangen door ‘De bijdrage’.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • 3. De betrokken persoon, groep of instelling is van onbesproken gedrag.

E

In bijlage II worden aan het slot van de tweede alinea twee volzinnen toegevoegd, luidende:

Van een uitzonderlijk geval kan bijvoorbeeld sprake zijn indien de genomineerde persoon, groep of instelling naar het oordeel van de Minister niet (meer) van onbesproken gedrag is. Ook is mogelijk dat de genomineerde persoon, groep of instelling aan de Minister kenbaar heeft gemaakt niet voor toekenning van de Joke Smit aanmoedigingsprijs in aanmerking te willen komen.

ARTIKEL II

De Regeling toekenning Jos Brinkprijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 8, eerste lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. een persoon, groep of instelling die niet van onbesproken gedrag is.

B

De bijlage wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede ‘groep of een instelling’ wordt vervangen door ‘groep of instelling’.

2. Na ‘groep of instelling’ wordt telkens ingevoegd ‘van onbesproken gedrag’.

3. In de twee opsommingen worden het eerste tot en met vijfde onderdeel telkens vernummerd tot tweede tot en met zesde onderdeel en wordt voor het tweede onderdeel (nieuw) telkens een onderdeel toegevoegd, luidende:

1. de betrokken persoon, groep of instelling is van onbesproken gedrag;.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Algemeen

Met de onderhavige wijziging van de Regeling Joke Smitprijs en Regeling Jos is het vereiste toegevoegd dat een persoon die voor een prijs wordt voorgedragen van onbesproken gedrag is. In het huidige tijdsgewricht wordt het namelijk als een omissie gezien dat in de regeling niet is opgenomen dat genomineerden van onbesproken gedrag moeten zijn. De term “onbesproken gedrag” dient in dit kader breed te worden uitgelegd, te weten zich gedragen op een manier waarop niets valt aan te merken, correct, integer, onberispelijk. Het doel van dit criterium is om te voorkomen dat een prijs wordt uitgeraakt aan een persoon, groep of instelling wiens gedrag afdoet aan de waardigheid van de prijs.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdelen A en B

Deze wijzigingsonderdelen strekken tot technische verbetering van artikel 5 van de Regeling toekenning Joke Smitprijs.

Artikel I, onderdelen C, D en E en artikel II, onderdelen A en B

Artikel I, onderdeel C en artikel II, onderdeel A voegen aan artikel 8, eerste lid, van de Regeling toekenning Joke Smitprijs, onderscheidenlijk de Regeling toekenning Jos Brinkprijs het vereiste toe dat een persoon die voor een prijs wordt voorgedragen van onbesproken gedrag is. Artikel I, onderdelen D en E, en artikel II, onderdeel A, voorzien in het verlengde van deze wijziging in aanpassing van de bijlagen van de Regeling toekenning Joke Smitprijs, onderscheidenlijk de bijlage van de Regeling toekenning Jos Brinkprijs.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven