Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 7 december 2018, nr. WJZ/18225100, houdende wijziging van de Regeling marktordening vlees

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1182 van de Commissie van 20 april 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de schema’s van de Unie voor de indeling van runder-, varkens- en schapenkarkassen en wat betreft de mededeling van de marktprijzen voor bepaalde categorieën karkassen en levende dieren (PbEU 2017, L171) en Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1184 van de Commissie van 20 april 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de schema’s van de Unie voor de indeling van runder-, varkens- en schapenkarkassen en wat betreft de mededeling van marktprijzen voor bepaalde categorieën karkassen en levende dieren (PbEU 2017, L171) en de artikelen 13, eerste lid, onderdeel b, 19 en 22a, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling marktordening vlees wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1:1 worden in de alfabetische volgorde de volgende definities ingevoegd:

algemeen erkende feestdag:

Nieuwjaarsdag, de christelijke tweede Paas- en Pinksterdag, de beide Kerstdagen, Hemelvaartsdag en de dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd;

openingstijd:

periode van maandag tot en met vrijdag, met uitzondering van algemeen erkende feestdagen, van 6.00 tot 18.00 uur;

werkdag:

dag, niet zijnde een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag;.

B

Artikel 1:3 komt te luiden:

Artikel 1:3

Voor op grond van deze regeling door de minister verrichte werkzaamheden ten behoeve van de classificatie van runderen en varkens is de be- of verwerker een retributie verschuldigd, waarvan de hoogte in deze regeling wordt vastgesteld.

C

Artikel 2:20 komt te luiden:

Artikel 2:20

  • 1. Voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 2:18 en 2:23, eerste lid, die plaatsvinden binnen openingstijd bestaat de retributie uit een tarief van € 2,06 per slachtrund, met dien verstande dat per werkdag tenminste € 320,29 in rekening wordt gebracht.

  • 2. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die op werkdagen plaatsvinden buiten openingstijd bestaat de retributie uit een tarief van € 2,48 per slachtrund.

  • 3. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die plaatsvinden op zaterdag bestaat de retributie uit een tarief van € 2,89 per slachtrund, met dien verstande dat per dag tenminste € 382,32 in rekening wordt gebracht.

  • 4. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die plaatsvinden op zondag bestaat de retributie uit een tarief van € 3,61 per slachtrund, met dien verstande dat per dag tenminste € 428,26 in rekening wordt gebracht.

D

Artikel 2:21, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. Voor het classificeren van slachtrunderen in categorie Z als bedoeld in bijlage VII, deel I, onder II, punt B, van Verordening 1308/2013 worden voor vetbedekking geen subklassen toegepast.

E

In paragraaf 7 van hoofdstuk 3 wordt na artikel 3:23 het volgende artikel ingevoegd:

Artikel 3:23a

  • 1. Voor werkzaamheden als bedoeld in artikel 3:20, eerste lid, en 3:24, eerste lid, die plaatsvinden binnen openingstijd bestaat de retributie uit een tarief van € 0,37 per slachtvarken, met dien verstande dat per werkdag tenminste € 320,29 in rekening wordt gebracht.

  • 2. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die op werkdagen plaatsvinden buiten openingstijd bestaat de retributie uit een tarief van € 0,47 per slachtvarken.

  • 3. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die plaatsvinden op zaterdag bestaat de retributie uit een tarief van € 0,57 per slachtvarken, met dien verstande dat per dag tenminste € 382,32 in rekening wordt gebracht.

  • 4. Voor de in het eerste lid genoemde werkzaamheden die plaatsvinden op zondag bestaat de retributie uit een tarief van € 0,67 per slachtvarken, met dien verstande dat per dag tenminste € 428,26 in rekening wordt gebracht.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 december 2018

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

1. Algemeen

De minister stelt de tarieven voor classificatie van runderen en varkens vast. Deze tarieven worden met de onderhavige wijziging opgenomen in de regeling. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een onvolkomenheid te corrigeren.

2. Regeldrukeffecten

De regeling heeft geen effect op de regeldruk. Het betreft hier een wijziging van tarieven en retributies. Dit zijn financiële lasten en die vallen als zodanig buiten de definitie van regeldruk.

3. Vaste verandermomenten

De regeling treedt in werking per 1 januari 2019. Deze regeling is na 1 november 2018 in de Staatscourant gepubliceerd. Hiermee is niet voldaan aan de publicatietermijn van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309). Het wordt van belang geacht dat doorberekening van kosten tijdig kan plaatsvinden. Vanwege de aard van de wijzigingen, indexering en reparatie van onvolkomenheden, wordt daarom afgeweken van de minimale publicatietermijn van twee maanden.

4. Artikelen

Artikel I, onderdeel A

Er zijn enkele algemene definities toegevoegd, die verband houden met hanteren van verschillende tarieven al naar gelang sprake is van een werkdag of niet, en van activiteiten verricht binnen of buiten openingstijd. Hiertoe zijn definities opgenomen van ‘werkdag’ en ‘openingstijd’, alsmede van het begrip ‘algemeen erkende feestdag’.

Artikel I, onderdeel B

De tarieven voor classificatie van runderen en varkens zijn opgenomen in de regeling. Voorheen werden deze tarieven gepubliceerd op de website van Kiwa CBS B.V.

Artikel I, onderdeel C

De tarieven voor 2019 voor de classificatie van runderen stijgen licht ten opzichte van de tarieven voor 2018. De personeelskosten stijgen als gevolg van de verwachting dat het aantal te classificeren runderen in 2019 toeneemt. Hiervoor zijn meer classificateurs nodig, ook vanwege de gevraagde flexibiliteit voor classificatie buiten openingstijd en in het weekend. Daarnaast is de verwachte loonstijging conform CAO 2%. De overige bedrijfskosten (management/overhead, ontwikkeling van geautomatiseerde classificatiemethoden) zijn met 2% geïndexeerd.

Artikel I, onderdeel D

In de wijzigingsregeling van 3 juli 2018 is een onvolkomenheid geconstateerd. De nadere onderverdeling in subklassen voor runderen in de categorie Z is wel van toepassing op de bevleesdheid, maar niet op de vetbedekking.

Artikel I, onderdeel E

De tarieven voor 2019 voor de classificatie van varkens stijgen licht ten opzichte van de tarieven voor 2018. De personeelskosten stijgen als gevolg van de verwachting dat het aantal te classificeren varkens in 2019 toeneemt. Hiervoor zijn meer classificateurs nodig, ook vanwege de gevraagde flexibiliteit voor classificatie buiten openingstijd en in het weekend. Daarnaast is de verwachte loonstijging conform CAO 2%. De overige bedrijfskosten (management/overhead, ontwikkeling van geautomatiseerde classificatiemethoden) zijn met 2% geïndexeerd.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven