Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 9 november 2018, kenmerk 2018/0480010, tot het instellen van een verplichte rijrichting op de N349 ter hoogte van Ootmarsum nabij km 17.0.

Logo Overijssel

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Om de verkeersveiligheid in het centrum van Ootmarsum te waarborgen zijn door de gemeente Dinkelland de Molenstraat, het Nuttersvoetpad, de Meijerij en de Denekamperstraat toegevoegd aan het bestaande verblijfsgebied van het centrum van Ootmarsum. Binnen dit gebied is een 30 kilometer zone van kracht. Daarbij is het voor de gemeente Dinkelland wenselijk om het aandeel vrachtverkeer in het verblijfsgebied te beperken. Vrachtverkeer met de bestemming Meierij kan rechtstreeks vanaf de N349 de Meierij bereiken via de vrachtwagensluis. Overige voertuigen kunnen geen gebruik maken van deze vrachtwagensluis. De provinciale weg N349 Almelo-Denekamp, ter plaatse bekend als Rondweg, loopt langs het centrum van Ootmarsum. Op de N349 dienen verkeerstekens te worden geplaatst om het vrachtverkeer en overige verkeer vanaf de N349 de aangewezen route te laten volgen om de Meierij en het centrum van Ootmarsum te kunnen bereiken.

Noodzaak

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor de plaatsing of verwijdering van verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, een verkeersbesluit worden genomen.

Doelstelling

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het zoveel mogelijk waarborgen van de veiligheid op de weg en het waarborgen van de doorstroming van het verkeer. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Maatregelen

Ter hoogte van de kruisingen tussen de N349 met de Molenstraat en de Meijerij zullen borden worden geplaatst om het vracht- en overige verkeer een aangewezen route te laten volgen.

Kruising Molenstraat:

Ter hoogte van de kruising met de Molenstraat worden langs de N349 borden D6 met onderbord (vrachtverkeer) geplaatst die het vrachtverkeer komende vanaf zuidwestelijke richting verplichten de aangegeven rechtdoor of linksaf gaande rijrichting te volgen. Vrachtverkeer komende vanuit noordoostelijke richting wordt ter hoogte van de Molenstraat door plaatsing van bord D6 met onderbord (vrachtverkeer) geboden de rechtdoor of rechtsaf gaande rijrichting te volgen.

Kruising Meijerij:

Ter hoogte van de doorsteek naar de Meijerij worden borden D4 geplaatst die alle verkeer vanuit westelijke richting verplichten op de N349 de rechtdoor gaande rijrichting te volgen. Het vrachtverkeer vanuit westelijke richting wordt door plaatsing van een onderbord gewezen op de keermogelijkheid bij de rotonde om de met bord E7 aangeduide mogelijkheid voor onmiddellijk laden en lossen te kunnen bereiken. Vrachtverkeer komende vanuit oostelijke richting wordt middels bord D4 met onderbord (uitgezonderd vrachtwagens) met pijl naar links toegestaan om de met bord E7 aangeduide mogelijkheid voor onmiddellijk laden en lossen via de vrachtwagensluis bij de Meijerij te kunnen bereiken. Het overige verkeer dient hier op de N349 de rechtdoor gaande rijrichting te volgen.

Besluitvorming

Alleen voor zover door het plaatsen van de verkeerstekens een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd dient op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) een verkeersbesluit te worden genomen.

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie-eenheid Oost Nederland heeft ingestemd met de maatregelen.

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 25 van het BABW overleg gevoerd worden met de desbetreffende gemeente(n). Er heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Dinkelland.

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een verminderde aanwezigheid van vrachtverkeer in het centrumgebied van Ootmarsum. Voor het vrachtverkeer is een alternatief aanwezig om de Meijerij (via de vrachtwagensluis) te bereiken en te bevoorraden. Overige voertuigen kunnen geen gebruik maken van deze vrachtwagensluis maar kunnen het centrumgebied van Ootmarsum via andere toegangswegen bereiken. Op de N349 dienen verkeerstekens te worden geplaatst om het vrachtverkeer en overige verkeer de aangewezen route waardoor het centrumgebied van Ootmarsum door hen bereikt kan worden te laten volgen. Dit dient de veiligheid en doorstroming van het verkeer op de N349. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

Bevoegdheden

Het weggedeelte waar de maatregelen worden getroffen, is deels in beheer bij de provincie Overijssel. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Overijssel) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegd bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen voor zover het betreft de weggedeelten onder provinciaal beheer.

