Vaststelling bestemmingsplan Bedrijventerrein Puttershoek, besluit hogere grenswaarden Wet Geluidhinder, van toepassing verklaren provinciaal Geurbeleid en aanvulling op de welstandsnota in verband met herontwikkeling Bedrijventerrein Puttershoek

Logo Binnenmaas

bestemmingsplan  Bedrijventerrein

Het college van Binnenmaas maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Puttershoek” (NL.IMRO.0585.BPBTPuttershoek-VG01) op 8 november 2018 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van 33 hectare bedrijventerrein in de hogere milieucategorie mogelijk. Daarnaast wordt er een zonneweide van 19 hectare gerealiseerd en wordt het mogelijk gemaakt om de bestaande insteekhaven uit te breiden. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. De wijzigingen hebben betrekking op de in het gebied aanwezige leidingen. Daarnaast is de regeling voor ondergeschikte kantoren in het gebied aangepast. In de toelichting zijn onder andere aanvullingen opgenomen ten aanzien van de landschappelijk inpassing.

Geurbeleid

Het bestemmingsplan hanteert voor geur de richtafstanden van de VNG.. De commissie m.e.r. heeft in haar advies aangegeven dat het wenselijk is om geurhinder als gevolg van cumulatie beter te regelen. Het college heeft daarom op 25 september 2018 besloten om het provinciale geurbeleid zoals vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 16 november 2010 van toepassing te verklaren op het plangebied.

Besluiten hogere grenswaarden

Het huidige bedrijventerrein is een gezoneerd industrieterrein op grond van de Wet Geluidhinder. In het nieuwe bestemmingsplan wordt opnieuw een geluidszone opgenomen en deze is beduidend kleiner dan de nu nog aanwezige zone die over een groot deel van het dorp Puttershoek ligt. Voor een aantal woningen wordt opnieuw een hogere grenswaarde vastgesteld. Deze is lager dan de huidige geldende grenswaarden. Omdat de nieuwe zone kleiner wordt, moet voor het bedrijf aan de Oosthavenzijde 5 te Puttershoek een afzonderlijke zone worden vastgesteld. Ook hierbij worden voor een aantal woningen hogere grenswaarden vastgesteld. Deze komen overeen met de huidige waarden.

De ontwikkeling heeft gevolgen voor de verkeersbelasting op de Polderweg. Er is sprake van een reconstructie in de zin van artikel 100 van de Wet Geluidhinder. Uit het onderzoek blijkt dat er voor de woningen Polderweg 3 en 10 hogere waarden moeten worden vastgesteld van respectievelijk 53 en 54 dB.

Op 9 oktober 2018 heeft het college besloten om, gelet op de artikelen 40, 44, 45, 100, 100a, 110a en 110c Wet Geluidhinder hogere grenswaarden vast te stellen ten gevolge van de geluidzone voor het perceel Oosthavenzijde 5 te Puttershoek, ten gevolge van het industrieterrein Puttershoek en voor de woningen aan de Polderweg 3 (53 dB) en Polderweg 10 (54 dB).  

Beeldregieplan en Welstand

Ten behoeve van de ontwikkeling is een beeldregieplan opgesteld. De raad heeft op 8 november besloten om dit Beeldregieplan “Bedrijventerrein Puttershoek” op grond van artikel 12a van de Woningwet als aanvulling op de Welstandsnota vast te stellen.  

Ter inzage

Het bestemmingsplan, het geurbeleid, het beeldregieplan, het besluit hogere grenswaarden en alle bijbehorende stukken liggen  vanaf 17 november 2018 zes weken op afspraak ter inzage op het gemeentehuis van Binnenmaas. Het vastgestelde bestemmingsplan, het vaststellingsbesluit en de bijbehorende stukken zijn ook te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0585. BPBTPuttershoek -VG01). De zijn tevens raadpleegbaar via onze website www.binnenmaas.nl.

Beroepsmogelijkheden

Tegen het besluit van de gemeenteraad tot het vaststellen van het bestemmingsplan en het hogere waardenbesluit kunnen belanghebbenden gedurende zes weken (beroepstermijn) schriftelijk beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroep kan uitsluitend worden ingediend door:1. Belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad; 2. belanghebbenden, die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen. 3. belanghebbenden, die beroep instellen tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht.

Tegen de van toepassing verklaring van het geurbeleid en tegen het aanvullen van de Welstandsnota kan geen bezwaar of beroep worden ingediend.

In werking treding 

Het vastgestelde bestemmingsplan treedt na afloop van de beroepstermijn in werking. Om te voorkomen dat het bestemmingsplan in werking treedt, kan een belanghebbende die tijdig beroep heeft ingesteld, binnen de beroepstermijn van zes weken een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Wanneer een belanghebbende beroep heeft ingesteld én een verzoek om voorlopige voorziening heeft ingediend, treedt het bestemmingsplan in werking op het moment dat op het verzoek om voorlopige voorziening is beslist. Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Maasdam, 16 november 2018

burgemeester en wethouders, gemeente Binnenmaas,

Namens deze:

A.J. Borgdorff, R.P.B.M. Brekelmans

Naar boven