Ontwerpvergunning Waterwet Windpark Koningspleij Noord

Logo Arnhem

Beschrijving initiatief

In 2016 heeft de gemeente Arnhem besloten om voor de ontwikkeling van een windpark langs de Pleijweg (N325) en een zonneveld ter plaatse van Koningspleij Noord een bestemmingsplan op te stellen.

Ten behoeve van het windpark is een milieueffectrapport opgesteld welke een onderdeel vormt van de toelichting van het bestemmingsplan. De uitkomst hiervan is ook gebruikt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het bouwen van het windpark. De uitkomsten van de milieueffectrapportage leveren een lijnopstelling op bestaande uit vier windturbines ten noorden van de Pleijweg. Tevens wordt voorzien in het mogelijk maken van enkele bijbehorende voorzieningen, zoals ontsluiting en opstelplaatsen.

 

Coördinatiebesluit artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening (coördinatieprocedure) en het daarop gebaseerde besluit van de gemeenteraad van Arnhem van 19 december 2016 met documentnummer 2016.0.056.619, bekend gemaakt op 17 maart 2017, maken het mogelijk dat diverse procedures ten behoeve van het windpark gelijktijdig kunnen worden doorlopen. Omdat voor de realisatie van dit project meerdere besluiten nodig zijn, worden om die reden het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning bouwen, de vergunning/ontheffing Wet natuurbescherming en de vergunning op grond van de Waterwet (watervergunning) gecoördineerd behandeld.

De coördinatieprocedure is zowel van toepassing op de voorbereiding van de besluiten als op de beroepsprocedure(s).

Inmiddels zijn het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning bouwen en de vergunning/ontheffing Wet natuurbescherming in beroep behandeld ter zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van 20 juli 2018.

 

Ontwerpvergunning Waterwet

Ten behoeve van realisering van het windpark is een vergunning op grond van de Waterwet vereist van het Waterschap Rijn en IJssel ingevolge de Waterwet

Op 10 september 2019 is daartoe een aanvraag ingediend bij het Waterschap Rijn en IJssel. Verzocht wordt een vergunning voor het plaatsen van vier windturbines en het uitvoeren van bijbehorende werkzaamheden, in de beschermingszone, profiel van vrije ruimte en buitenbeschermingszone van de waterkering Kleefse Waard, tussen dijkpaalnummers 51 en 56 nabij de Nieuwe Havenweg en de N325 in Arnhem.

Van de vier windturbines (WTB 1 t/m 4) komen er drie (WTB 1 tot en met 3) in de beschermingszone en het profiel van vrije ruimte van de primaire kering te staan en zijn vergunningplichtig in het kader van de Waterwet.

Bij het plaatsen van de 3 windturbines behoren volgende aanvullende werkzaamheden:

- Het realiseren van funderingspalen en funderingsblokken voor de 3 windturbines;

- Het realiseren van kraan opstelplaatsen;

- Het aanbrengen van toegang,- en bouwwegen met halfverharding;

- Het uitvoeren van graafwerkzaamheden binnen de buitenbeschermingszone van de primaire kering, ten behoeve van het verbreden van een bestaande watergang.

Het Waterschap Rijn en IJssel is voornemens de gevraagde vergunning te verlenen voor de windturbines WTB 1 tot en met 3.

Inzagetermijn

Het ontwerpbesluit en bijbehorende stukken liggen vanaf woensdag 7 november 2018 gedurende een termijn van 6 weken ter inzage op het kantoor van het Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2, te Doetinchem, op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur.

Tevens liggen de stukken gedurende de genoemde termijn voor een ieder ter inzage op Stadskantoor, Eusebiusbuitensingel 53 te Arnhem .

Het ontwerpbesluit en bijbehorende stukken zijn digitaal in te zien onder het kopje 'Externe bijlagen' bij deze kennisgeving in de Staatscourant op https://zoek.officielebekendmakingen.nl/

Zienswijze

Gedurende deze periode van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk zienswijzen over het ontwerp-besluit kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Arnhem, Postbus 9029,6800 EL Arnhem of via e-mail op het adres bestemmingsplankoningspleijnoord@arnhem.nl.

Ook bestaat de mogelijkheid voor een ieder om gedurende de inzagetermijn een zienswijze mondeling naar voren te brengen. Indien u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, kunt u contact opnemen met de heer A. Meijers (T. 026 3773697) of met mevrouw A. Jaakke (T.0314 369369) van waterschap Rijn en IJssel. Van de mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Bij het indienen van een zienswijze verzoeken wij u het zaaknummer WRIJVERG-2-97585 van het desbetreffende ontwerpbesluit, waarop de zienswijze betrekking heeft, duidelijk te vermelden. Tevens dient te worden vermeld: ‘zienswijze besluit Windpark Koningspleij’.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met de unit Vergunningverlening en Handhaving van het Waterschap Rijn en IJssel, telefoonnummer 0314 – 369 783. Deze is bereikbaar op maandag t/m donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het waterschap, www.wrij.nl.

 

Arnhem, 6 november 2018

Naar boven