Raadhuisplein-Dr. Poelsstraat, aanbrengen voetgangersoversteekplaatsen i.v.m. inrichten bouwterrein, nov.18

Logo Heerlen

VERKEERSBESLUIT

Burgemeester en Wethouders van Heerlen;

Gelet op

De bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, de Algemene wet Bestuursrecht en het mandaatbesluit van 10 januari 2017.

0verwegende

Het deel van de Dr. Poelsstraat tussen het Raadhuisplein en de Nobelsstraat en het Raadhuisplein maken onderdeel uitvan de cityring van Heerlen. Vanwege de nieuwbouw van het stadskantoor wordt het Raadhuisplein ingericht als bouwterrein. Hierdoor vervalt het trottoir aan de zuidzijde van het plein.

Voor voetgangers aan deze zijde van het plein ontstaat hierdoor een onveilige situatie omdat zij vanwege het ingerichte bouwterrein over het rijgedeelte deel Dr. Poelsstraat/raadhuisplein moeten lopen.

Voetgangers kunnen in deze situatie alleen nog gebruik maken van het trottoir dat aan de overzijde van dit deel Dr. Poelsstraat/Raadhuisplein ligt. Om hen te faciliteren hiervan op een veilige manier gebruik te maken dient een tweetal oversteekvoorzieningen te worden aangebracht. Tevens wordt het verboden aan de zuidzijde van het Raadhuisplein over het rijgedeelte te lopen.

Uit oogpunt van

het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Is het gewenst om

1 oversteekvoorziening aan te leggen ter hoogte van de aansluiting Dr. Poelsstraat met het Raadhuisplein en 1 oversteekvoorziening aan te leggen ter hoogte van de aansluiting Tempsplein met het Raadhuisplein.

Motivering

De voetgangers kunnen via de zebrapaden op een veilige manier oversteken.

Belangenafweging

De belangen van de bewoners en bedrijven zijn meegenomen in de genomen maatregelen. De gemeentelijke belangen van de verkeersveiligheid van de voetganger wegen zwaarder dan de belangen van overige belanghebbenden.

Belanghebbenden worden niet onevenredig benadeeld door het treffen van de maatregel en er ontstaat geen onduidelijke verkeerssituatie.

Gehoord/Overleg

ingevolge artikel 24 van het BABW is vooraf overleg gepleegd met de politie. Het Raadhuisplein en de Dr. Poelsstraat zijn in beheer bij de gemeente Heerlen.

Besluiten

Door het aanbrengen van de markering voetgangersoversteekplaats (zebra), zoals bedoeld in art. 12 lid b IV van de B.A.W.B het Raadhuisplein ter hoogte van de aansluiting met het Tempsplein en de Dr. Poelsstraat ter hoogte van de aansluiting met het Raadhuisplein, 2 voetgangersoversteekplaatsen te realiseren.

Door plaatsing van borden L02 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 het Raadhuisplein ter hoogte van de aansluiting met het Tempsplein en de Dr. Poelsstraat ter hoogte van de aansluiting met het Raadhuisplein 2 voetgangersoversteekplaatsen aan te duiden.

Door plaatsing van borden C16 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een geslotenverklaring voor voetgangers in te stellen op het gedeelte rijwielpad aan de zuidzijde van het Raadhuisplein tussen het Tempsplein en Raadhuisplein huisnummer 6-7 ter plaatse van de tijdelijk omheining.

Door plaatsing van borden J22f van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 de verkeersdeelnemers te waarschuwen dat zij een voetgangersoversteekplaats naderen.

 

Heerlen,

Burgemeester en wethouders van Heerlen,

namens dezen,

het hoofd van het bureau Beleid en bedrijfsvoering van de afdeling Beheer en onderhoud.

A.Mathissen-Wetzelaer,

Bezwaar

Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene Wet Bestuursrecht kan iedere belanghebbende, binnen een termijn van 6 weken nadat dit besluit is bekendgemaakt in de Staatscourant, bezwaren indienen tegen dit besluit bij het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen, postbus 1, 6400 AA Heerlen.

Het bezwaar heeft geen schorsende werking.

Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan -nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, bestuursrechtelijke zaken, postbus 950, 6040 AZ Roermond, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.

Bijlage: Raadhuisplein, verkeersmaatregel i.v.m. bouwwerkzaamheden , nov. 2018.

Naar boven