Besluit van de Minister voor Medische Zorg van 23 november 2018, kenmerk 1447096-184101-CZ houdende wijziging van het Besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 in verband met aanpassing deadline module B1

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluit:

ARTIKEL I

Het besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 wordt als volgt gewijzigd:

De bijlage, hoofdstuk 2, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. in de eerste alinea wordt “uiterlijk per 1 januari 2019” vervangen door “uiterlijk per 1 juli 2019”.

  • 2. de tweede alinea komt als volgt te luiden:

Een instelling kan uitstel vragen om uiterlijk per 1 juli 2019 een actueel medicatieoverzicht te bieden als hij aannemelijk maakt dat het noodzakelijk is om van ICT-leverancier te wisselen. Het verzoek om uitstel moet vóór 1 juli 2019 worden gedaan.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Op grond van het besluit vaststelling beleidsregels subsidiëring Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional fase 2 hebben overige instellingen voor medisch specialistische zorg subsidies kunnen aanvragen om op een gestandaardiseerde en veilige manier informatie digitaal te kunnen uitwisselen met de patiënt, waaronder actuele medicatiegegevens op basis van de standaard medicatieproces. De instellingen konden binnen het Programma patiënt en informatie en het Programma patiënt en medicatie voor verschillende modules subsidie aanvragen. Per module is vastgelegd wanneer uiterlijk welke resultaatsverplichting moet worden gehaald. Indien blijkt dat het gewenste resultaat op de in de beleidsregels genoemde deadline niet behaald is, vervalt het recht op subsidie voor die betreffende module en wordt deze op nihil vastgesteld en teruggevorderd. Of het resultaat is behaald, wordt getoetst aan de hand van een onafhankelijke toetsing door een IT-auditor die ingeschreven staat in het register van gekwalificeerde IT-auditors (het Register EDP-Auditor, dat beheerd wordt door NOREA).

Met het onderhavige wijzigingsbesluit is bovengenoemd beleidskader aangepast.

Artikel I: Aanpassing deadline module B1

Uit signalen van instellingen, ZKN en de NVZ is de afgelopen periode gebleken dat de deadline voor module B1 binnen het onderdeel B Patiënt en Medicatie te strak is gesteld. Oorzaak is dat een aantal acties sequentieel moet plaatsvinden. Zo moeten leveranciers eerst hun software gereed hebben en aansluiten op uitwisselingspunten. Daarna moeten de instellingen nog een koppeling met een infrastructuur implementeren. Door het grote aantal instellingen dat tegelijk op deze uitwisselingspunten wil aansluiten, ontstaan extra wachttijden. Complicerende factor hierbij is dat een aantal leveranciers nog een softwareaanpassing aan het bouwen is. Instellingen kunnen op deze manier, zonder dat ze dit kunnen beïnvloeden, niet aan de deadline van 1 januari 2019 voldoen. Om die reden wordt de deadline verschoven naar 1 juli 2019.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven