Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 november 2018, kenmerk 1437842-183262-ESTT, houdende vaststelling van het vacatiegeld voor personen die lid of plaatsvervangend lid zijn van het Medisch Tuchtcollege bedoeld in artikel 8 van de Wet medisch Tuchtrecht BES (Regeling vacatiegeld Medisch Tuchtcollege BES)

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 19 van de Wet medisch tuchtrecht BES en artikel 4 van het Besluit ter uitvoering van de artikelen 16 en 19 van de Wet medisch tuchtrecht BES;

Besluit:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a. wet:

de Wet medisch tuchtrecht BES;

b. College:

het medisch tuchtcollege, bedoeld in artikel 8 van de wet;

c. lid:

de voorzitter, de plaatsvervangend voorzitter, de geneeskundige, tandheelkundige, verloskundige en apotheker, bedoeld in artikel 1, onderdelen a, b, c en d van de wet en hun plaatsvervangers bedoeld in artikel 9, vierde lid, van de wet;

d. zittingsdag:

elke dag waarop het lid, de secretaris of de plaatsvervangend secretaris op een openbaar lichaam verblijft ter behandeling van voor het College aanhangig gemaakte schriftelijke klachten, alsmede de dag waarop het lid van de woonplaats naar een openbaar lichaam reist en terug.

Artikel 2

  • 1. Aan de leden van het College, de secretaris of de plaatsvervangend secretaris wordt een vacatiegeld toegekend voor het bijwonen van bijeenkomsten van het College.

  • 2. Het vacatiegeld bedraagt per zittingsdag het bedrag bedoeld in artikel 6a, eerste lid, onderdeel c van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren.

  • 3. Indien de bij het College aanhangig gemaakte zaak tien werkdagen of minder voorafgaand aan de terechtzitting wordt ingetrokken, of die niet naar een terechtzitting word verwezen, bedraagt het vacatiegeld 50% van het in het tweede lid bedoelde bedrag voor één zittingsdag.

Artikel 3

Reis- en verblijfkosten van leden van het College, de secretaris en de plaatsvervangend secretaris worden vergoed per zittingsdag op de voet van de Reisregeling buitenland.

Artikel 4

  • 1. Degene die in aanmerking komt voor vacatiegeld of vergoeding van reis- en verblijfkosten op grond van deze regeling, dient daarvoor een declaratie in binnen zes maanden na de eindbeslissing van het College.

  • 2. Declaraties die niet binnen de termijn, bedoeld in het eerste lid zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Artikel 5

Deze regeling is niet van toepassing op leden van het college, de secretaris en de plaatsvervangend secretaris die uit anderen hoofde dan deze regeling een bezoldiging of tegemoetkoming ontvangen voor het bijwonen van de bijeenkomsten van het College.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vacatiegeld Medisch Tuchtcollege BES.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Wet medisch tuchtrecht BES is het Medisch Tuchtcollege BES belast met de behandeling van tuchtklachten over het handelen van geneeskundigen, tandheelkundigen, apothekers en verloskundigen op de BES. Deze regeling strekt ertoe vacatiegeld vast te stellen voor de voorzitter, de secretaris, hun plaatsvervangers en de leden-beroepsgenoten die als lid zitting hebben in het College.

De huidige voorzitter en de secretaris (en hun plaatsvervangers) van een regionaal tuchtcollege of het centrale tuchtcollege ontvangen geen vacatiegeld, aangezien zij uit dien hoofde ook voor hun werkzaamheden voor het Medisch Tuchtcollege op de BES reeds bezoldigd worden. Omdat niet uitgesloten kan worden dat dit in de toekomst anders kan zijn, voorziet de regeling erin dat zij in beginsel in aanmerking komen voor vacatiegeld, tenzij zij anderszins bezoldigd worden voor deze werkzaamheden. Materieel is de regeling thans derhalve vooral van belang voor de vaststelling van het vacatiegeld van de leden-beroepsgenoten, alsmede hun reis- en verblijfkosten.

De (plaatsvervangende) leden die in het College zijn benoemd zijn overwegend woonachtig in Nederland. De reden daarvan is dat de kleinschaligheid van de BES een onafhankelijke beoordeling door collega-beroepsgenoten in de weg kan staan. Waar mogelijk zullen ook beroepsgenoten die op de BES, Curaçao, Aruba of Sint Maarten wonen, worden ingeschakeld.

Een beroepsgenoot die in Nederland lid is van een regionaal tuchtcollege ontvangt daarvoor op grond van de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009 een vacatiegeld van € 180 per uitspraak van het tuchtcollege. Deze vergoeding schiet naar verwachting tekort om het beroepsgenoten mogelijk te maken om zitting te nemen in het College op de BES. Met de behandeling van een tuchtzaak aldaar zal, de reistijd meegerekend, immers gemiddeld een periode van vier volle dagen zijn gemoeid. Om die reden is een vacatiegeld vastgesteld dat meer recht doet aan de tijd die de behandeling van een tuchtklacht op de BES kan vergen, gelet op reisafstand van de BES tot Nederland. Aangezien het College een rechterlijk college is, is aansluiting gezocht bij de vacatiegelden die aan rechters-plaatsvervangers ter beschikking worden gesteld op grond van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Aldus is een voorwaarde geschapen om beroepsgenoten in staat te stellen om hun essentiële rol en verantwoordelijkheid bij de behandeling van tuchtzaken voort te kunnen zetten.

Bij elke zitting zal ten minste één lid-beroepsgenoot afkomstig zijn uit Nederland, en de andere zo mogelijk uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten of de BES. Dat bevordert een onafhankelijke beoordeling van tuchtklachten op de BES en geeft ruimte om rekening te houden met lokale omstandigheden.

Tot nu toe zijn weliswaar nog geen tuchtklachten aanhangig gemaakt op de BES, maar daarin kan uiteraard op enig moment verandering komen. Het is daarom van belang dat deze regeling een basis biedt voor de vaststelling van vacatiegeld.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In onderdeel d wordt alle tijd die aan de behandeling van de tuchtklacht op de BES moet worden besteed, met inbegrip van de reistijd, aangemerkt als zittingsdag. Uitgaande van een gemiddelde behandelingsduur van vier dagen voor een uit Nederland afkomstig lid zal het vacatiegeld vier keer € 294 bedragen. Voor een lid dat woonachtig is op een van de Antilliaanse eilanden zal in verband met de kortere reistijd doorgaans de gemiddelde behandelingsduur twee dagen zijn.

Artikel 2

Voor de vaststelling van het vacatiegeld is aansluiting gezocht bij het vacatiegeld dat een rechter-plaatsvervanger ontvangt op grond van het Besluit rechtspositie rechterlijke ambtenaren. Uiteraard is dit besluit niet van toepassing, maar de in dat besluit vastgestelde vacatiegelden bieden een goed aanknopingspunt om naar analogie een passende vergoeding vast te stellen voor leden-beroepsgenoten. Door te verwijzen naar de betreffende bepaling in het besluit, wordt voorkomen dat de regeling bij aanpassing of indexering moet worden gewijzigd.

De regeling in het derde lid is vastgesteld naar analogie van artikel 2, vijfde en zevende lid, van de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009.

Artikel 3

Deze bepaling is opgenomen omdat leden-beroepsgenoten geen ambtenaar zijn. Ook op hen wordt de Reisregeling buitenland van toepassing verklaard.

Artikel 4 en 5

Deze artikelen zijn vastgesteld naar analogie van artikel 5a, eerste en vijfde lid, en artikel 7 van de Regeling vacatiegelden tuchtcolleges voor de gezondheidszorg 2009.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, P. Blokhuis

Naar boven