VERKEERSBESLUIT voor het verwijderen van de geslotenverklaring voor motorfietsen en het aanwijzen van een onverplicht fietspad op de Groenelaan in Sauwerd

Logo Winsum

Formeel kader

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is vastgesteld dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit. Ook maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Er is gelet op het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en de Wegenverkeerswet 1994.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is de voorgestelde maatregel voor advies voorgelegd aan de korpschef van de Regiopolitie Groningen. Namens de korpschef heeft de politiechef van de afdeling Noord Nederland bij brieven van 6 juli 2018, met kenmerk #1862-20180601000456, een positief advies uitgebracht.

Bevoegd orgaan

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994, waarin staat dat, voor zover de verkeersbesluiten het verkeer op andere wegen dan de wegen die onder het beheer van het Rijk, provincie en waterschap zijn betreffen, een verkeersbesluit genomen moet worden door burgemeester en wethouders of, krachtens een besluit van hen, door een door hen ingestelde bestuurscommissie of dagelijks bestuur van een deelgemeente, zijn burgemeester en wethouders van de gemeente Winsum het bevoegde orgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Motivatie

In 2017 is de Valgeweg tussen Sauwerd en Klein Wetsinge middels verkeersbesluit (nr. 62742, 2017) aangewezen als onverplicht fietspad. Voorheen was de Valgeweg een pad met een geslotenverklaring voor gemotoriseerd verkeer, het werd voornamelijk gebruikt door voetgangers en fietsers. Het instellen van het onverplichte fietspad heeft gezorgd voor een beperking van het aantal borden en het creëren van een overzichtelijke verkeerssituatie, wat bijdraagt aan de bewegingsvrijheid van fietsers en voetgangers. Bovendien past een beperkt aantal verkeersborden bij het karakter van het dorp Sauwerd.

De Groenelaan sluit net buiten Sauwerd aan op de Valgeweg en het Hoogpad. De Groenelaan verbindt de Valgeweg en het Hoogpad met de Singelweg. De overgang van Singelweg naar Groenelaan is aangeduid met een bruggetje breed genoeg voor fietsers en voetgangers maar niet voor gemotoriseerd verkeer. Op dit moment is een geslotenverklaring voor motorfietsen ingesteld op de Groenelaan. Dit verbod wordt ter plekke, aan de rechterzijde van het bruggetje aangeduid met verkeersbord C11. De Groenelaan sluit aan de andere zijde aan op de Valgeweg, wat nu een onverplicht fietspad is.

Momenteel wordt de Groenelaan hoofdzakelijk door fietsers en voetgangers gebruikt en sluit aan op de Valgeweg. Doordat de Valgeweg en de Groenelaan op dit moment qua wegaanduiding van elkaar afwijken is de verkeerssituatie onduidelijk waardoor de verkeerssituatie momenteel niet sluitend is. Om hier duidelijkheid in te brengen wordt de Groenelaan een onverplicht fietspad. Het onverplichte fietspad wordt ingesteld door middel van het plaatsen van het verkeersbord G13 op de Groenelaan, vijf meter na het bruggetje ter hoogte van de aansluiting met de Singelweg. De vernieuwde situatie bevordert de overzichtelijkheid van de verkeerssituatie en draagt daarmee bij aan de bewegingsvrijheid van fietsers en voetgangers.

Het veranderen van de geslotenverklaring in een onverplicht fietspad past in deze situatie bij het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. Deze belangen worden in deze situatie zwaarder geacht dan het beschermen van weggebruikers en passagiers.

 

Besluit

  • 1.

    Door middel van het verwijderen van het verkeersbord C11 van bijlage 1 van RVV 1990 een geslotenverklaring voor motorfietsen op te heffen op de Groenelaan bij de aansluiting op de Singelweg in Sauwerd;

  • 2.

    Door middel van het plaatsen van het verkeersbord G13 van bijlage 1 van RVV 1990 het instellen van een onverplicht fietspad op de Groenelaan bij de aansluiting op de Singelweg in Sauwerd.

  

Openbare bekendmaking

Het verkeersbesluit zal op 6 november 2018 gepubliceerd worden in De Wiekslag en in de Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit daartegen schriftelijk bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders.

  

Winsum, 30 oktober 2018

   

Burgemeester en wethouders van Winsum,

   

M.A.P. Michels, burgemeester

   

A. van Hoorik, secretaris

 

Naar boven