Ontwerpvergunning Technische Universiteit Delft in verband met het aanbrengen van een koude neutronenbron in de Hoger Onderwijs Reactor te Delft en enkele andere wijzigingen, Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Van 22 november 2018 tot en met 2 januari 2019 liggen de ontwerpvergunning en het Milieueffectrapport (MER) van de Technische Universiteit Delft (TUD) in verband met het aanbrengen van een koude neutronenbron naast de reactorkern van de Hoger Onderwijs Reactor (HOR) te Delft voor inspraak ter inzage. Gedurende deze periode kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning en het MER indienen.

Achtergrond aanvraag en MER

De HOR is een onderzoeksreactor van het Reactor Instituut Delft (RID) te Delft. Het RID is een universitair centrum van de TUD. De HOR produceert geen elektriciteit, maar is alleen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

De TUD heeft een Kernenergiewetvergunning voor de HOR.

Eind 2012 heeft het RID besloten om het ‘OYSTER’-programma te starten. OYSTER beoogt de HOR te moderniseren, waardoor de reactor preciezer en breder inzetbaar wordt ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en vragen vanuit de markt.

De scope van het ‘OYSTER’-programma, die eerder uit 3 onderdelen bestond, is inmiddels beperkt tot één aanpassing aan de HOR, te weten het inbouwen van een koude neutronenbron naast de reactorkern. De koude neutronenbron, die op zichzelf geen radioactieve toepassing is, maakt het mogelijk neutronen van de reactor te vertragen waardoor betere onderzoeksresultaten kunnen worden verkregen. Naast de koude neutronenbron vraagt de TUD het voorhanden hebben van Radium-226 aan. Ambtshalve wordt tot slot een aantal aan de vergunning verbonden voorschriften aangepast.

Voor het inbouwen van de koude neutronenbron en de andere wijzigingen is een vergunning nodig op grond van de Kernenergiewet (Kew). Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door de TUD op vrijwillige basis een MER opgesteld. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 2 augustus 2018 is van de TUD een vergunningaanvraag op grond van de Kew, inclusief een MER, ontvangen.

Hiervan is op 22 augustus 2018 openbaar kennisgegeven en de documenten hebben van 23 augustus tot en met 3 oktober 2018 ter inzage gelegen. De vergunningaanvraag is op 4 oktober 2018 nader aangevuld door de TUD.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht doorlopen.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en de mogelijkheid tot inspraak op de ontwerpvergunning en het MER.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is ingestemd met de inbouw van een koude neutronenbron naast de reactorkern van de HOR en met de overige wijzigingen. Ook heeft ambtshalve wijziging van de vergunningvoorschriften plaatsgevonden. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15, onder b, 19, eerste en derde lid, 29 en 31 van de Kew.

Waar kunt u de aanvraag en het MER inzien?

De ontwerpvergunning, de vergunningaanvraag, het MER en de overige relevante documenten liggen vanaf 22 november 2018 tot en met 2 januari 2019 ter inzage op de volgende locaties:

  • ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 070 – 348 73 64 (bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur);

  • Gemeente Delft, afdeling Klantcontactcentrum, Stationsplein 1 te Delft. Inzage is alleen mogelijk op afspraak van maandag tot en met donderdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 uur tot 20.00 uur via telefoonnummer 14 015 keuze 1, of op de website van de gemeente Delft: www.delft.nl.

Het dossier is ook beschikbaar via de website van de ANVS: www.anvs.nl.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 2 januari 2019 zienswijzen op de ontwerpvergunning en het MER indienen.

Schriftelijk

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

O.v.v. Zienswijze ontwerpvergunning OYSTER TUD

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Per e-mail

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij: postbus.aanvraagrid@anvs.nl onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpvergunning OYSTER TUD’.

Mondeling

Mondeling kunnen zienswijzen worden ingediend bij: het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 64, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning en het MER ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve vergunning wordt te zijner tijd openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure?

Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 64.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan postbus.aanvraagrid@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. ontwerpvergunning OYSTER TUD’.

Naar boven