Kennisgeving ontwerpbesluiten voor Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 9 november 2018 tot en met donderdag 20 december 2018 liggen het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpbesluiten ter inzage voor het Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha). Iedereen kan op het ontwerp-inpassingsplan en de ontwerpbesluiten reageren door het indienen van een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT TSO B.V. is van plan een ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren vanaf de windenergiegebieden Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) op zee naar het bestaande 380 kV-hoogspanningsstation Beverwijk, inclusief een nieuw transformatorstation locatie Tata Steel. Dit voornemen wordt hierna aangeduid als het project ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. Het project wordt in de gemeenten: Beverwijk, Heemskerk en Velsen gerealiseerd.

Het ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ bestaan uit:

  • een platform op zee in windenergiegebied Hollandse Kust (west Alpha) en een platform op zee in windenergiegebied Hollandse Kust (noord) voor de aansluiting van de windturbines en het transformeren van de spanning van 66 kV naar 220 kV;

  • twee 220 kV-kabelsystemen vanaf het platform van Hollandse Kust (west Alpha) naar land en twee 220 kV-kabelsystemen van het platform van Hollandse Kust (noord) naar land. De vier systemen worden vanaf Hollandse Kust (noord) naar land gebundeld;

  • vier ondergrondse 220 kV-kabelsystemen op land voor transport naar het transformatorstation nabij Tata Steel;

  • een transformatorstation nabij Tata Steel voor het transformeren van 220 kV-wisselstroom naar 380 kV-wisselstroom;

  • vier ondergrondse 380 kV-kabelsystemen op land voor het transport naar het hoogspanningsstation Beverwijk om daar aan te sluiten op het landelijk hoogspanningsnet.

Waarom is dit project nodig?

Door het gebruik van olie, kolen en aardgas warmt de aarde op en verandert ons klimaat. Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt overheidsbedrijf TenneT een hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op de besluitvorming over het net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha) is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het tracé en de locatie van het transformatorstation worden vastgelegd in een inpassingsplan. De Ministers van Economische Zaken en Klimaat en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stellen dit inpassingsplan door middel van een besluit vast. Het inpassingsplan en een aantal andere besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van Economische Zaken en Klimaat coördineert deze procedure. Het inpassingsplan en de overige besluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerp-inpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het milieueffectrapport (MER) en andere onderliggende stukken van 9 november 2018 tot en met 20 december 2018 digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

Inloopbijeenkomsten

U bent welkom bij de inloopbijeenkomsten die de Minister van Economische Zaken en Klimaat samen met de initiatiefnemers en andere betrokkenen organiseert.

Die bijeenkomsten vinden plaats op:

  • dinsdag 20 november 2018, in het dorpshuis De Moriaan, Dorpsduinen 4, 1949 EG Wijk aan Zee;

  • dinsdag 27 november 2018, in het gemeentehuis Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De informatiebijeenkomsten zijn van 19.00 uur tot 21.00 uur. Bij de inloopbijeenkomsten vindt u informatie over het project en over de procedure. Er zijn deskundige medewerkers aanwezig aan wie u uw vragen kunt stellen.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen. In een zienswijze laat u weten wat u vindt van het ontwerp-inpassingsplan, de ontwerpbesluiten of het milieueffectrapport. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpbesluiten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u aangeven hoe?

  • Zijn er andere zaken die u naar voren wilt brengen?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van het ontwerp-inpassingsplan, de ontwerpbesluiten, het milieueffectrapport of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Alleen als u een zienswijze op het ontwerp van een besluit heeft ingediend, kunt u later tegen dat besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

U kunt een zienswijze indienen van 9 november 2018 tot en met 20 december 2018.Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Net op zee – Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post door een brief te sturen naar:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij u per brief een ontvangstbevestiging sturen.

  • Voor het opnemen van mondelinge zienswijzen is er tijdens de inloopbijeenkomsten een notulist aanwezig. U kunt ook op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur bellen met Bureau Energieprojecten via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wat is de verdere procedure?

De ontvangen zienswijzen, reacties en adviezen worden betrokken bij het vaststellen van het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten. De Commissie voor de milieueffectrapportage brengt een advies uit over het milieueffectrapport.

Het definitieve inpassingsplan en de definitieve besluiten komen ter inzage te liggen. Dit wordt aangekondigd in onder andere de Staatscourant, in huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Alleen als u nu een zienswijze indient, kunt u later beroep aantekenen tegen het definitieve inpassingsplan en/of de definitieve besluiten.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over ‘Net op zee Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west Alpha)’ en alle bijbehorende stukken vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven