Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 november 2018, nr. IENW/BSK-2018/247689, tot aanpassing van enkele regelingen ter uitvoering van Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene verordening gegevensbescherming) (PbEU 2016, L 119)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 29, eerste lid, van de Binnenvaartwet, de artikelen 41a, tweede lid, en 43, zesde lid, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 9.7.5.2, eerste lid, van de Wet milieubeheer, artikel 1.7, tweede lid, van de Wet luchtvaart en artikel 6.22, derde lid, van het Waterbesluit;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In artikel 4, onderdeel k, van het Besluit aanwijzing exameninstellingen voor de binnenvaart 2017 vervalt ‘. Ook de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geeft binnen zijn werkingsgebied aanwijzingen voor informatiebeveiliging bij de Rijksdienst en de daaraan verwante organisaties en instellingen’.

ARTIKEL II

De Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel f vervalt.

2. Onderdeel g wordt geletterd f en de puntkomma aan het slot van onderdeel f (nieuw) wordt vervangen door een punt.

3. Onderdeel h vervalt.

B

Artikel 4 vervalt.

ARTIKEL III

Artikel 18, vijfde lid, van de Regeling energie vervoer vervalt.

ARTIKEL IV

Artikel 7 van de Regeling tarieven luchtvaart 2008 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel b wordt na ‘de afgifte van een’ ingevoegd ‘bijkomend’.

2. De in het artikel opgenomen tabel wordt vervangen door onderstaande tabel:

Tabel 1

Omschrijving

Afgifte

Besluit op aanvraag medische verklaring of medisch certificaat

€ 87

Afgifte bijkomend duplicaat medische verklaring of medisch certificaat

€ 35

Afgifte bijkomend duplicaat medisch dossier

€ 0,26

per pagina

Doorsturen medisch dossier, in verband met conversie van een bewijs van bevoegdheid, door of naar een andere bevoegde autoriteit

€ 54

ARTIKEL V

In artikel 6.18, vierde lid, van de Waterregeling wordt ‘verantwoordelijke in de zin van artikel 1, onder d, van de Wet bescherming persoonsgegevens’ vervangen door ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

ARTIKEL VI

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 25 mei 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

TOELICHTING

Algemeen

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse wet- en regelgeving in overeenstemming moet worden gebracht met de AVG. Deze regeling voorziet in de technische en voornamelijk terminologische aanpassingen van een aantal ministeriële regelingen.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven of burgers of voor de nalevingskosten.

Er heeft geen internetconsultatie plaatsgevonden; het gaat hier om implementatieregelgeving.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel I

Als gevolg van de inwerkingtreding van de AVG wordt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) ingetrokken. De verwijzing naar de Wbp in artikel 4, onderdeel k, van het Besluit aanwijzing exameninstellingen voor de binnenvaart 2017 wordt daarom geschrapt.

Artikel II

In dit artikel zijn enkele aanpassingen van de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 opgenomen.

Onderdeel A

NIWO is sinds 1 januari 2017 een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan en dus een overheidsorgaan als bedoeld in artikel 41a, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994. Daarom is onderdeel f geschrapt.

De aanpassing in subonderdeel 2 betreft een met onderdeel 1 samenhangende aanpassing.

In subonderdeel 3 is geregeld dat artikel 1, onderdeel h, wordt geschrapt. De gegevensverstrekking aan onderzoeks- en onderwijsinstellingen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek voor zover zij aantonen dat dit onderzoek namens of in opdracht van een overheidsinstantie wordt uitgevoerd, is nu geregeld in het Kentekenreglement.

Onderdeel B

Hetgeen artikel 4 van de Regeling gegevensverstrekking kentekenregister 2008 regelde, is reeds geregeld in de AVG. Artikel 4 is daarom geschrapt.

Artikel III

In artikel 18, vijfde lid, van de Regeling energie vervoer was geregeld dat de emissieautoriteit de zorg had voor de nodige voorzieningen van technische en organisatorische aard ter beveiliging van het register. Dergelijke verplichtingen zijn in de AVG (artikel 24) opgenomen. Als gevolg daarvan vervalt het vijfde lid van artikel 18.

Artikel IV

Artikel 15 van de AVG bepaalt dat de verwerkingsverantwoordelijke aan degene over wie hij persoonsgegevens heeft opgenomen alleen maar een op basis van administratieve kosten redelijke vergoeding in rekening mag brengen voor bijkomende kopieën. Het woord ‘bijkomend’ is met het oog hierop ingevoegd in artikel 7 van de Regeling tarieven luchtvaart 2008. Voor zover hieruit bestuurlijke lasten voortvloeien, vloeien die voort uit de verordening. De verwijzing naar de Wbp is ook geschrapt in dit artikel.

Artikel V

Het in dit artikel gehanteerde begrip ‘verantwoordelijke’ is vervangen door het begrip ‘verwerkingsverantwoordelijke’, omdat het in de Wbp gehanteerde begrip ‘verantwoordelijke’ in de AVG is vervangen door het begrip ‘verwerkingsverantwoordelijke’.

Artikel VI

Van de vaste verandermomenten wordt afgeweken, omdat het hier om implementatieregelgeving gaat.

De regeling treedt met terugwerkende kracht in werking. Hiermee wordt voorkomen dat er een juridisch vacuüm ontstaat gedurende de periode vanaf 25 mei 2018, de inwerkingtredingsdatum van de AVG en de Uitvoeringswet AVG, tot aan het van kracht worden van deze regeling.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven