Verkeersbesluit instellen voorrangskruising Leidsestraatweg-Pannebakkerijen Nummer: 18i.05459  

Logo Woerden

 

Burgermeester en wethouders van Woerden,

 

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 1 september 2013 is gemandateerd aan de verkeerskundig beleidsadviseur van het team realisatie en beheer;

 

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens.

 

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de WVW 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor:

maatregelen op of aan de weg die leiden tot wijziging van de inrichting van de weg;

maatregelen op of aan de weg die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Op grond van artikel 14 van het BABW wordt de plaatsing van onderborden, zoals bedoeld in artikel 8, lid 2 en 3 van het BABW, in het betrokken verkeerbesluit tot uitdrukking gebracht.

 

Uit het oogpunt van:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;

het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg;

 

 

Is het gewenst om:

op de kruising Leidsestraatweg-Pannebakkerijen de voorrang te regelen waarbij verkeer op de Leidsestraatweg voorrang heeft ten opzichte van de straat Pannebakkerijen.

 

Motivering

De Leidsestraatweg liep vroeger rechtdoor. Ter hoogte van nummer 223 is de Leidsestraatweg afgebogen en is de rechtdoorgaande weg hernoemd tot Pannebakkerijen. De weginrichting is echter hierop niet aangepast. Vanuit het westen lijkt de Leidsestraatweg nu nog door te lopen terwijl men links af moet slaan. Als de Leidsestraatweg wordt gevolgd rijdt men het bedrijfsterrein van Monier op. Voornamelijk fietsers doen dit regelmatig. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, omdat op dit bedrijventerrein grote machines en heftrucks worden gebruikt. Er is daarom gezocht naar een aanpassing van het kruispunt waardoor de doorgaande route over de Leidsestraatweg duidelijker wordt aangegeven. Hiervoor zal de voorrang worden aangepast. Middels markering en het aanbrengen van een overrijdbaar vlak wordt de doorgaande weg afgebogen.

 

Belangenafweging

Het instellen van een voorrangskruising op de Leidsestraatweg-Pannebakkerijen verbetert de verkeersveiligheid in de straat en op het bedrijventerrein. De straat blijft bereikbaar voor alle verkeer.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief.

 

B E S L U I T E N:

 

het instellen van een voorrangsregeling op het kruispunt Leidsestraatweg-Pannebakkerijen, waarbij verkeer op de Leidsestraatweg voorrang heeft op het verkeer op de Pannebakkerijen, door het plaatsen van de bord model B6 van Bijlage 1 van het RVV 1990 en aanbrengen van haaientanden zoals bedoeld in artikel 80 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

 

de in dit besluit genoemde verkeerstekens te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening;

 

 

 

 

 

 

Woerden, 15-11-2018

Namens burgemeester en wethouders van Woerden,

M. Bouwman

Beleidsadviseur Verkeer

Team Realisatie en beheer

Tegen dit besluit kan iedere belanghebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de dag van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 45, 3440 AA te Woerden. Tevens kan de indiener van een bezwaarschrift gedurende dezelfde termijn de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, Afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht verzoeken om een voorlopige voorziening.

Naar boven