Wijziging Beleidsregel keuring en ontheffingverlening LZV

Zoetermeer, 19 november 2018

JBZ 18/ 38950

De directie van de Dienst Wegverkeer,

Gelet op artikel 4, vierde lid, van Richtlijn Nr. 96/53/EG EG van de Raad van 25 juli 1996 houdende vaststelling voor bepaalde aan het verkeer binnen de Gemeenschap deelnemende wegvoertuigen, van de in het nationale en het internationale verkeer maximaal toegestane afmetingen, en van de in het internationaal verkeer maximaal toegestane gewichten (PbEU L 235) en op artikel 149a, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 4:83 Algemene wet bestuursrecht, het Besluit Voertuigen en het Besluit ontheffingverlening exceptioneel vervoer;

Besluit:

ARTIKEL I

A

In Bijlage C, onder Algemene voorschriften, komt artikel C te luiden:

Van de ontheffing LZV mag geen gebruik worden gemaakt bij gladheid van het wegdek en mist waarvoor code oranje of rood van kracht is.

Indien zich dergelijke omstandigheden voordoen moet zo spoedig mogelijk het gebruik van de ontheffing LZV worden beëindigd.

B

In Bijlage C, onder Algemene voorschriften komt artikel J te luiden:

  • 1. Het achterste voertuig van een LZV moet zijn voorzien van een deugdelijk bevestigde horizontaal geplaatste markering volgens een model als hieronder:

    a.

    a.

    b.

    b.

    c.

    c.
  • 2. Het markeringsbord, in het eerste lid, onder a :

    • a. heeft een afmeting van 1130 mm x 200 mm (+/-5 mm),

    • b. heeft zwarte letters met de volgende tekst ‘LET OP! EXTRA LANG’ vermeld in het lettertype Helvetica neue – black condensed is, en met een letterhoogte van 80 mm en tekstbreedte van 925 mm.

  • 3. De markeringsborden in het eerste lid, onder b:

    • a. hebben ieder een afmeting van 565 mm x 200 mm (+/-5 mm)

    • b. vermelden de tekst ‘LET OP!’ op de linker helft respectievelijk de tekst ‘EXTRA LANG’ op de rechterhelft ;

    • c. heeft zwarte letters in het lettertype Helvetica neue – black condensed, met een letterhoogte van 80 mm en tekstbreedte van 320 mm op het linkerbord en 450 mm op het rechterbord.

  • 4. De markeringsborden in het eerste lid, onder c:

    • a. hebben ieder een afmeting van 565 mm x 200 mm (+/-5 mm);

    • b. vermelden in het pictogram de tekst 'EXTRA LONG';

    • c. heeft letters in het lettertype lettertype Helvetica neue.

  • 5. De markering bedoeld in het eerste lid moet uitgevoerd met een geel retro reflecterend vlak van minimaal klasse 2 als bedoeld in VN ECE-reglement nr. 70 met een rode fluorescerende rand van 40 mm(+/- 1 mm).

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019

Deze beleidsregel wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De directie van de Dienst Wegverkeer, A. van Ravestein Algemeen Directeur

TOELICHTING

De wijziging opgenomen in artikel I, onderdeel A regelt dat er aangesloten wordt bij de bekende weercodes oranje en rood zoals deze door het KNMI worden aangekondigd voor Nederland of delen van Nederland gedurende een bepaald tijdvak.

De wijziging in artikel I, onderdeel B voorziet in de introductie van een nieuw model bord voor de LZV, namelijk het pictogram van een LZV met de tekst 'EXTRA LONG'. Voor de duidelijkheid zijn alle drie modellen hier opgenomen. Het nieuwe model c wordt eveneens in België gebruikt zodat bij grensoverschrijdend LZV verkeer er geen wisseling van markeringsborden plaats hoeft te vinden. De al bestaande borden blijven toegestaan, zowel voor oude als nieuwe LZV’s.

De voorgestelde wijzing is afgestemd in het OCOV.

De directie van de Dienst Wegverkeer, A. van Ravestein Algemeen Directeur

Naar boven