Definitief instemmingsbesluit winningsplan Westerveld, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

KENNISGEVING

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ingestemd met het winningsplan Westerveld. Van 15 november 2018 tot en met 27 december 2018 ligt het instemmingsbesluit ter inzage.

Wat staat er in het winningsplan Westerveld?

De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (hierna: NAM) heeft een verzoek tot instemming met het winningsplan Westerveld ingediend bij de Minister van Economische Zaken, thans de Minister van Econo­mische Zaken en Klimaat. Het winningsplan betreft de gasvelden Appelscha, Assen, Assen-Zuid, Een, Eleveld, Norg-Zuid, Roden, Vries-Noord, Vries-Centraal, Vries-Zuid, Witten, Witterdiep, Zevenhuizen en Zevenhuizen-West gelegen binnen het gebied van de winnings­vergunning Drenthe IIb zoals verleend op basis van de Mijnbouwwet. Geografisch gezien liggen de gasvelden in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Leek, Midden-Drenthe, Noordenveld, Ooststellingwerf en Tynaarlo en in de verzorgingsgebieden van de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s, Noorderzijlvest en het Wetterskip Fryslân.

Het winningsplan Westerveld betreft een wijziging van het vigerende winningsplan voor gaswinning. De redenen voor de wijziging van het winningsplan zijn:

  • het stopzetten van de gaswinning uit de velden Appelscha, Roden en Norg-Zuid;

  • een actualisatie van productie- en bodemdalingsvoorspellingen;

  • een vernieuwde seismische risicoanalyse;

  • voorziene activiteiten om de productie in stand te houden.

Waar kunt u de stukken inzien?

Alle zienswijzen en reacties zijn betrokken bij het definitieve instemmingsbesluit. In een Nota van Antwoord is opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve instemmingsbesluit zijn verwerkt. U kunt het instemmingsbesluit met het winningsplan Westerveld en de Nota van Antwoord van 15 november 2018 tot en met 27 december 2018 inzien op: http://www.nlog.nl/opslag-en-winningsplannen-ter-inzage en tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Aa en Hunze, Spiekersteeg 1 te Gieten;

  • Gemeentehuis Assen, Noordersingel 33 te Assen;

  • Gemeentehuis Leek, Tolberterstraat 66 te Leek;

  • Gemeentehuis Midden-Drenthe, Raadhuisplein 1 te Beilen;

  • Gemeentehuis Noordenveld, Raadhuisstraat 1 te Roden;

  • Gemeentehuis Ooststellingwerf, ’t Oost 11 te Oosterwolde;

  • Gemeentehuis Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 te Vries;

  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag.

Het ontwerp-instemmingsbesluit met betrekking tot dit project heeft al eerder ter inzage gelegen. Als u op het ontwerp-instemmingsbesluit een zienswijze heeft ingediend en u bent belanghebbende, dan kunt u desgewenst beroep instellen.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met 27 december 2018 kunt u een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als u belang hebt bij het besluit en om gegronde redenen niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen, kunt u ook beroep instellen.

Het instellen van beroep tegen het instemmingsbesluit geschiedt door indiening van een ondertekend beroepschrift dat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, alsmede de gronden van het beroep bevat.

Voor het indienen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, zal de Raad van State u laten weten hoeveel en wanneer u moet betalen. Meer informatie vindt u op www.rechtspraak.nl.

Wilt u meer weten?

Voor nadere informatie en mondeling inspreken kunt u van maandag tot en met donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur contact opnemen met de heer H. de Vries, telefoon 06 – 24 35 21 36.

Naar boven