Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 6 november 2018, nr. 2018-2404219, tot intrekking van de Regeling aanwijzing computercrisisteams

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 34 van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen;

Besluit:

Artikel 1

De Regeling aanwijzing computercrisisteams wordt ingetrokken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot intrekking van de Regeling aanwijzing computercrisisteams (Stcrt. 2017, nr. 54242). Die regeling wijst de nationale computercrisisteams van de lidstaten van de Europese Unie aan als computercrisisteams waaraan op grond van de Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity (Wgmc) bepaalde gegevens kunnen worden verstrekt. Intrekking van de regeling is nodig vanwege de inwerkingtreding van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) op 9 november 2018, waarin (onder meer) de intrekking van de Wgmc is geregeld. Daarbij komt dat in de Wbni zelf al is geregeld (zie de artikelen 3, tweede lid, onder b, en 20, tweede lid, onder a) dat genoemde gegevens verstrekt kunnen worden aan de computer security incident response teams (CSIRT’s) van de lidstaten van de Europese Unie. Daarmee is de Regeling aanwijzing computercrisisteams niet meer nodig.

De Wbni biedt overigens de mogelijkheid om bij ministeriële regeling andere computercrisisteams (dan CSIRT’s) aan te wijzen waaraan bovenbedoelde gegevens verstrekt kunnen worden. Met het oog daarop wordt momenteel voor enkele computercrisisteams bezien of en in hoeverre zij als zodanig kunnen worden aangewezen. Als die beoordeling voor bepaalde computercrisisteams een positieve uitkomst heeft, dan zal de aanwijzing worden geregeld in een nieuwe ministeriële regeling, die dan op de Wbni zal berusten.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

Naar boven