Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 november 2018, nr. IENW/BSK-2018/251549, houdende tijdelijke aanwijzing van de Defensie Duikgroep als hulpverleningsdienst als bedoeld in artikel 29 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 29, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

BESLUIT:

Artikel 1

De Defensie Duikgroep wordt, voor zover zij optreedt op grond van de samenwerkingsovereenkomst met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bij de voorbereiding op en de daadwerkelijke beheersing en bestrijding van waterongevallen, aangewezen als hulpverleningsdienst als bedoeld in artikel 29, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Artikel 2

Defensie stelt ten behoeve van de Defensie Duikgroep een richtlijn op als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Regeling optische en geluidssignalen 2009 met inachtneming van artikel 3, derde en vierde lid, van die regeling.

Artikel 3

  • 1. De Defensie Duikgroep wijst personen of groepen personen aan, die daartoe ingerichte motorvoertuigen met inwerking zijnde optische en geluidssignalen mogen besturen.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde personen worden aangewezen, nadat zij een speciale instructie hebben gekregen als bedoeld in artikel 4, tweede lid, van de Regeling optische en geluidssignalen 2009 en het bijbehorende examen met goed gevolg hebben afgelegd.

Artikel 4

De motorvoertuigen van de Defensie Duikgroep, die de optische en geluidssignalen, bedoeld in artikel 29, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voeren, zijn duidelijk als zodanig herkenbaar voor de overige weggebruikers door middel van de in de artikelen 5.2.51a, 5.3.51a, 5.3a.51a, 5.4.51a of 5.5.51a van de Regeling voertuigen bedoelde, door de Minister van Justitie en Veiligheid vastgestelde retroreflecterende striping, letters, cijfers of tekens.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2018 en vervalt met ingang van 1 december 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

Inleiding

Op grond van artikel 29, eerste lid, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990) mogen bestuurders van motorvoertuigen in gebruik bij politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en van motorvoertuigen van andere door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen hulpverleningsdiensten blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voeren als zij een dringende taak vervullen. Het vereiste van een dringende taak is nader uitgewerkt in artikel 2 van de Regeling optische en geluidsignalen 2009 (hierna: Regeling OGS 2009).

Een motorvoertuig dat blauw zwaai-, flits- of knipperlicht en een tweetonige hoorn voert is een voorrangsvoertuig als bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990.

Tijdelijke aanwijzing van de Defensie Duikgroep (DDG)

De Koninklijke Marine en de veiligheidsregio Noord-Holland Noord (hierna: de veiligheidsregio) werken al sinds 2010 samen bij de waterongevallenbestrijding. Regelmatig worden de hulpverleningsvoertuigen van de Defensie Duikgroep (DDG) ingezet voor (spoedeisende) hulpverlening bij waterongevallen in het werkgebied van de veiligheidsregio. In januari 2017 is er een vernieuwde overeenkomst tussen de Koninklijke Marine en de veiligheidsregio afgesloten waarmee de inzet van de Defensie Duikgroep wordt geformaliseerd. Het gaat dan om inzet van de DDG bij de voorbereiding op en de daadwerkelijke beheersing en bestrijding van waterongevallen in de veiligheidsregio.

Op grond van deze samenwerkingsovereenkomst stelt de Defensie Duikgroep gedurende bepaalde tijden op haar basis in Den Helder een voertuig met een duikteam beschikbaar dat direct kan uitrukken nadat er bij de meldkamer van de veiligheidsregio een melding van een waterongeval is binnengekomen. Er is afgesproken dat het voertuig binnen 1,5 minuut na alarmering kan uitrukken. De veiligheidsregio beschikt niet over een regulier brandweerduikteam in Den Helder, maar is aangewezen op teams in Heerhugowaard en Hoorn. Met deze afspraak is gewaarborgd dat er binnen het volledige gebied van de veiligheidsregio tijdig een duikteam ter plaatse kan zijn bij een waterongeval.

Wanneer er bij deze inzet sprake is van een mogelijk levensbedreigende situatie moet de aanrijtijd voor het betreffende duikteam zo kort mogelijk zijn. Daarom wordt het van belang geacht dat, in situaties waarbij dit door de meldkamer van de veiligheidsregio noodzakelijk wordt geacht, de duikteams gebruik kunnen maken van optische en geluidssignalen en de Defensie Duikgroep wordt aangewezen als hulpverleningsdienst als bedoeld in artikel 29, eerste lid, van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

Omdat niet op voorhand met zekerheid is te zeggen of deze aanwijzing de aanrijtijden zal bekorten, wordt de aanwijzing als hulpverleningsdienst gedaan voor een periode van twee jaar. Na het eerste jaar zal de Defensie Duikgroep een evaluatie opstellen die onderzoekt of het voeren van optische en geluidssignalen leidt tot een adequatere bestrijding van waterongevallen en daarmee bijdraagt aan de vervulling van een dringende taak als bedoeld in artikel 2 van de Regeling OGS 2009. In dit kader zal naast de verbetering van de aanrijtijden ook worden bezien in hoeverre de betreffende ritten met OGS achteraf noodzakelijk waren voor het optreden bij een ongeval. Indien in de twee jaar blijkt dat de aanwijzing als hulpverleningsdienst inderdaad resulteert in het sneller ter plaatse komen, zonder dat er andere negatieve gevolgen optreden, kan tot aanwijzing voor onbepaalde tijd worden overgegaan door toevoeging van de Defensie Duikgroep aan artikel 1, tweede lid, van de Regeling optische en geluidssignalen 2009.

Voorwaarden

Het gebruik van optische en geluidsignalen door politie, brandweer, diensten voor spoedeisende medische hulpverlening en aangewezen hulpverleningsdiensten is slechts toegestaan in die gevallen dat sprake is van een zogenoemde dringende taak als bedoeld in artikel 29, eerste lid, van het RVV 1990, zoals nader uitgewerkt in artikel 2 van de Regeling OGS 2009.

In artikel 2 van de Regeling OGS 2009 is bepaald dat sprake is van een dringende taak in geval van:

  • a. een voor de mens levensbedreigende situatie die directe hulp van de betrokken hulpverleningsdiensten vergt;

  • b. het voorkomen van een voor de mens levensbedreigende situatie of een situatie waarin ernstige schade aan gebouwen of goederen ontstaat;

  • c. een ernstige verstoring van de openbare orde of de rechtsorde, waarvoor een directe en snelle inzet noodzakelijk is.

Defensie dient voor de Defensie Duikgroep een richtlijn op te stellen voor het gebruik van optische en geluidsignalen door de betreffende voertuigen. Die richtlijn moet aan de dezelfde eisen voldoen als de zogenaamde brancherichtlijnen van politie, brandweer en diensten voor spoedeisend medische hulverlening. Die eisen zijn vastgelegd in artikel 3, derde en vierde lid, van de Regeling OGS 2009.

De medewerkers van de Defensie Duikgroep die daadwerkelijk voorrangsvoertuigen mogen besturen dienen te worden aangewezen en dienen een speciale instructie te hebben gevolgd.

De door de voertuigen van de Defensie Duikgroep te voeren optische en geluidssignalen moeten voldoen aan de in artikel 5 van de Regeling optische en geluidsignalen 2009 aan die signalen gestelde eisen. De eis met betrekking tot de naam of het embleem (artikel 5, eerste lid, derde volzin) is niet direct van toepassing op voertuigen van de Defensie Duikgroep en in dit besluit niet alsnog van toepassing verklaard omdat de voertuigen op andere wijze voldoende als zodanig herkenbaar zijn.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven