Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Herziening Zuidplaspolder 1” en “Herziening Zuidplaspolder 2”

Logo Zuidplas

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zuidplas geven er op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kennis van, dat de gemeenteraad bij besluit van 16 oktober 2018 de bestemmingsplannen “Herziening Zuidplaspolder 1” en “Herziening Zuidplaspolder 2” gewijzigd heeft vastgesteld.

Ligging van het plangebied Het plangebied ‘Herziening Zuidplaspolder 1’ ligt ten zuidoosten van Zevenhuizen en ten noorden van Nieuwerkerk aan den IJssel. Woonwijk Nesselande (gemeente Rotterdam) ligt direct ten westen van het plangebied. De noordelijke grens wordt gevormd door de perceelgrenzen van de percelen ten noorden van de N219. De oostelijke grens wordt gevormd door de (watergang ten westen van de) Knibbelweg. De zuidelijke grens wordt gevormd door de grens van de vernietigde woonbestemming uit de voorgaande plannen en de westelijke grens wordt gevormd door de Eerste Tochtweg. Het plangebied van het bestemmingsplan bestaat naast dit grote gebied ook uit een aantal losse percelen, ten oosten en ten zuidoosten van het grote gebied gelegen, waar ondergeschikte wijzigingen aan de voorgaande bestemmingsregeling wenselijk waren. Het betreft in Nieuwerkerk aan den IJssel: Eerste Tochtweg 19, Tweede Tochtweg 47, Zuidplasweg 5a en 7 en Verbindingsweg 1. In Moordrecht gaat het om Derde Tochtweg 9, 9a en 9b, Westringdijk 115/116 en Middelweg 13 en 18a.

Het plangebied ‘Herziening Zuidplaspolder 2’ ligt op het grondgebied van de (voorheen geldende) bestemmingsplannen Gouweknoop en Zuidplas Noord. Het plangebied is niet één aaneengesloten stuk grond, maar betreft meerdere losse delen. Globaal zijn er twee grotere deelgebieden te onderscheiden: een deelgebied ten noorden van de A12 nabij het Zaaipad, en een deelgebied ten westen van de spoorlijn Gouda - Leiden (in de oksel van knooppunt Gouwe). Het plangebied van het bestemmingsplan bestaat naast dit grote gebied ook uit een aantal losse percelen in Moerkapelle waar ondergeschikte wijzigingen aan de voorgaande bestemmingsregeling wenselijk waren. Het betreft: Bredeweg achter 16a, Bredeweg 28b en Bredeweg 68a.

Inhoud van het plan Het doel van het voorliggende bestemmingsplan ‘Herziening Zuidplaspolder 1’ is om de twee oude

bestemmingsplannen, ‘Landelijk Gebied 1990’ van Zevenhuizen en ‘Buitengebied 1988’ van Nieuwerkerk aan den IJssel, in één plangebied samen te voegen, te actualiseren en te moderniseren, aangezien het bestemmingsplan ‘Zuidplas-West’, dat voor dit gebied in 2009 is vastgesteld, bijna in zijn geheel is vernietigd door de Raad van State.

Het doel van ‘Herziening Zuidplaspolder 2’ is om de geplande ontwikkelingen, zoals vastgesteld in de vigerende bestemmingsplannen, die niet langer realiseerbaar zijn door, ofwel de crisis c.q. daarmee verband houdende afspraken, ofwel door een uitspraak van de Raad van State, te verwijderen dan wel te repareren. De vigerende bestemmingsplannen zijn in het voorliggende bestemmingsplan partieel herzien.

Ter inzage Het vaststellingsbesluit en het bestemmingsplan met de daarbij bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 15 november tot en met donderdag 27 december 2018 ter inzage. De stukken zijn in deze periode digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (vul bij ID in: NL.IMRO.1892.BpHerzieningZZP1-Va01 en NL.IMRO.1892.BpHerzieningZZP2-Va02). Op de website van de gemeente Zuidplas (www.zuidplas.nl) is het plan tevens als pdf-bestand in te zien onder het kopje In Zuidplas > Bouwen > Bestemmingsplannen > Bestemmingsplannen in voorbereiding > Zuidplas > Herziening Zuidplaspolder 1 of 2, vastgesteld. Tevens ligt een exemplaar van de bestemmingsplannen Zuidplaspolder 1 en 2 ter inzage in het Klantcontactcentrum van de gemeente Zuidplas, Raadhuisplein 2 te Nieuwerkerk aan den IJssel.

Beroep Tijdens de inzagetermijn kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien u niet in de gelegenheid bent geweest om zienswijzen tegen dit bestemmingsplan in te dienen en u kunt niet aantonen dat u daartoe door omstandigheden niet in staat bent geweest, dan kunt u slechts beroep aantekenen tegen de gewijzigde onderdelen van het bestemmingsplan. Als u beroep instelt, kunt u verzoeken om een voorlopige voorziening. Dit verzoek richt u aan de voorzieningenrechter van voornoemde afdeling. Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Inwerkingtreding Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij toepassing wordt gegeven aan artikel 3.8 lid 6 Wet ruimtelijke ordening (Wro) of wanneer om een voorlopige voorziening wordt verzocht.

Naar boven