Besluiten 

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

A. door het plaatsen van bord D6 als bedoeld in bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord (vrachtverkeer) aan de rechterzijde van de N349 ter hoogte van de kruising met de Molenstraat nabij km. 16.7 het vrachtverkeer op de N349 komende vanaf zuidwestelijke richting te verplichten de aangegeven rechtdoor of linksaf gaande rijrichting te volgen;

B. door het plaatsen van bord D6 als bedoeld in bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord (vrachtverkeer) aan de linkerzijde van de N349 ter hoogte van de kruising met de Molenstraat nabij 16.7 het vrachtverkeer op de N349 komende vanaf noordoostelijke richting te verplichten de aangegeven rechtdoor of rechtsaf gaande rijrichting te volgen;

C. door het plaatsen van bord D4 als bedoeld in bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 aan de rechterzijde van de N349 ter hoogte van de doorsteek naar de Meijerij nabij km 17.0 alle verkeer vanuit westelijke richting te verplichten op de N349 de rechtdoor gaande rijrichting te volgen. Het vrachtverkeer vanuit westelijke richting wordt middels een onderbord E7 met symbool (mogelijkheid tot keren) gewezen op de keermogelijkheid bij de rotonde om de met bord E7 aangeduide mogelijkheid voor onmiddellijk laden en lossen te kunnen bereiken;

D. door het plaatsen van bord D4 als bedoeld in bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord (uitgezonderd vrachtwagens) aan de linkerzijde van de N349 ter hoogte van de doorsteek naar de Meijerij nabij km 17.0 alle verkeer uitgezonderd vrachtwagens komende vanuit oostelijke richting te verplichten de rechtdoor gaande rijrichting te volgen. Vrachtwagens wordt toegestaan de door plaatsing van bord E7 met richtingpijl naar links aangeduide mogelijkheid voor onmiddellijk laden en lossen te kunnen bereiken;

E:  van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

Zwolle, 9 november 2018

Gedeputeerde Staten van Overijssel,

namens dezen,

J.W.R. Grotenhuis,

teamleider Ontwikkeling en Expertise,

eenheid Wegen en Kanalen.

Een overzichtstekening van de te (her)plaatsen verkeerstekens is ter informatie bijgevoegd maar maakt geen onderdeel uit van dit besluit.

Een afschrift van dit besluit verzenden wij aan:

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dinkelland;

Politie-eenheid Oost Nederland.

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken

Stuurt u dan een bezwaarschrift aan ons. Wij controleren dan of wij een juist besluit hebben genomen.

Uw bezwaarschrift is een brief die aan een aantal eisen moet voldoen.

De wet stelt eisen aan uw bezwaarschrift. Die eisen zijn:

U zegt met welk besluit u het niet eens bent. Dit doet u door in uw bezwaarschrift het kenmerk van het besluit te noemen, zoals dit is vermeld bij deze publicatie. U zegt waarom u het niet eens bent met dit besluit. U zet uw naam, adres, handtekening en de datum op uw bezwaarschrift. U verstuurt het bezwaarschrift op tijd. De Staatscourant waarin het besluit is gepubliceerd, heeft een datum. U stuurt ons binnen zes weken na die datum uw bezwaarschrift.

Uw bezwaarschrift kunt u op 3 manieren aan ons versturen.

1. Met de post naar: Gedeputeerde Staten van Overijssel, Team Juridische zaken, Postbus 10078, 8000 GB Zwolle.

2. Via internet. U gebruikt daarvoor ons digitale bezwaarformulier. U vind het formulier via https://forms.overijssel.nl/bezwaar-klacht/bezwaar-beslissing/.

3. Met een faxbericht. Het faxnummer van het team Juridische Zaken is: 038 - 425 48 02.

Wat als u niet kunt wachten tot er een nieuw besluit is genomen?

Ook als u bezwaar maakt treedt dit besluit gewoon in werking. Dat kan vervelende gevolgen voor u hebben. U kunt de rechtbank dan vragen een voorlopige beslissing te nemen, door een zogeheten ‘voorlopige voorziening’ aan te vragen. Dit is een aparte procedure die loopt naast de door u gestarte bezwaarprocedure. Voor de behandeling van uw verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u een bedrag. De rechter kan beslissen dat wij dat bedrag aan u moeten vergoeden. Voor informatie over het indienen van een verzoek belt u met de Rechtbank Overijssel: 088 - 361 55 55.

Naar boven