Net op zee – Borssele ontwerpbesluiten fase 2, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 9 februari 2018 tot en met donderdag 22 maart 2018 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage van het project Net op zee – Borssele fase 2. Iedereen kan reageren op de ontwerpbesluiten met een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT is voornemens om een net op zee (voorheen transmissiesysteem op zee) te realiseren. De windturbines van windenergiegebied Borssele zullen hierop worden aangesloten. De totale capaciteit van de aansluiting bedraagt 1.400 MW. Het project Net op zee – Borssele bestaat uit twee transformatorstations in zee, vier onderzeese 220 kV-hoogspanningskabels naar land, het ondergrondse tracé op land en een nieuw hoogspanningsstation Borssele. Ook wordt een 66 kV-kabel gelegd tussen de twee transformatorstations in zee.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte.

Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Zeeland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Hoe gaat de besluitvorming?

Voor de besluitvorming over dit hoogspanningsnet op zee moet een inpassingsplan worden gemaakt. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure, de zogenoemde rijkscoördinatieregeling. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Gemeenten, provincie(s), omwonenden en andere belanghebbenden worden nauw betrokken bij de besluitvormingsprocedure.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken is op 7 juli 2016 een rijksinpassingsplan vastgesteld door de toenmalige ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Ook zijn onder de rijkscoördinatieregeling verschillende vergunningen verleend, waaronder een watervergunning, een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet, een omgevingsvergunning, en een ontheffing Flora- en faunawet.

In de verleende vergunningen zijn voorschriften opgenomen dat voor een aantal onderwerpen, met betrekking tot de aanleg en het onderhoud van de kabels en platforms, een nadere uitwerking nodig is. In zeven specifieke werkplannen is dit nader uitgewerkt. De werkplannen zijn aan goedkeuring onderhevig.

De volgende werkplannen liggen ter inzage:

  • Werkplan Kabels: beschrijft aanleg- en onderhoudswerkzaamheden van de kabels.

  • Plan van aanpak maatregelen scheepvaart kabel: beschrijft maatregelen om hinder voor het scheepvaartverkeer te beperken tijdens de installatie van de kabel.

  • Calamiteitenplan kabel: beschrijft het proces bij eventuele calamiteiten tijdens installatie van de kabel.

  • Werkplan Platform: beschrijft de installatie- en onderhoudswerkzaamheden van de platforms.

  • Plan van aanpak maatregelen scheepvaart platform: beschrijft maatregelen om hinder voor het scheepvaartverkeer te beperken tijdens de installatie van het platform.

  • Calamiteitenplan platform: beschrijft het proces bij eventuele calamiteiten tijdens installatie van het platform.

  • Verlichtingsplan: beschrijft hoe de platforms gemarkeerd en verlicht worden.

Wijzigingen op vastgestelde besluiten liggen ter inzage:

De besluiten op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 (thans: Wet natuurbescherming) en de Waterwet (vanuit Rijkswaterstaat) zijn reeds vastgesteld. Gebleken is dat deze besluiten op enkele punten wijziging behoeven. Deze wijzigingen liggen ter inzage. Het gaat hierbij om aanpassingen van de gronddekking op het slik bij Borssele, het gebruik van stortstenen als gronddekking en het verplaatsen van een beschermde habitattype.

In een zogenaamde fase 2, liggen ter inzage de ontwerpbesluiten voor het vaststellen van de werkplannen en de wijzigingen op de watervergunning en de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt de ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken van 9 februari 2018 tot en met 22 maart 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op de volgende locatie:

- Gemeentehuis Borsele, Stenevate 1, Heinkenszand.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de ontwerpbesluiten. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 9 februari 2018 tot en met 22 maart 2018. Dat kan op verschillende manieren:

- Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee – Borssele fase 2’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Net op zee – Borssele fase 2

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen kunt u ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve besluiten.

De definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Meer informatie

Meer informatie over de besluitvorming van het project Net op zee – Borssele vindt u op: www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Informatie over het project zelf kunt u vinden op de Tennet-website onder: www.netopzee.eu/borssele.

Naar boven