Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn inhoudende het instellen van een voetgangerszone Heempark De Kromme Aar te Alphen aan den Rijn.

Logo Alphen aan den Rijn

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

 

Het college heeft het besluit genomen voor het instellen van een voetgangersgebied in het recreatiegebied Heempark De Kromme Aar waar fietsen is toegestaan.

 

Aanleiding

In de wijk Zegersloot ligt het Heempark De Kromme Aar. Net als het Bospark en het Weteringpad, maakt De Kromme Aar deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur, die natuurgebieden met elkaar verbindt.

 

Het Heempark is een prachtig natuur- en watergebied in de gemeente Alphen aan den Rijn. Veel inwoners weten het gebied te vinden voor activiteiten, rust en natuur. Het Heempark wordt veel gebruikt door wandelaars, (snor)fietsers en brommers. Dit gaat niet altijd in harmonie. Daarom worden fietsers als te gast aangewezen in dit gebied. Dit bekent het gebied primair voor voetgangers is en dat die te allen tijde voorrang hebben op fietsers.

 

Recent is het gebied rondom de Zegerplas via een verkeersbesluit ingesteld als voetgangersgebied waar fietsen is toegestaan. Hierna heeft de gemeente vanuit verschillende kanten het verzoek gehad om ook voor het Heempark een dergelijke situatie te creëren. Dit schept helderheid voor heel het gebied. Dit verzoek sluit ook aan op het nieuwe bestemmingsplan Alphen Stad en de structuurvisie waarin de gemeente het gebied wilt optimaliseren door middel van een shared space constructie, die ruimte biedt aan onder andere (hard)lopers, fietsers en wandelaars.

 

De gemeente wilt bevorderen dat de verblijfskwaliteit voor voetgangers in het Heempark De Kromme Aar centraal staat. Deze verblijfskwaliteit kan verbeterd worden door een veiligere omgeving te creëren voor voetgangers door het gebied aan te wijzen als een voetgangersgebied. Bezoekers van het gebied kunnen op deze manier genieten van de natuur, zonder overlast van snorfietsen en brommers. De openbare orde zal hierop dan ook toezicht houden.

 

Weren van snor- en bromfietsen

Om de leefbaarheid in dit gebied te behouden, worden snor- en bromfietsers geweerd. De snelheidsverschillen tussen snor- en bromfietsers en het voetgangersverkeer is aanzienlijk. Dit vergroot het risico op verkeersonveilige situaties. Dit is ongewenst in het Heempark De Kromme Aar. Tevens komt het ten goede van de luchtverontreiniging. Er voldoende alternatieve routes zijn voor snor- en bromverkeer aanwezig.

 

Fietsers te gast

De gemeente wijst het Heempark De Kromme Aar aan als voetgangersgebied, waarbij de fietser te gast is. Zo kan ieder op zijn eigen manier genieten van het park. Fietsers zullen hun snelheid moeten aanpassen aan de voetgangers. Om dit te benadrukken zullen we in het gebied attentieborden plaatsen met de tekst “fietsers te gast”. Het aanwijzen van het park tot voetgangersgebied sluit aan bij de verkeersmaatregelen in andere parken in Alphen aan den Rijn. Ook deze zijn inmiddels aangewezen als voetgangerszone waar fietsen is toegestaan.

 

De fietsers en voetgangers worden niet fysiek van elkaar gescheiden door afzonderlijke fiets- en voetpaden. Fietsers op fietspaden neigen harder te fietsen en minder rekening te houden met voetgangers. Oversteken van voetgangers over deze fietspaden levert mogelijk dan ook meer gevaar op.

 

Belangenafweging

Bewoners

De maatregelen hebben geen gevolgen voor bewoners.

 

Langzaam verkeer

De maatregelen zijn in het belang van langzaam verkeer, vanwege het toestaan van fietsverkeer in het voetgangersgebied. Voetgangers ondervinden over het algemeen geen last van fietsers, maar wel van snor- en bromfietsers. Laatstgenoemde voertuigen worden dan ook niet toegestaan in het voetgangersgebied.

 

Horecagelegenheden

Het instellen van het voetgangersgebied heeft geen nadelige gevolgen voor de horecagelegenheden. De bereikbaarheid van de gelegenheden blijft onveranderd.

 

Snor- en bromverkeer

Het snor- en bromverkeer wordt verboden in het Heempark De Kromme Aar. De maatregelen zijn in het belang van het langzaam verkeer, met name de voetgangers. De belangen voor de veiligheid van deze voetgangers wegen zwaarder dan de belangen van het snor- en bromverkeer. Voor het snor- en bromverkeer zijn voldoende goede alternatieven net buiten het recreatiegebied voor een goede verkeersdoorstroming.

 

Overleg:

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

 

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

- op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

- gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in artikel 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

- gelet op artikel 9, eerste lid van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

- gelet op artikel 8, eerste en tweede lid van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

 

besluiten tot:

Het verwijderen van het bord G07 (voetpad) op de locaties:

- Nabij Grashof 37;

- Aan het begin van het voetpad nabij Boterbloemweg 2.

Het verwijderen van het bord G13 (onverplicht fietspad) op de locaties:

- Bij het bruggetje richting het Heempark nabij Boterbloemweg 46;

- Nabij het bruggetje bij de kruising Burgemeester Bruins Slotsingel/Ooievaarspad;

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 118;

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 34.

Het plaatsen van de borden G07-ZB (zone voetgangersgebied) met onderbord voorzien

van de tekst “fietsers toegestaan, snor-/bromfietsers niet toegestaan” op de locaties:

- Bij het bruggetje richting het Heempark nabij Boterbloemweg 46;

- Nabij het bruggetje bij de kruising Burgemeester Bruins Slotsingel/Ooievaarspad;

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 118;

- Nabij het bruggetje richting het Heempark, nabij Kromme Aarweg 3a;

- Nabij Grashof 37;

- Aan het begin van het voetpad nabij Boterbloemweg 2;

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 34.

Het plaatsen van de borden G07-ZE (einde zone voetgangersgebied) op de locaties:

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 118;

- Nabij het bruggetje bij de kruising Burgemeester Bruins Slotsingel/Ooievaarspad;

- Bij het bruggetje richting het Heempark nabij Boterbloemweg 46;

- Nabij het bruggetje richting het Heempark, nabij Kromme Aarweg 3a;

- Aan het begin van het voetpad nabij Boterbloemweg 2;

- Nabij het bruggetje op het Ooievaarspad richting het Heempark nabij Akkerwinde 34.

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.

 

 

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

R. de Jong

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, en het Witte Weekblad bekend worden gemaakt. Tevens zal dit besluit ter inzage worden gelegd bij de Informatiebalie in het stadhuis. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven